Faize duyarlı kesim emekliliğe çekilecek
Tarih: 01 Mart 2010 - 01:30
Bireysel emeklilik şirketleri; altın, kıymetli madenler, gelire endeksli senetler, gayrimenkul gelirlerine dayalı varlıklara yatırım yapabilmek için Hazine ve SPKya müracaat etti. Amaç, faize duyarlı kesimi bireysel emeklilik sistemine çekerek, hem katılımcı sayısını hem de fon büyüklüğünü...
EMEKLİLİK şirketleri, faize duyarlı kesimi bireysel emeklilik sistemine çekmek için kolları sıvarken, fon çeşitliliğini artırmak için de SPK ve Hazinenin onayı bekleniyor.
Bugün bireysel emeklilik sisteminde toplanan 9 milyar TLlik fonun; yüzde 85lik kısmı bono ve tahvillerde, yüzde 10unluk kısmı hisse senetlerinde, yüzde 5lik kısmı da döviz ve dövize dayalı yatırım araçlarında değerlendiriliyor. Emeklilik şirketleri, mevcut yatırım enstrümanlarının emeklilik fonlarındaki hızlı ve yüksek büyümeye cevap vermekte zorlandığını öne sürerek, çeşitli yatırım enstrümanlarına ihtiyaç olduğunu savunuyorlar.
Faizsiz fonlar
Bu çerçevede emeklilik şirketleri; altın ve kıymetli madenler, gelire endeksli senetler, gayrimenkul gelirlerine dayalı varlıkları yatırım portföylerine ekleyerek, faize duyarlı kesimi bireysel emeklilik sistemine çekmeyi planlıyor. Sektör temsilcileri, hem SPK hem de Hazinenin faizsiz yatırım enstrümanlarına sıcak baktığına dikkat çekerek, talepleri hakkında da şunları söylüyorlar: Faizsiz fonlar ile ilgili; Hazineden gelire endeksli senetlerin düzenli olarak ihraç edilmesi, piyasasının oluşturulmasını talep ettik. Katılım bankaları ve özel sektör şirketlerinin ihraç edecekleri gelire endeksli senetlere de yatırım yapabilmeliyiz. Ayrıca, SPKdan altın fonu kurulması için kanun değişikliği gerektiği ve ilk düzenlemede yapılacağı görüşü alındı.
Hazine ve SPK çalışıyor
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, konuyla ilgili şunları söyledi: Sektörde katılımcılara farklı alternatifler sunmak amacıyla, bireysel emeklilik yatırım fonlarının müşteri beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitlendirilmesine yönelik bir ihtiyaç doğdu. Biz de, sektördeki talepleri karşılamaya yönelik olarak iki yeni fon daha kurma yönünde karar aldık. Amacımız makro ekonomik bazda yüksek, sürdürülebilir büyüme potansiyelleri ve buna bağlı artması beklenen şirket değerlerinden yararlanılması. Ayrıca, ürün yelpazemize, faize duyarlı farklı hedef kitlelere yönelik ürünleri dahil ederek, sistemin ülke çapında yaygınlaşmasının sağlanması. Bu konuda da gerek Hazine, gerekse de SPK gereken çalışmaları yapmaktadır.
İslamic Endeksin sisteme katkısı olur
VAKIF Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, şöyle konuştu: Faize duyarlı kesimin sisteme kazandırılabilmesi için piyasada şu an mevcut olan yatırım araçları içerisinde gelire endeksli senetler başta geliyor. Yine İMKBde İslamic Endeks oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü duymaktayız. Eğer bu endeks bir an önce oluşturulursa, endeksin içerisine giren hisse senetleri de söz konusu fonların içerisine alınabilir. Faize duyarlı kesim mevcut fon büyüklüğünü yüzde 10 oranında büyütür.
Ciddi potansiyel oluşacak
GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı ise, Bugün faize duyarlı kesim için altın ve kıymetli madenlere, gelire endeksli senetlere, gayrimenkul gelirlerine dayalı varlıklara yatırım yapan fonlara ihtiyacı var. Faize duyarlı kesimde ciddi bir potansiyel var. Talepler sonucunda Hazinenin çıkardığı gelire endeksli senetlerden oluşan Esnek Alternatif isimli bir fonu temmuz ayında kurduk. Bu fona yatırım yapan sayısı bin 324 kişiye ve fon büyüklüğü 1.4 milyon TLye ulaştı dedi.
Farklı ürün isteniyor
AVİVASA Genel Müdürü Meral Egemen de, şunları belirtti: Sektör belli büyüklüğe geldi ve artık müşteriler daha farklı ürünleri istiyor. Hisse ağırlıklı ürün çeşitli-liğini SPKye gitmeden yapabilmek mevcut mevzuatla mümkün. Ama bu işte ana otorite SPK. Bunun dışında altına dayalı ürünler, kıymetli madenler, gayrimenkule dayalı ürünler ve anapara garantili ürünler son dönemde sıkça konuştuğumuz ürünler. Bu konuda da Hazine ve SPK da bizimle mutabık. Hürriyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/faize-duyarli-kesim-emeklilige-cekilecek/269884