Dalgalanma büyüyor
Tarih: 28 Şubat 2010 - 10:39
Piyasalar şok düşüşler sonrası zayıfladı. Gün içi dalga boyları büyüdü. Satış baskısı ağır basıyor. Yurtdışı piyasalardaki gelişmeler öne çıkmaya başladı.
Dengeler bozuldu. Uzun süredir yurtdışı gelişmelere endeksli hareket eden piyasalar, iç gündemde artan tansiyonla dalgalanmaya başladı. Orta dönemli çıkış trendinin altına kayıldı. Artık eski dengelerden bahsetmek zor.
Piyasalarda yeni dengeler oluşup taşlar yerine oturana kadar 'al-sat' veya 'sat-al' yapmak isteyenlerin sayısı fazla olacak. İç gündeme baktığımızda, Erzincan Başsavcısı'nın tutuklanmasıyla ortaya çıkan yargı ile hükümet arasındaki gerginlik Balyoz Operasyonu ile gündemin arka tarafına düşmekle birlikte piyasalarda yansımasını buldu.
Belirsizlik sürüyor
Öte yandan Gül-Erdoğan-Başbuğ arasında gerçekleşen zirveyle birlikte gözaltındaki emekli komutanlardan bir kısmının serbest bırakılması, piyasalarda tansiyonu bir nebze düşürdü. Ancak haftanın son günü emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Korgeneral Engin Alan tutuklandı.
Belirsizlik yatırımcıların önünü görememesine neden oluyor. Darbe, muhtıra, parti kapatma, erken seçim gibi olasılıkların piyasada dolaşmaya başlaması, güvenli liman arayan yabancılar için de tedirginlik kaynağı. Kredi not artırımlarıyla ortaya çıkan olumlu değerlendirmeler olumsuza dönmeye başladı.
Erken seçimden parti kapatmaya ve kuvvet komutanlarının istifasına kadar bir dizi spekülasyon yapılıyor. İş sadece spekülasyonla kalmadı yabancı yatırım bankaları ve kredi derecelendirme kuruluşlarının raporlarınada yansıdı. Bu durum, dış bakışın olumsuz yönde değişime uğra yacağını göstermesi açısından önemli. Ancak henüz yabancı portföyünde gözle görülür bir değişim söz konusu değil.
Yunanistan başrolde
Dış gündemde ne var diye baktığımızda ise Yunanistanın yine başrolü bırakmaya niyetli olmadığı görülüyor. Diğer yandan FED Başkanı'nın faizlerin bir süre daha düşük kalmaya devam edebileceği yönündeki açıklaması görünümü düzeltmeye yeterli olmadı. ABDde başta konut ve istihdam olmak üzere açıklanan verilerin beklentilerin altında kalması dikkat çekti.
Piyasalar siyasi gelişmeleri fiyatlarken dış piyasaların etkisi negatif yönlü olmaya başladı. Ancak bu durum kısa süreli tepki hareketlerine engel değil. Dalgalı ve daha oynak bir piyasa bizi bekliyor.
AVRUPADA SULAR DURULMUYOR
ABDde Dow Jones kritik seviyelerde. Yurtdışı etkisi negatife dönerse satışlar güçlenir.
Yunanistan yeniden fiyatlanıyor
Yunanistan ile ilgili olumsuz gelişmeler henüz yatışmış değil. ABnin para yerine şimdilik nasihatla yetinmesi ve sonrasında Almanyanın Yunanistan ile ilgili kurtarma planı hazırladığı haberlerinin henüz doğrulanmaması dikkat çeken gelişmeler. Şimdi tekrar mali zorluk yaşayan İspanya ve Portekizin öne çıkmaya başlaması, yeni bir potansiyel olumsuz fiyatlamanın konusu olarak görülmeye başlandı. Yunanistan ile ilgili sorunlar aşılmadığı için bu konu piyasaların yumuşak karnı olmaya devam edecek.
