Bilançosu al veren hisseler
Tarih: 06 Mart 2010 - 01:32
Kriz yılı 2009u görece başarılı geçiren şirketlerin hisseleri, içinde bulunduğumuz çalkantılı dönemde yatırımcılarına güven veriyor. Uzmanlar, orta ve uzun vadeli yatırım yapılabilecek; gerektiğinde trade amaçlı da alınabilecek hisseleri belirledi...
İMKB, yine yurtdışı piyasalardan aksi yönde ayrışarak bu kez düşüş trendine girdi. Özellikle iç politik tartışmaların ekonominin önüne geçmesine paralel olarak para piyasaları ve borsada sıkıntılı seanslar yaşandı. Hafta içinde endeks 48 binlere kadar geriledi.
Borsacılara göre, bu düşüş trendinin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Hatırlanacağı gibi, önceki hafta 2009 yılı bilançoları ve temettü beklentilerine dikkat çekmiştik. Bilançolar bir bir açıklanmaya başladı. Biz bu haberi hazırladığımız sırada 65 şirket bilançosunu borsaya bildirmişti...
Borsacılar, bilançosunu açıklayan şirketlerin hisselerine yönelik beklentinin tamamen bitmediğini düşünüyor. Aksine İMKBde düşüş trendinin hakim olduğu bu günleri yeni portföy oluşturmak için en ideal dönemlerden biri olarak görüyorlar. İşte bu noktada sağlıklı bilanço analizinin önemi ortaya çıkıyor.
Özellikle de kriz yılı 2009da elde edilen veriler daha bir önem taşıyor. Şirketlerin global kriz ortamında karırı artırabilmesi veya mevcut seviyelerini koruyabilmesi büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlar, şimdiye kadar açıklanan bilançoları analiz ederek, orta ve uzun vadeli yatırıma en uygun olanları belirlemeye çalıştı. Bu hisselerin, siyasi tansiyonun daha da yükselmesi ihtimaline karşılık trade (al-sat) amaçlı kullanılabileceğine de dikkat çekiyorlar. Uzmanlara göre, 49 binli seviyelerin altı orta ve uzun vadeli portföy oluşturmaya başlamak için son derece uygun. Endeksin 49 bin-50 bin 500 aralığında ise bant içindeki yükselişler satış amaçlı kullanılabilir...
Onur MUTLU / Gedik Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü
BANK ASYANIN KREDİ POTANSİYELİ YÜKSEK
* Bank Asya: İslami bankacılık modeline göre faaliyet gösterdiği için düşen faiz oranlarından yararlanamıyor. Devlet tahvillerine de yatırım yapmıyor. Ancak yine de 2009da likiditesini yüksek tutmak adına net faiz marjından fedakarlık yaptığını söyleyebiliriz. Öte yandan, 2010da daha yatay ve hatta yükselen faiz ortamında diğer mevduat bankalarının aksine net faiz marjında iyileşme bekliyoruz. Bank Asyanın, 2010da yüzde 20 hatta üzerinde güçlü bir kredi büyüme oranı yakalayabileceğini öngörüyoruz. Hisse için hedef fiyatımız 4.60 TL.
* Petrol Ofisi: Şirketin 2009 son çeyrek (ekim, kasım, aralık) performansını biraz düşük buluyoruz. Son çeyrek verileri, düşük brüt karlılık ve beklenenden yüksek finansal giderlerden dolayı piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Petrol Ofisi, 2008in son çeyreğinde de önemli ölçüde kur farkı zararı yazmıştı. Yıllık bazda net satışlar yüzde 18 düşmesine rağmen 2009da net karını yüzde 185 yükseltmeyi başardı. Düşük ürün fiyatları, satış hacmindeki daralma, Doğan Grubunun vergi anlaşmazlığı ve Doğan Holding hisselerinin ana ortaklığa (OMV) muhtemel satışının gündeme gelmesi gibi gelişmeleri de göz önünde bulundurursak, Petrol Ofisi zor sayılabilecek bir yılı 2010 için daha olumlu beklentilerle kapattı diyebiliriz. Hisse için hedef fiyatımız olan 7.70 TLyi değiştirmiyoruz.
