Altın ilgi çeken tek metal değil
Tarih: 07 Şubat 2010 - 02:25
Geçtiğimiz yıl kıymetli metallerde yaşanan rallinin hızı azalsa da, yatırımcılar plantinyum ve paladyuma ilgi göstermeye devam ediyor.
Analistler bu yıl kıymetli metal fiyatlarının daha da yükselebileceğine inanıyor. Özellikle ABDde iki yeni borsa yatırım fonunun bu metallerin vadeli hisselerini satın almasının fiyatlardaki artışı tetikleyeceği belirtiliyor.
BusinessWeek dergisinde yayımlanan bir analizde, küresel ekonomik krizde riskten kaçan yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri emtiaya yönelmesiyle altın, gümüş ve diğer kıymetli metallerin fiyatlarında büyük yükselişlerin yaşandığına dikkat çekildi.
Altın ve gümüşün 30 Kasımda sona eren 12 aylık süreçte sırasıyla yüzde 24 ve yüzde 50 oranında değer kazandığı hatırlatılan analizde, doların son dönemde yükselmesiyle, fiyatlardaki rallinin hız kaybettiğinin altı çizildi.
Bu yılın en fazla değer kaybeden kıymetli metalleri ise bakır ve çinko oldu. Bu düşüşte, hükümetlerin teşvik harcamalarının endüstriyel ham maddelere olan talebi artıracağı yönündeki beklentilerin de büyük bir etkisi oldu.
BusinessWeek, yatırımcıların gözdesi haline gelen emtianın en fazla hangi ülkede bulunduğu ve fiyat değişiminin ne olduğuna yönelik bir grafik analiz hazırladı.
BAKIR
Küresel üretime en fazla katkıda bulunan ülke yüzde 34 ile Şili.
Dünyanın her yerinde ülkelerin rezervlerinde fazlasıyla bakır bulunduğundan, küresel ekonomideki iyileşme bakırın fiyatının yükselmesi için yeterli olmayacak.
GÜMÜŞ
Küresel üretime en fazla katkıda bulunan ülke yüzde 19 ile Peru.
Güvenli liman olarak gösterilen gümüş, önemli bir fiyat artışı görebilir. Ancak yatırımcıların 2011e kadar beklemesi gerekecek.
PLATİN
Küresel üretime en fazla katkıda bulunan ülke yüzde 78 ile Güney Afrika.
Platin fiyatları yükselmeye devam ediyor. Platin otomotiv endüstrisinin en önemli hammaddelerinden biri olduğu için, otomobil satışlarındaki canlanma fiyatların yükselmesini tetikliyor.
PALADYUM
Küresel üretime en fazla katkıda bulunan ülke yüzde 50 ile Rusya.
Borsa yatırım fonlarının son dönemde yoğun şekilde paladyum satın alması, fiyat artışında etkili oldu.
NİKEL
Küresel üretime en fazla katkıda bulunan ülke yüzde 20 ile Rusya.
Paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikelin stoklardaki rezervinin azalması nedeniyle 2010 da fiyatlar artabilir.
ÇİNKO
Küresel üretime en fazla katkıda bulunan ülke yüzde 26 ile Çin.
Petro-kimyon endüstrisinde kullanılan çinkonun fiyatı küresel stoklardaki rezervlerin azalmasıyla artabilir.
ALTIN
Küresel üretime en fazla katkıda bulunan ülke yüzde 12.4 ile Çin.
Riskten kaçan yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri bir diğer metal altın, 2010un ikinci yarısında yeniden canlanacak.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altin-ilgi-ceken-tek-metal-degil/268483