AMERİKA
Henüz büyük düşüşler yaşanmadı
ABDde Dow Jones 10.000 desteğinin üzerinde tutunma çabasında. 10.200-10.400 aralığında dalgalanıyor. FED başkanı Bernanke' nin faizlerin uzun süre düşük kalmaya devam edeceği açıklaması ile toparlandı. Ancak yeterince güçlü değil. Dow Jonesta 10.000in altına salınım 9.700e doğru geri çekilmeye neden olacaktır.
ALMANYA
Düşüş ivme kaybetti, 5.400 seviyesi destek
Düşüş hareketi ivme kaybetti. Tepki alımlarının güç kazanamadığı ve gelen satış denemelerinin destek seviyelerinin üzerinde tutunduğu bir görüm oluşmaya başladı. Destek olarak 5.400 seviyeleri direnç olarak ise 5.750 seviyeleri kısa dönem işlem bandı olarak izlenebilir. Bu seviyelerin altında veya üzerinde bir hareketlenme yeni bir denge arayışını gündeme getirebilir. Sonraki destek dirençler ise 5.300 ve 6.000 seviyeleri olabilir.
YUNANİSTAN
İspanya ve Portekiz peşi sıra gelecek mi?
ABnin yardım elini uzatacağı ve Almanyanın kurtarma planı açıklayacağı gibi haberlerle tepki veren Atina Borsası, kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen uyarılar üzerine satışla karşılaştı. Endeksin görünümü olumsuz sinyaller veriyor. Zayıf tepki hareketinin ilk dirençleri 1.970-1.990de. Sonraki direnç 2.040de. Destek 1.800de. Yunan borsası zayıfladıkça, İspanya ve Portekiz borsasının yönleri de aşağı çevriliyor.
BREZİLYA
Yukarı hareketlerin zayıf kaldığı görülüyor
Bovespa Endeksinde yukarı atakların zayıf olduğu gözleniyor. Endeks 100 günlük ortalamasının üzerinde tutunmayı başarmasına rağmen 50 günlük ortalamasının üzerine çıkamadı. Bu hafta 50 günlük ortalama aşılamazsa yeniden 100 günlük ortalama test edilecek. Bovespa ve İMKB 100ün seyrine baktığımızda paralel bir seyir görüyoruz. Ancak Türkiyenin siyasi gerilimlere tepkisi daha fazla.
HAFTA BOYUNCA İZLENECEKLER
- Türkiyedeki siyasi tansiyon yakından izlenecek. İşsizlik oranları, Dış Ticaret istatistikleri takip edilecek. Siyasi gerilimi tırmandıracak bütün gelişmeler fiyatlarda satış baskısı yaratacak.
- Avrupa cephesinde Yunanistan yakından izlenecek. S&P'den Yunanistan'ın kredi notunu düşürülebileceği açıklaması geldi.Yunanistan ile ilgili olumsuz gelişmeler Portekiz ve İspanyada da etkisini hissettirecek.
- Dow Jones Endeksinin seyri ve parite hareketleri izlenecek. Dow Jones Endeksinin 10.000 seviyesinin üzerinde tutunması önemli.
- ABDde açıklanacak olan inşaat harcamaları, petrol stokları, işsizlik başvuruları takip edilecek.
DÖVİZ KURLARI YÜKSELİYOR HANGİ ŞİRKETLER ÖNE ÇIKACAK?
Döviz kurları ve özellikle Dolar/TL paritesinde yükseliş görülüyor. İster Uyuyan güzel uyanıyor isterse Cin şişeden çıkıyor deyin. Ne dersiniz bilemeyiz ama yaklaşık 7 aydır dolar ilk defa 1.53 seviyesinin üzerinde çıktı.
Aylardır geçemediği bu seviyenin yukarı yönlü kırılması doların mevcut hareket bandını (1.44-1.53) terk edip yeni bir hareket alanı aradığının sinyali olarak değerlendirilebilir.
Bu gelişme doğal olarak firmaların da yakından izlediği bir durum.
Döviz kuralarındaki bu değişim henüz ciddiyet kazanmış değil. Aynı şekilde firma bilançolarında karlılığı veya riski önemli oranda değiştirecek boyuta ulaşılmış da değil. Ancak bir değişim başladığına göre döviz pozisyonu artıda olan şirketleri göz önünde tutmada fayda var. Döviz pozisyonu artıda olanlar, döviz kurlarındaki yükselişten karlı çıkacak firmalardır.