Cemal DEMİRTAŞ / Oyak Yatırım Araştırma Müdürü
AKÇANSANIN GELİRLERİ BEKLENTİLERİ AŞTI
* Akçansa: Şirketin 75 milyon TL civarındaki 2009 yılı karı, piyasa beklentisi olan 88 milyon TLnin altında kaldı. Akçansanın son çeyrek gelirleri ise artan çimento satış fiyatı ve güçlü seyreden hazır beton satışlarının da etkisiyle beklentilerin üstüne çıkarak 183 milyon TL olarak gerçekleşti. Satışların dağılımına baktığımızda, ihracat gelirlerinin son çeyrekte yılın ilk 9 ayındaki yüzde 27den 22ye gerilediğini görüyoruz. Yurtiçi satışlar son çeyrekte önceki yıla göre yatay seyretti. Ancak 2009 yılının ilk yarısındaki yüzde 30luk daralmadan kurtulmuş olması şirketin tekrar iç piyasaya odaklanmaya başladığını gösteriyor. Satış gelirleri güçlü olsa da son çeyrekte artan üretim maliyetleri, diğer çimento şirketleri gibi Akçansanın da karlılığını olumsuz etkiledi. Bu da FAVÖK (finansman giderleri, amortisman giderleri, vergi öncesi kar) marjının geçen yıla göre 7 puanlık düşüşle yüzde 17ye gerilemesine yol açtı. Faaliyet giderlerinin ciroya oranının dönemsel zayıflığa rağmen yüzde 4.2de tutturulması, son çeyrekte karlılığı destekleyen bir faktör olarak öne çıkıyor. Akçansa için tavsiyemizi endekse paralel getiri olarak koruyoruz.
* Ereğli Demir Çelik: 2010da her anlamda daha güçlü bir yıl geliyor. Ancak olumlu beklentiler çoğunlukla hisse fiyatına yansımış durumda. Erdemir, 2009un son çeyreğinde 119 milyon TL net kar elde etti. Bizim beklentimiz 143 milyon, piyasa beklentisi ise 141 milyon TLydi. Net karın beklentimizden düşük gelmesine gerekçe olarak finansal giderlerin yüksek çıkması gösterilebilir. Öte yandan, faaliyet performansı tahminlerimize büyük ölçüde paralel geldi. Satış gelirlerinde de sürpriz yok. Erdemirin son çeyrekteki yurtiçi satış hacmi, önceki çeyreğe göre yüzde 3 artarak 1.3 milyon tona yükseldi. İhracat hacmi de aynı dönemde yüzde 52 artarak 500 bin tona yükseldi. Son çeyrekteki güçlü satış hacmi büyümesinin etkisiyle 2009 toplam satış hacmi önceki yıla göre yüzde 18 artarak 7 milyon tona yükseldi. Son çeyrekte satış hacminin yüzde 13, fiyatların ise yüzde 14 artması; FAVÖK marjının 2009 üçüncü çeyrekteki yüzde 0.2ye göre önemli ölçüde artarak yüzde 18.2ye yükselmesini sağladı. 2010da fiyatların geçen yıla göre yüzde 20, hammadde maliyetlerinin de yüzde 25 artmasını bekliyoruz. Sonuç olarak, 2010 satış gelirlerinin geçen yıla göre yüzde 30 artarak 6.8 milyar TLye yükselmesini, FAVÖK marjının ise 2010 tüm yılı için yüzde 14.2 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Tahminlerimize yönelik en temel riskler, demir cevheri fiyatlarının beklenen yüzde 30-50 aralığından daha fazla artması. Yüzde 17 yükseliş potansiyeline sahip olan Erdemir hisseleri için endekse paralel getiri tavsiyemizi koruyoruz. Hedef hisse fiyatımızı ise 5.2 TLye yükseltiyoruz.
