ZEYNEP AKTAŞ-MİLLİYET
Piyasalardaki güçlü veri akışı ve günlük dalgalanmalar sürüyor. Öyle ki, yüzde 2ye kadar aşağı düşen İMKB Ulusal 100 Endeksi bir anda günü 1.66lık yükselişle tamamlayabiliyor. Gün içinde en düşük 51.298i gören ve 51.000 desteğinin altına mı kayacak? dedirten bir borsa günü en yüksek seviyeden 53.319dan tamamlayabiliyor.
Başdöndüren bir seyir... Nasıl olmasın ki? Bir yandan FEDden faizde yönü yukarı çeviren karar ve yargı ile iktidar arasındaki gerilim yaşanırken öte yandan S&Pnin Türkiyenin notunu artırması... Ayı ile boğa ringe çıkmış durumda... Piyasalarda dalgalanma yaşanırken borsa bilanço dönemine girdi. Borsa şirketleri geçtiğimiz hafta vergi dairelerine gelir tablolarını verirken SPK mevzuatına göre hazırladıkları bilançolar da gelmeye devam etti.
Vergi dairesine geçici vergi için iletilen bilançolara göre, 247 borsa şirketi 2009 yılında 16.8 milyar TL net kar açıkladı. SPKya gönderdiği bilançolar tamamlandığında genel bir bilanço değerendirmesi yapacağız. Ancak vergi dairesine gönderilen bilançoları baz alarak ilk oluşan rakamlar üzerinden ortaya çıkan tabloyu görmek amacıyla kar/sermaye oranlarını hesapladık.
Borsadaki şirketlerin değerlendirilmesinde önemli göstergelerden biri de şirketlerin kar/sermaye oranlarıdır. Kar/sermaye oranı şirketin karının sermayesinin kaç katı olduğunu ölçmeyi sağlar.
Gıda listenin başında
2009 yıl sonu bilançolarında kar/sermaye oranlarına bakıldığında ilk sıralarda gıda firmaları dikkat çekiyor. Kerevitaş, Pınar Süt, Pınar Et ve Un, Şeker Piliç, Banvit, Konfurt Gıda listenin başında geliyor. Bu durum gıda sektörünün genelde 2009 yılı performansının olumlu geçtiğini gösteriyor. Arçelik ve Vestel Beyaz Eşyanın yüksek kar açıklaması dikkat çekici. Bu durum, söz konusu firmaların verilen teşvikleri değerlendirdiği anlamına geliyor. Ayrıca Soda Sanayi, Ülker, Anadolu Cam gibi hisseler dikkat çeken diğer hisseler.
Bilançolar piyasanın iyimser bir anına denk geldiği için olumlu bilançolar yukarı yönlü hızlı tepki verdi. Piyasa şartlarının bilançoların ve şirketlerin fiyatlanmasında ister istemez önemli etkisi olmakta. İyimser zamanlarda fiyat/kazanç oranlarının yükselmesine karşılık zayıf anlarda fiyat/kazanç oranlarının düşmesi bu durumu gösteren önemli bir olgu. Şüphesiz fiyatlar firmanın özel durumunu tek başına belirlemez. Aynı zamanda genel piyasa şartları da fiyatlamaya dahil edilir. Şirketlerin yılsonu bilançoları borsa şirketlerinin genel fotoğrafını görmek açısından önem taşıyor.
S&P ETKİSİ SÜRECEK Mİ?
S&Pnin not artışı piyasadaki aktörlerin pozisyonlarını bir anda değiştirdi. Fitch ve Moodysin ardından S&Pde Türkiyenin kredi notunu bir kademe yükseltti. Görünümü ise pozitife çevirdi. S&P, 12 ay sonra bir artırımın daha gelebileceğinin de müjdesini verdi. Böylece Türkiyenin yatırım yapılabilir seviyesine sadece 2 basamak kaldı. S&P not artışına neden olarak azalan borç yükünü ve krizde finans sektörünün sağlam kalmasını gösterdi. Sabah saatlerinde yüzde 2ye yakın düşen borsa not artış haberi ile birlikte günü yüzde 1.66 yükselişle kapattı.
Gerçi S&Pnin not artışını piyasalar beklediği için etkisi sınırlı oldu. Bu hafta piyasalarda tepki alımlarının gücü işlem hacmindeki artışa bağlı olacak. Hacim çıkışı desteklemezse, piyasanın risk iştahı ister istemez azalacak.
IMFNİN ALTIN SATMASI ALTIN?FİYATLARINA NASIL YANSIYACAK?
Altın fiyatını etkileyen parametrelerde bu hafta bir değişiklik oldu. Geçtiğimiz haftalarda dolara bağlı bir seyir vardı. Bu hafta doların değer kazanması yine önemli bir gelişme olmakla birlikte IMFden sürpriz bir açıklama geldi.