Siyasi gelişmeler fiyatlanmaya devam ediyor. Henüz yabancı çıkışı yüksek değil. Yurtdışı piyasalardaki gelişmeler dikkatle izlenecek.
Piyasalar ekonomiden çok siyasi gelişmelerin etkisine girdi. Endekste yüzde 10a yaklaşan düşüşlere karşılık bono faiz oranları ve döviz kurlarında yükselişler görüldü. Piyasaların siyasi gelişmeleri şimdilik belli oranda fiyatladığını söyleyebiliriz. Tabii yeni bir gerilim olmazsa diye de eklemek gerekiyor. Bundan sonra siyasi gelişmelere duyarlılık azalabilir. Yeni parametre olarak dış piyasalara duyarlılık artacaktır.
BORSA
Düşüş trendi sürüyor, tepki alımları zayıf
Tepki alım denemeleri zayıf kaldı. Düşüş sürüyor. 100 günlük hareketli ortalamaların altına salınım gerçekleşti. İlk destek seviyesi 48.000de oluşurken sonraki destekler 47.000 ve 46.000-45.000 seviyelerinde. 48.000 seviyesinin altına yeni bir hareket başladığında 46.000-45.000 destek seviyeleri daha önemli. Bu seviyelerde tepki alımları görülebilir. İlk dirençler ise 50.000 ve 50.600-51.000de. Olası tepki alımlarının güç kazanması için 50.600-51.000 direnç seviyeleri geçilmeli. Dalgalı seyirle birlikte satış baskısının bir süre daha devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.
DÖVİZ
Dolarda 1.53 liranın üzerinde yükseliş gücünü korur
Bir süredir direnç olarak gösterdiğimiz 1.53 lira seviyesi geçen hafta piyasalarda ve siyasette gerilimin artmasıyla birlikte yukarı kırıldı. Ayrıca euro/dolar paritesindeki düşüş ve dış piyasalarda doların değer kazanması da yardım etti. 1.53 TL seviyesinin üzerinde dolar/TLde yükselişin devamı beklenebilir. Sonraki direnç noktaları 1.56-1.58 ve 1.63 seviyelerinde. 1.53 seviyesini destek olarak görmek gerekecek. Sonraki destekler ise 1.50 ve 1.48-1.47 TLde. Euro/TL paritesinde orta dönemli önemli destek seviyeleri olan 2.05 test edilmişti. 2.11 TL direnci geçerliliğini koruyor.
FAİZ
Faizde tepki yükselişi gücünü koruyor
Dış ve iç piyasalara ilişkin gündemin olumsuza dönmesi bono faiz oranlarına kar satışı olarak yansıdı. İlk destekler yüzde 9.01 ve 9.07 seviyelerinde. Bono faiz oranlarında birkaç haftadır verdiğimiz yüzde 9.07 daha önemli görülürken bu seviyenin üzerinde verilecek destek yüzde 9.15 seviyesinde. Tepki alımlarının ilk dirençleri ise 8.94 ve 8.85-8.75 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı açısından yüzde 8.94 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Bu seviyenin altında tepki alımlarının devamıyla 8.85 ve 8.75 seviyeleri beklenebilir.
ALTIN
Altında yükseliş kalıcı olacak mı?
Altındaki yükseliş tepki yükselişi. Doların değer kazanmasına rağmen altın fiyatlarındaki düşüş sınırlı kaldı. Euro/Dolar paritesindeki yükselişle birlikte tepki hareketi devam etti. Tepki yükselişinin ilk dirençleri 1.130 ve 1.145 seviyelerinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç 1.160 ve 1.200 olarak görülüyor. Geri çekilmelerde destek olarak izlenecek seviye ise 1.090 seviyesinde. Bu seviyenin altında 1.050-1.040 sonraki destek seviyeleri olacaktır. Kısa ve orta dönemli göstergelerin görünümü tepki alımlarının bir süre daha etkisini sürdürebileceğini gösteriyor.
ZEYNEP AKTAŞ / Milliyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dalgalanma-buyuyor/269854