Güneş ÖZDEMİR / Yapı Kredi Yatırım Araştırma Yöneticisi
FORD OTOSANDA BEKLENTİ FİYATA YANSIDI
* Ford Otosan: Şirketin 2009 yılı net karı 333 milyon TL oldu. Bizim tahminimiz 320 milyon TLydi. Ford Otosanın 2009un son çeyreğindeki net satışları çeyreksel bazda yüzde16 artış kaydetti. Bu artışta en büyük etken, aynı dönemde şirketin artan ihracat hacmi oldu. Üçüncü çeyrekte 34.5 bin adet olan ihracat hacmi yüzde 36 artışla 47.1 bine yükseldi. Yurtiçi satış hacmi ise aynı dönemde yüzde 9 gerileyerek 23 bin adede düştü. Ford Otosanın FAVÖKü ise üçüncü çeyreğe göre yüzde 3 gerileyerek 143.5 milyon TL oldu. Ancak bu düşüşteki asıl neden şirketin muhasebe yöntemi değişikliğine gitmesi. Böylece çalışılmayan kısım giderini daha önce diğer giderler kaleminde gösterirken, bu çeyrekte satılan malın maliyetine aldı. Buna göre Ford Otosanın 2009 dördüncü çeyrekte FAVÖKünü düzelttiğimizde 165 milyon TLye ulaşıyor. Net kar tahminimizin açıklanan sonuçlardan farklı olmasındaki en büyük etkenler, finansman gelirlerinin bizim beklentimizin üzerinde gelmesi ve efektif vergi oranının son çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla düşüş göstermesi. Net karın beklentilerden iyi olmasının hisse performansını olumlu etkileyebileceğini düşünüyoruz. Ancak daha önce açıklanan vergi finansalları bu sonuca işaret ettiği için söz konusu etkinin oldukça sınırlı kalmasını bekliyoruz. Hissede ise orta ve uzun vadede endekse paralel getiri öngörüyoruz.
Özgür YURTDAŞSEVEN / Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı
VAKIFBANK, EN CAZİP VERİLERE SAHİP
* VakıfBank: 2009 yılı faaliyetleriyle ilgili 1 milyar 251 milyon TL dönem karı açıkladı. Beklentimiz 1 milyar 220 milyon TLydi. Dolayısıyla beklentilerin hafif üzerine çıkmış oldu. Banka finansallarının ayrıntılarını incelediğimizde, son çeyrekte artan mevduat miktarı paralelinde kredi/mevduat rasyosunun sınırlı miktarda geri çekildiğini ve yüzde 77.4 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Aktif kalitesi bazında bankanın sektör ortalaması üzerindeki takipteki kredi rasyo görüntüsü halen devam ediyor. Bununla birlikte sorunlu kredilere yüksek karşılık ayırma prensibini koruyor. Net kar marjı tarafında sürpriz yaratmayan sonuçlar bazında banka için 2010 yılında 1.248 milyon TL net dönem karı öngörüyoruz. Söz konusu öngörümüz 1.3 fiyat/defter değeri ve 7.4 fiyat/kazanç değerlemesine işaret ediyor. Bu değerleme, büyük ölçekli bankalar içerisinde en cazip bulduğumuz veri konumunda. Bu kapsamda VakıfBank hisseleri için endeks üstü getiri tavsiyemizi koruyoruz. Yüzde 26 yükselme potansiyeliyle 4.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
* TSKB: 2009 yılında 174.8 milyon TL net kar elde etti. Beklentimiz 170 milyon TLydi. Böylece gerek bizim gerekse piyasanın beklentisi paralelinde gerçekleşme oldu. Bankanın son çeyrekte aktif kalitesini bir miktar daha yükselttiği görülüyor. Üçüncü çeyrekte yüzde 54.2 olarak gerçekleşen kredi/aktif rasyosu, son çeyrekte yüzde 55.3e yükseldi. Diğer yandan, takipteki kredilerin toplam kredilere oranı düşük risk profili görüntüsünü koruyor. Yine son çeyrek kredi büyümesi de yüzde 5.8le sektör ortalamasına yakın bir seviyede oluştu. Büyüme aktivitesinde en canlı sektörlerden enerji için sağladığı finansman sayesinde yüksek kaliteli kredi portföyüne sahip. 2010 yılında TSKB için 175 milyon TL net dönem karı bekliyoruz. Söz konusu öngörümüz paralelinde banka hisselerinin fiyat/kazanç oranı 6.5 ve defter değeri 1.1 ile işlem görüyor. TSKB için öngörümüzü endeks üstü getiri olarak koruyoruz. Yüzde 35 yükselme potansiyeliyle 2.64 hedef fiyat öngörüyoruz.
