Türkiye risk sermayelerinin yeni gözdesi
Tarih: 02 Nisan 2010 - 02:03
İnternetten elektrikli otomobillere kadar geniş bir yelpazede imzalanmayı bekleyen çok sayıda anlaşmayla, Türkiye melek yatırımcıların ve risk sermayesi şirketlerinin yeni gözdesi haline geldi.
İstanbulda 15-16 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan yıllık EBAN-İş Meleği Ağı toplantısına yaklaşık 300 katılımcının gelmesi bekleniyor.
Konferans'a gelecek olan risk sermayesi şirketleri ve kuruluş aşamasında finansal destek sağladıkları şirketlerin daha sonra elde ettiği karına ortak olan girişimciler, yani melek yatırımcılar, internetten elektrikli arabalara kadar çok sayıda sektörde Türkiye'deki yatırım fırsatlarından haberdar olacaklar.
Yatırımcıları ülkeye çeken birçok faktör var. Ekonominin oldukça sağlıklı olması bunların başında geliyor. Yüksek öğrenim görmüş yazılım ve elektrik mühendislerinin çokluğu, hükümetin Ar-Ge çalışmalarına vergi indirimleri sağlaması ve her geçen gün biraz daha yaygınlaşan internet kullanımı ise diğer unsurlar olarak sıralanabilir.
Uluslararası bağımsız araştırma şirketi comScorea göre, Türkler dünyanın en aktif internet kullanıcıları arasında. Şirket, Türkiyeyi Almanya, Fransa, Rusya ve İngiltereden sonra Avrupanın en büyük beşinci internet pazarı olarak gösteriyor.
ABD ve Kanadadan sonra Facebookta en fazla üye sayısına sahip üçüncü ülke olan Türkiyede en çok ziyaret edilen yerler içinde Google ve Facebook gibi yabancı siteler yer alsa da Doğan Online, Nokta.com ve New York merkezli Tiger Management Corp.dan yatırım alan MyNet gibi ülkenin kendi internet markaları var.
AVRUPADA İYİ TEMSİL EDİYORLAR
Türk şirketler kendilerini yurtdışında da oldukça iyi temsil ediyor. Türkiyede doğan ve eğitimini Amerikada tamamlayan Türk iş dünyasının dev ismi Alphan Manas, Mart ayının başında Fransız otomobil yedek parçaları üreten Heuliez şirketini satın almak için 30 milyon dolarlık bir teklif sundu. Bugün çıkan haberlerde ise, Fransız şirket, bu teklifi yetersiz bulduğunu açıkladı.
Brightwell Holdings adlı bir özel yatırım şirketine sahip olan Manas, birçok farklı alana yönelmiş durumda. Temiz teknoloji de bunların içinde. Şirketin diğer yatırımları arasında, Greenway Solar, Türk-İsrail ortak girişimi olan bu şirket, Kuzey Afrikalı DeserT ec ile birlikte yeni girişimler gerçekleştirmeyi planlıyor.
YATIRIMCILARIN YOĞUN İLGİSİ
Manasın şirketi, küresel piyasalardan ilgi çeken tek Türk firma değil. Manas gibi Türkiyede doğan ve eğitimini ABDde tamamlayan girişimci Bülent Çelebi tarafından kurulan, İstanbul merkezli AirTies, Avrupa, Orta Doğu ve Africanın en hızlı büyüne teknoloji şirketlerini sıralayan Deloitte Technology Fast 500 EMEA 2009da 75 şirketin içinde 4üncü sırada yer aldı.
2009 yılında toplam 36 milyon dolar gelire sahip olan şirket, beş yıl içinde yüzde 5,951 büyüdü ve denetim şirketi Deloitteun genel sıralamasında 21inci sıraya ulaştı.
Teknoloji sektörüne ilk olarak ADSL ile giren ve VoIP ve IPTV gibi girişimlerle büyüyen AirTies, Yunanistan, Ukrayna, Rusya gibi ülkelerin geniş bant altyapısına uygun ürünleri sayesinde, uluslararası piyasadan büyük ilgi görüyor.
Diğer yandam, Londra merkezli risk sermayesi şirketi Bing Bang Venturesın ortaklarından olan Türk girişimci Pamir Gelenbe, 21-22 Şubat tarihleri arasında, Türkiyede düzenlenen NuBridge Risk Sermayesi Zirvesini düzenledi. Aralarında, Accel Partners, Index Ventures, Wellington Partners, Tiger Global Management, VenTech, Holtzbrinck ve Endeavor Vision gibi Avrupanın saygın risk sermayesi şirketleri katıldı.
Gelenbe, bu zirvenin ardından, Avrupalı risk sermayelerinin Türk şirketlerle kendi anlaşmalarını imzalamaya başladığını ancak anlaşmalar üzerinde çalışmaların devam etmesinden dolayı, Türk şirketlerin ismini veremeyeceğini belirtti. Türk girişimci, Şu anda Türkiyede gerçekten büyük bir heyecan yaşanıyor dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiye-risk-sermayelerinin-yeni-gozdesi/272292