Çantadan cevap çıkmadı
Tarih: 26 Şubat 2010 - 09:27
Çankaya Köşkünde yapılan üçlü zirveden piyasaları rahatlatacak bir açıklama gelmedi. İMKB Endeksi, 48 bin 739 puanla yılın en düşük seviyesine gerilerken, dolar 1.56 lirayı aşarak 8 ayın zirvesine çıktı.
Piyasalar, dün Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğun Balyoz operasyonu çerçevesinde gündemi ele almak için gerçekleştirdiği üçlü zirveden beklediği yanıtı alamadı. Güne yükselişle başlayan İMKBde, zirvenin ardından satışlar gelirken, endeks günü yüzde 1.85 düşüşle yılın en düşük seviyesi 48 bin 739 puandan tamamladı. 1.54 lira seviyelerindeki dolar da 1.56 lirayı aştı.
Piyasalar, Erdoğan ve Başbuğun bond çantalarla geldiği zirveden gündemdeki meselelerin anayasal düzende çözüleceği mesajıyla siyasi gerginliğin çabuk bitmeyeceği beklentisine girdi.
Citi moral bozdu
Komutanlardan toplu bir istifa gelmeyeceğini düşünen piyasalar, Erken seçim yapılacak mı? ve Ak Partiye bir kapatma davası açılır mı? sorularının yanıtlarını alamadı. Nitekim, yabancı bankalardan gelen raporlarda da erken seçim ve kapatma davasına vurgu yapıldı. Ayrıca, üst düzey komutanların tutuklanıp tutuklanmayacağı da piyasanın yakından izlediği bir diğer konu.
Öte yandan, Citigroupun Türk hisse senetleri için tavsiyesini aldan nötre çekmesi de borsadaki satışları artırdı. Avrupa borsalarında Yunanistana yönelik endişeler ve ABDde işsizlik maaş başvurularının beklentilerden oldukça fazla, 496 bine çıkmasıyla yüzde 2ye varan düşüşler de İMKByi etkiledi.
İMKB ve dövizde tansiyon düşmezken bono piyasasının daha sakin olduğu görülüyor. 16 Kasım 2011 vadeli gösterge tahvilin faizi günü 0.04 puan artışla yüzde 8.98den tamamlarken, bugün valörlü işlemlerde yüzde 9.02ye yükseldi. Uzmanlar, bono faizlerindeki yükselişin sınırlı kalmasını, yerli alımlarına bağladı.
Fitch: Siyasi gerilim notu etkileyebilir
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiyede siyasi gerilimi artıracak gelişmelerin kredi notunu etkileyebileceğini ve yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesini geciktirebileceğini söyledi.
Fitchin ülke derecelendirme birimi yöneticilerinden David Heslam, Eğer durum gerginleşir ve 3-4 yıl öncesinde görüldüğü gibi hükümetin yönetme gücü konusunda belirsizliğe yol açan baskılar oluşursa kredi notu üzerinde olumsuz etkileri olur. Henüz o noktada olduğumuzu sanmıyorum. Orta vadede siyasi istikrar ve güven Türkiyeyi yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmek için gereksinimlerimiz arasında dedi.
Fitch, Türkiyenin kredi notunu BB+ seviyesinde, görünümü ise durağan olarak belirlemişti. Türkiyenin kredi notu geçen aralık ayından beri bütün kredi kuruluşları tarafından yükseltildi.
AYFER YILDIZ / Milliyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cantadan-cevap-cikmadi/269685