* Türk Telekom: 2009 yılı net karı 1 milyar 831 milyon TL oldu. Beklentimiz 1 milyar 852 milyon TL idi. Dolayısıyla açıklanan finansal sonuçlar beklentiler bazında bir sürprize işaret etmiyor. Son çeyrekte artmasını öngördüğümüz maliyetler nedeniyle azalan brüt kar marjı, çeyrekler bazındaki dönem karının yüzde 15 geri çekilmesine neden oldu. 2009un üçüncü çeyreğinde (temmuz, ağustos, eylül) yüzde 53 olarak gerçekleşen brüt kar marjı, son çeyrekte yüzde 51e gerilemiş. Şirketin bu yıl 1 milyar 990 milyon TL kar elde etmesini bekliyoruz. Ancak yılın ikinci yarısında şirketteki kamu payının özelleştirilmesinin öngörülüyor olması ve bunun henüz ne şekilde gerçekleşeceğinin belli olmaması belirsizlik yaratıyor. Bu da Türk Telekom değerlemesinin daha yüksek bir noktada oluşmasını engelliyor. Hisse için yüzde 7 yükselme potansiyeliyle 5.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Sevgi ONUR / Global Menkul Değerler Analisti
İŞ CNİN YÜKSELME POTANSİYELİ YÜZDE 16
* İş Bankası: Dördüncü çeyrekte, 569 milyon TL ile piyasa beklentisi olan 478 milyon TLnin hayli üzerinde kar açıkladı. Bu rakam, bizim beklentimiz olan 539 milyon TLninse hafif üzerinde kalıyor. Bankanın net ücret ve kambiyo gelirleri, özellikle kredilerde sağlanan büyüme sayesinde beklentinin üzerinde artış kaydetti. Ek olarak kambiyo karlarında bir önceki çeyreğe göre güçlü artış yaşandı ve karlılık olumlu etkilendi. Menkul kıymetler ve mevduat çeyreksel bazda yüzde 18 ve 4 büyürken, kredilerde 2009 başından beri ilk defa ve yüzde 5 büyüme yaşandı. 2010 yılı için mevduat ve kredilerde yüzde 15 ve 16 artış öngörüyoruz. Bankanın takipteki krediler için ayrılan karşılıkları da büyük oranda azalarak karlılığı olumlu etkiledi. Eylül 2009 sonunda yüzde 6.1 olan takipteki krediler rasyosu, Aralık 2009 sonunda 70 baz puan azalarak yüzde 5.4e düştü. Bankanın takipteki kredilerden yaptığı güçlü tahsilatlar ve satış işlemi bu düşüşte büyük rol oynadı. İş Bankasının 2009 sonundan itibaren getirisinin İMKBnin yüzde 1 üzerinde olduğu gözleniyor. Banka hisseleri için 1 yıllık hedef fiyatımız 7.30 TL. Bu da yüzde 16 artış potansiyeline işaret ediyor. Hisse için tut tavsiyemizi sürdürüyoruz. İş Bankası için hisse değerleme ve tahminlerimizi, finansal piyasaların mevcut durumu ve makro ekonomik beklentilerimize paralel olarak güncellediğimizde, 2010 tahmini F/K oranı 7.2, F/DD oranı 1.23; 2011 tahmini F/K oranı 5.6, F/DD oranı ise 1.00 şeklinde oluşuyor.