IMF, 191.3 ton altın satacağını açıkladı. Gelir elde etmek ve kaynak yaratmak için yapılacağı anlaşılan altın satış kararı 2009 Eylül ayında alınmıştı. O tarihte 403.3 ton altın satış kararı verilmiş ve 212 tonluk satış ekim-kasımda gerçekleştirilerek 7.2 milyar dolar gelir elde edilmişti. Söz konusu satış Hindistan Merkez Bankasına yapıldı ve bu gelişme altın fiyatlarını yükseltti.
Diğer yandan, euro/dolar paritesindeki düşüş ve doların değer kazanması yakından izleniyor. Paritedeki düşüş ve doların değer kazanması altın fiyatlarına olumsuz yansıyor. İlk destek 1.100 dolar seviyesinde görülürken bu seviyenin üzerinde tepki alımları görüldü. 1.100 doların altına gelinmesi durumunda destek sırasıyla 1.080 ve 1.060-1.050 dolarda bulunuyor.
FEDİN FAİZLERİN YÖNÜNÜ YUKARI ÇEVİREN KARARI NOT ARTIRIMIYLA DENGELENDİ. SİYASİ GELİŞMELER FİYATLANIR?MI?
Türkiyenin notunu BBye yükselten S&P diğer rating kuruluşlarının kararına gecikmeli de olsa uymuş oldu. Bu gelişme borsada tepki alımlarına ve piyasaya para girişine neden oldu. Yargı ile iktidar arasındaki gerilim siyasi tartışmaların kapısını açtı. IMFden umudunu yitiren piyasalar, sınırlı da olsa not artırımını fırsat bildi. Siyasi riskiyle ilgili olasılıkların somutlaşmaya başlaması halinde piyasalar bunu da fiyatlamaya başlayacaktır.
BORSA
İMKB?Endeksi ortalamaların üzerine çıktı
Borsada genelde hareketli ortalamaların ve çıkış trendlerinin altına salınım gerçekleştikten sonra tekrardan bu seviyelerin üzerine atlama çabası olur. Endeksin son hareketi adeta bu çabaya benziyor.
10 günlük hareketli ortalamadan dönen İMKB Ulusal 100 Endeksi 50 günlük ve 20 günlük ortalamasını da yukarı doğru kırdı. Endeks son çıkışı ile ortalamaların üzerinde tutunması ancak işlem hacminin artmasıyla güçlenebilir. Aksi takdirde yeniden 20 ve 50 günlük ortalamalar test edilecektir.
DOLAR
Dolarda 1.53 aşılırsa 1.58e çıkış yaşanır
Standart & Poorsun (S&P) Türkiyenin kredi notunu artırma haberi döviz kurları üzerinde sınırlı da olsa satışları beraberinde getirdi ve Dolar/TL paritesini 1.53 seviyesinin altında tuttu.
Kısa dönem için Dolar/TLde 1.53 TL seviyesi direnç olarak hem geçerliliğini hem de önemini koruyor. 1.53 TL seviyesinin geçilmesi Dolar/TLde yükselişin devamını getirebilecektir.
Dolarda sonraki direnç noktaları 1.56-1.58 ve 1.63 lira seviyelerinde.
Destekler ise 1.50 ve 1.48-1.47 TL seviyelerinde bulunuyor.
EURO
Euro, içeride pariteyle düşüşte
Euro Bölgesinin borçlara dayalı sorunları henüz aşamaması nedeniyle FEDin son faiz hamlesi euro/dolar paritesinde düşüşü beraberinde getirdi. Euro/TLde de düşüş sürüyor. Euro/TLde orta dönemli önemli destek test ediliyor. 2.05 önemli. Bu seviyenin altı satış baskısını artırabilir. Sonraki kısa dönemli destekler 2.00 ve 1.94-1.90 seviyelerinde. İlk direnç ise 2.08 ve 2.11 TLde. Euro/dolar paritesinde ise düşüş trendi devam ediyor. İlk destek 1.34e. Sonraki önemli destek ise 1.30 seviyesinde.
FAİZ
Bono faizine tepki alımları zayıf
Dış ve iç gündemin olumsuza dönmesi bono faiz oranlarına kar satışı olarak yansırken S&Pden gelen not artışı zayıf tepki alımlarına neden oldu.
Bono faiz oranlarında birkaç haftadır verdiğimiz yüzde 9.07 ilk oran destek seviyesi olarak görülürken bu seviyenin üzerinde verilecek destek yüzde 9.15 seviyesinde. 9.15 seviyesinin üzerinde ise 9.40-9.50 seviyeleri var. Bu seviyeler geçerliliğini halen korurken gelebilecek tepki alımlarının ilk önemli dirençleri ise 8.80-8.75 seviyelerinde.