Tahvil yatırımcıları boşa heyecanlanıyor
Tarih: 11 Şubat 2010 - 01:03
Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Yunanistanın tahvil piyasasında borçlanırken karşı karşıya kaldığı baskılara yatırımcıların rasyonel olmayan aşırı heyecanlarının sebep olduğunu belirtti.
Tahvil piyasasındaki yatırımcıların, gereksiz yere telaşlandığına dikkat çeken Stiglitz, Wall Street Journal ile yaptığı söyleşide, ülkelerin risk primleri (CDS) yani devlet tahvillerini sigortalama maliyetlerinde yaşanan aşırı yükselişi, anlamsız olarak değerlendirdi.
Ünlü ekonomist aynı zamanda bu piyasadaki temelsiz hareketlenmenin ve Avrupalı liderlerin çözüm konusunda ağır hareket ediyor oluşunun, spekülatif baskıyı artırdığına ve bu durumun büyük sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Son zamanlarda Atina hükümetinin gayri resmi danışmanı gibi hareket eden Stiglitz, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreunun borç sıkıntısının üzerinden gelmek için akıllı bir plan öne sürdüğünü de belirtti.
PAPANDREU MANTIKLI
Ekonomist, Yunanistanın öne sürdüğü borç programı dikkate alındığında, oldukça mantıklı, üzerine düşünülmüş bir plan olduğu görülüyor ve zaten çok fazla bir şey de vaat etmiyor⦠Yunanistan konusundaki tek sıkıntının spekülatif saldırı olduğuna inanıyorum dedi.
Yunanistan, borçlanma maliyetlerinde yaşadığı sıkıntıya rağmen, Avrupa Birliğine (AB) 2009da gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 12.7sine denk gelen bütçe açığını, 2012ye kadar yüzde 3 indirmesini sağlayacak bir program sundu.
AB geçen hafta, bu planı desteklediğini açıkladı ancak mali baskıların artması durumunda, Yunanistanın yanında olacağına yönelik herhangi bir açıklama yapmadı. Öte yandan, hafta içinde ülkeye bir şekilde yardım edileceği yönündeki haberler piyasaları sakinleştirdi. Yaşanan bu olumlu hava, Yunanistanın 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirisi ile gösterge Alman devlet tahvillerinin arasındaki getiri arasındaki farkın azalmasını da beraberinde getirdi.
AB DEVREYE GİRMELİ
Stiglitz, ABnin Yunanistan ve benzer durumda olan diğer ülkelere yardım edeceğini açıklaması gerektiğini söyledi.
Bununla birlikte, birliğin acil bir durumdan hemen devreye girebilecek acil durum fonları oluşturması gerektiğine de dikkat çekti.
Stiglitz, Euro bölgesinin bunun sadece Yunanistanı ilgilendiren bir sorun olmadığını fark etmesi gerekiyor. İşin içinde İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde olduğu için bu ABnin sorunu. Bu yüzden birliğin bir şekilde devreye girme sözü vermesi lazım dedi.
Birçok ekonomistin aksine Yunanistanın Uluslararası Para Fonundan (IMF) yardım alma seçeneğini değerlendirmesi gerektiğine inanan ekonomist, kurumun borç verme şartlarının on yıl önceye göre çok değiştiğini ve bu yüzden ülkeye yardımcı olabileceğini dile getirdi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tahvil-yatirimcilari-bosa-heyecanlaniyor/268702