* Akbank: Dördüncü çeyrekte 700 milyon TL civarında net kar açıkladı. Bu hem piyasa beklentisi olan 636 milyon TL, hem de bizim beklentimiz olan 614 milyon TLnin üzerinde. Bankanın net faiz gelirlerinde, azalan fonlama maliyetinin etkisiyle önemli bir daralma olmadı. Bunun yanı sıra bankanın 2009 yılı 9 aylık dönemde yüzde 4.3 olan takipteki krediler rasyosu son çeyrekte artış göstermeyerek sabit kaldı. Ayrıca sektör ortalaması olan yüzde 5.1in altında gerçekleşti. Akbank, krediler kaleminde bir önceki çeyreğe göre daha güçlü bir performans sergiledi. Kredi kartı portföyü yüzde 6 büyürken, ihtiyaç kredileri de yüzde 11 arttı. Mevduat ise yüzde 7 arttı. 2010 yılı için mevduat ve kredilerde yüzde 16 ve 13 artış öngörüyoruz. Akbankın 2009 sonundan itibaren getirisinin İMKBnin yüzde 9 altında olduğu görülüyor. Banka için endekse paralel olan tavsiyemizi koruyoruz. Hisse hedef fiyatımız 10.10 TL ve yüzde 22 artış potansiyeli içeriyor. Bankanın 2010 tahmini F/K oranı 8.2, F/DD oranı 1.49; 2011 tahmini F/K oranı 6.4, F/DD oranı ise 1.28.
* Garanti Bankası: Son çeyrekte, hem piyasa beklentisi olan 691 milyon hem de bizim beklentimiz olan 684 milyon TL üzerinde 880 milyon TL kar açıkladı. Net faiz gelirleri, özellikle menkul kıymetlerden elde edilen güçlü gelirlerle beklentinin üzerinde arttı. Ek olarak kambiyo karlarında bir önceki çeyreğe göre büyük düşüş yaşanmadı ve karlılık olumlu etkilendi. Menkul kıymetler ve mevduat çeyreksel bazda yüzde 13 ve 8 büyürken, kredilerde büyüme olmadı. Kredilerdeki daralmaya paralel olarak bankanın kredi komisyon ve ücret gelirleri yüzde 9 azaldı. 2010 yılı için mevduat ve kredilerde yüzde 19 ve 14 artış öngörüyoruz. Bankanın takipteki krediler için ayrılan karşılıkları büyük oranda azalarak karlılığı olumlu etkiledi. 2009 yılı 9 aylık dönemde yüzde 4.1 olan takipteki krediler rasyosu, son çeyrekte 20 baz puan artarak yüzde 4.3e yükseldi. Takipteki krediler rasyosundaki artışa, kredi kartlarında gerçekleşen sorunlu alacaklar sebep oldu. Garanti Bankası hisselerinin 2009 sonundan itibaren getirisinin İMKBnin yüzde 3 altında olduğu görülüyor. Banka için 1 yıllık hedef fiyatımız 7.60 TL. Bu da yüzde 28 artış potansiyeli demek. Hisse için al tavsiyemizi sürdürüyoruz. Garanti Bankası için hisse değerleme ve tahminlerimizi, finansal piyasaların mevcut durumu ve makro ekonomik beklentilerimize paralel olarak güncellediğimizde, 2010 tahmini F/K oranı 7.2, fiyat/defter değeri 1.53; 2011 tahmini F/K oranı 5.9, F/DD oranı ise 1.25.
Polat YAMAN / Galata Menkul Değerler İnternet Şube Müdürü
Y VE Y GYO, HALKA ARZ FİYATIYLA İŞLEM GÖRÜYOR!
* Y ve Y GYO: 2009 yılını 2 milyon 181 milyon lira zararla kapattı. Şirketin SPKya yaptığı sermaye azaltılması talebi olumlu karşılandı. Fon çıkışı gerektirmeden yapılacak bu azaltma sayesinde şirketin karlılığı, sermayesine oranla daha makul seviyeye daha kolay ulaşabilecek. Yatırımcının lot adedi azalsa da yine fiyatta yaşanacak otomatik yükseliş de şirket hisselerini nominal değerin üzerine çıkarabilecek. Böylece önümüzdeki dönemde bedelli sermaye artırımı için daha uygun zemin hazırlanıp şirkete sermaye girişi sağlanabilecek. Yeşil İnşaat, tamamı 5 etap ve 14 bin konuttan oluşan İnnovia projesiyle özellikle orta gelir grubuna cazip fiyatlarla, kaliteli ve yüksek standartlarda ev sahibi olma fırsatı yarattı. 1.073 dairelik birinci etapta yaşam başlarken, 3 bin 116 daireden oluşan ikinci etabın tamamı satıldı. Satışı süren üçüncü etapla ise 3 bin 500 kişi ev sahibi olacak. Cazip fiyatları ve uygun ve esnek vade seçenekleriyle şirketin bu etapta da zorlanmadan satış hedefine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan, şirket hisselerinin hala 2000 yılındaki halka arz fiyatından işlem gördüğünü düşünürsek, ciddi bir yükseliş potansiyeli olduğunu tahmin edebiliriz. Hisse için yüzde 50 yükseliş potansiyeli öngörüyor ve alım yönünde pozisyon alınmasını öneriyorum.
* Garanti Faktoring: Sektöründe lider konumda olan şirket, bu yıl karlılığını geçen yıla göre yüzde 50 artırmayı başardı. Ülke ekonomisinin yeniden büyüme trendine gireceği 2010da alacakların hızla nakde çevrilmesi rekabet gücünü artıracak bir unsur olacak. Bu ortamda faktoring hizmeti bir adım öne çıkacak. Zira ülke ekonomisinin omurgasını, sayıları milyonu aşan KOBİler oluşturuyor. Ancak başarılı KOBİler bile satışlar ve alımlar arasındaki vade uyumsuzlukları nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayabiliyor. Garanti Faktoring de aynı gün içinde sonuçlanan hızlı değerlendirmeleriyle müşteri alacaklarını hızlı bir şekilde finansmana çevirebiliyor. Şirketin olumlu gidişatını, uluslararası reyting kuruluşu Fitch de notunu BB den BBB-ye yükseltmek suretiyle teyit etti. Hisse için yüzde 25 yükseliş potansiyeli öngörüyor ve alım öneriyorum.
* Tukaş: 2009 yılı faaliyetleriyle ilgili 14 milyon TL zarar açıkladı. Ancak 2008 yılındaki 66 milyon TLlik zararla karşılaştırıldığında şirketin 2009da iyi yolda olduğunu anlayabiliriz. Tukaş, aldığı kriz tedbirleriyle maliyetleri düşürürken; pazarlama, satış ve dağıtım giderlerini büyük ölçüde aşağı çekmeyi başarmış. Yine kısa vadeli borç stoğunu azaltarak finansal giderleri azaltması da olumlu katkı sağlamış. Tukaş, Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri arasında geçen yıl en fazla ihracat yapan şirket oldu. Toplam satışının yüzde 25-30unu ihracat oluşturuyor. Halen 22 ülkeye ihracat yapan şirket, bu yıl yeni pazarlarla büyümeye odaklandı. Başta salça ve turşu olmak üzere temel ürün kategorilerindeki ihracat değerlerinde artış öngörülüyor. Şirket hisseleri için 1 TL nominal fiyat hedefiyle yüzde 30 yükseliş potansiyeli öngörüyor ve alım öneriyorum.
* Türk Traktör: 2009 yılında 31 milyon TL net kar açıkladı. Bu rakam 2008 karının neredeyse yarısı kadar. Ancak 2008-2009 yılı son çeyrekleri karşılaştırıldığında zarardan 15 milyon TL kara geçmiş gibi bir görüntü söz konusu. Şirketin 2009 yılı ortalarından itibaren toparlama dönemine girdiğini ve istihdam ve üretim performansı bakımından kriz öncesi koşullara yaklaştığını gözlemliyoruz. Yeni üretim planlamasına göre, 2008in son çeyreğinde işine son verilmek zorunda kalınan personelin bir kısmına yeniden istihdam sağlandı. Halen de geçici işçi alımları yapılıyor. Sektördeki en büyük rakibinin (Uzel Traktör) geri çekilmesiyle pazar payında ciddi atılım yaparak, iç traktör pazarındaki satışların yarısını gerçekleştirmeyi başardı. Ayrıca krizin etkilerini en aza indirmek amacıyla ihracat pazarını büyütmek için yeni stratejiler geliştiriyor. Türk Traktör, yıl boyunca başta ABD olmak üzere 60 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Şirketin kendi teknolojisini üretme yetkinliği ve esnek üretim olanakları sayesinde kullanıcılar gelişmiş tarım donanımlarına kavuşurken, yerli işgücü ve mühendislikle üretilen yenilikçi teknolojiler tarımsal maliyetlerin azalmasına ve verimliliğin artırılmasına katkı sağlıyor. Şirket hisseleri için yüzde 40 yükseliş potansiyeliyle kademeli alım öneriyorum.
* İş GYO: Şirketin 2009 yılı karı 2008E göre yüzde 14 artış kaydetti. Global krizin etkisiyle gayrimenkul ve inşaat sektöründeki daralma emlak fiyatlarını olumsuz etkilese de İş GYOnun portföyünün yüzde 85inin tamamlanmış ve kira getiri sağlayan binalardan oluşması, kriz dönemlerinde güçlü durmasını sağlıyor. Yine kira gelirinin çoğunun döviz cinsinden olması ve İş Kuleleri ve Kanyon AVM gibi nitelikli yerlerden oluşması, genel ekonomik daralmadan yara almadan çıkmasında etkili oldu. 2010 yılında ekonomik toparlamanın hız kazanmasının ve gerileyen faiz oranlarının sektöre ciddi canlılık getireceğini öngörüyoruz. Alınan tedbirlerle birlikte satışların maliyetlerinde sağlanan gerileme, şirketin karlılığına olumlu katkı yapıyor. Ayrıca net aktif değerlere göre karşılaştırıldığında yüzde 45 civarındaki iskontosuyla sektöründeki en ucuz hisse olarak göze çarpıyor. Şirket hisseleri için yüzde 35 yükseliş potansiyeli doğrultusunda 2 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Baki ATILAL / Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
HALKBANK, DİĞER BANKALARDAN AYRIŞIYOR
* Halkbank: 2009 yılı net karını yüzde 60 artışla 1 milyar 631 milyon TL olarak açıkladı. Halkbankın düşen fonlama maliyetleri ve verilen kredilerin olumlu etkisiyle ana gelir kalemlerini artırdığını görüyoruz. Banka, 2010 yılında aktiflerini yüzde 15in üzerinde büyütmeyi, kredilerini en az yüzde 20 artırmayı, konut kredisi ve ihtiyaç kredisi ağırlıklı büyümeyi, mevduatını ise yüzde 13 yükseltmeyi hedefliyor. Yüksek özsermaye getirisi, temettü ödeme potansiyeli, değişken faizli ağırlıklı bono portföyü ve rahat fonlama yapısı gibi özellikleriyle diğer bankalardan ayrışıyor. Özelleştirme İdaresinin 2010 yılı içerisinde Halkbankın iştirak portföyünün satılmasının planlandığını açıklaması da bankanın blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi ihtimalini güçlendiriyor. Halkbank için hedef piyasa değerimiz 13.90 TL. 2010 yılında 1.73 milyar TL kar tahminiyle alım yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.
* Tofaş Türk: 2009un son çeyreğinde beklentilerimizin üzerinde 133 milyon TL net kar açıkladı. Esas faaliyet gelirlerindeki gerilemeye rağmen elde edilen bu kar, ertelenmiş vergi gelirlerindeki artıştan kaynaklandı. Bu yıl Fiatın Rusyada Sollers ile yaptığı işbirliği, şirketin konumunu sağlamlaştırdı. Bunun kısa vadede pozitif yansımasını bekliyoruz. Tofaşın 168.4 bin adet olan 2009 yılı satışlarının bu yıl 220 bin adede yükselmesi hedefleniyor. Avrupa hafif ticari araç pazarında biten teşviklere rağmen düzelme öngörüyoruz. Yeni Dobloda bayi stoklarında yer alıyor. Ayrıca Tofaş, biten teşvikler öncesinde İtalya ile anlaşma yaptı. Şirketin net satışları 2009da 2008e göre yüzde 6 arttı. Bu artışta ihracat tarafında yaşanan hafif düşüşe rağmen yurtiçi satışlardaki yükseliş etkili oldu. Ancak şirketin 2010 yılı için belirlediği 75 bin adetlik yurtiçi satış hedefi, 2009 yılına göre yüzde 19 düşüşe işaret ediyor. 2010da 5 milyar 835 milyon TL satış, 317 milyon TL net kar ve 8.7 fiyat/kazanç oranı bekliyoruz. Tofaş için 6.60 TL hedef fiyatla alım yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.
* Mardin Çimento: 2009un son çeyreğinde 14.2 milyon TL kar elde ederek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9 artış kaydetti. Yıllık bazda ise net kar yüzde 30.15 artışla 9 milyon TLye yükseldi. Net kardaki iyileşme, satılan malın maliyetinde yaşanan düşüş ve faaliyet giderlerindeki iyileşmeden kaynaklanıyor. Mardin Çimentonun yıllık satışları ise 2008 yılına göre yüzde 14.05 oranında güçlü bir artışa işaret ediyor. Şirket, bu performansı da yurtdışı satışlardaki iyileşmeden sağlıyor. Mardin Çimentonun bölgesindeki pazar payı yüzde 25 düzeyinde. Hem faaliyet bölgesindeki güçlü konumu hem de Ortadoğu pazarlarına yakınlığının avantajını iyi kullanıyor. İhracatta yüksek seyreden ürün fiyatları Mardin Çimentonun güçlü marjlar elde edebilmesini sağlıyor. Şirket, toplam 80.9 milyon TL brüt temettü dağıtacağını açıkladı. Mardin Çimento hisseleri için 9.70 TL hedef fiyatla alım yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.
* Arçelik: 2009 yılı için bizim tahminimiz olan 490 milyon TLye yakın 485 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin 2008 karı 39.8 milyon TLydi. Yıllık bazdaki bu yükselişte, operasyonel başarının yanı sıra 2009da KFS ve Entek hisse satışının da dahil olduğu 128 milyon TLlik kar etkili oldu. Arçelik tarafından üretilen Sony markalı TVler şimdilik sadece iç pazarda satılıyor. Yapılan anlaşma, Sony ile işbirliğini ihracat boyutuna da taşıyor. TV üretim hacminin artmasının, marjlara ve karlılığa olumlu etki yapmasını bekliyoruz. Bu yıl, Sony satışları sayesinde ihracat gelirlerinde ek yüzde 7 artış öngörüyoruz. 2010 cirosunun 2009a göre yüzde 14 artışla 7.6 milyar TLye ulaşmasını, 2010 ve 2011 FAVÖK marjlarının hammadde fiyatlarındaki artış sonucunda yüzde 10-11 olmasını tahmin ediyoruz. Arçelik hisseleri için 7.30 TL hedef fiyatla alım yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.
* Tat Konserve: 2009 yılı satışları 2008e göre yüzde 10 artışla 694 milyon TLye çıktı. 2008deki 4 milyon TL zarar ise 34 milyon TL kara dönüştü. Karlılıkta, başarılı operasyonel faaliyetlerin yanı sıra düşen faiz gideriyle birlikte azalan kambiyo zararının finansman giderlerini düşürmesi ve Entekteki hisse satışından 5.9 milyon TL gelir elde edilmesi etkili oldu. Tat Konservenin borçlanma oranının gerilemesi, Şanlıurfa projesinin katkısıyla marjlarda görülen yükseliş, GAPta domates üretimiyle birlikte Ortadoğu ve Körfez ülkelerine ihracatın artacak olması gibi gelişmeler dikkat çekiyor. Süt ve süt ürünleri ile et segmentlerinin satışlarındaki artış, şirketin 2010 yılına ait en önemli beklentisini oluşturuyor. Hisse için 3.82 TL hedef fiyatla alım yönündeki tavsiyemizde değişikliğe gitmiyoruz.
İDİL TARAKLI / para dergisi
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bilancosu-al-veren-hisseler/270276