İMKB ayrışıyor, hisse seçimine dikkat
Tarih: 31 Ocak 2010 - 15:32
Dünya borsaları, Avrupa kaynaklı riskler ve ABD şirket bilanço beklentilerinin sona ermesinin etkisiyle düşüş eğilimlerini sürdürüyor.
İMKB endeksi ise IMF anlaşması beklentilerinin devam etmesi ve para girişinin etkisiyle geçen haftayı yüzde 1,21'lik artışla 54.650 puandan kapattı. Hafta içinde 53.149 puana kadar geriledikten sonra IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin stand-by anlaşması konusunda Türkiye ile görüşmelerin faydalı ve verimli geçtiği şeklindeki açıklamalarının, anlaşmanın yakın olduğu yönünde sinyal olarak algılanması, Borsa'da yeni alımları tetikledi. Ancak cuma günü başta Avrupa borsaları olmak üzere ciddi toparlanmaların olduğu sırada İMKB 100 endeksinin yükselişe katılmakta biraz isteksiz olması dikkat çekti.
Aslında son haftalarda dış borsalardan ayrıştığını gözlemlediğimiz Borsa'ya yeni yeni yatırımcılar gelirken hisse seçimlerinde de değişiklik başladı. Özellikle son iki haftada sermayesi düşük ama fiyatı yüksek hisselere büyük ilgi vardı. Bir çimento şirketi hissesinin sermaye artırımı öncesi ve sonrası aşırı yükselmesinin yatırımcıları yüksek sermaye artırımı muhtemel şirketlere yöneltmesi hafta içinde ilginç fiyat artışlarını gündeme getirdi. 2009 yılı içinde fiyatlanmış banka ve diğer İMKB 30 hisseleri ise daha sakin bir görünümde hareket ettiler.
Endeks göstergelerinin 'sat' sinyaline rağmen Borsa'ya para girişinin devam etmesi beklentinin halen piyasayı desteklediğini gösteriyor. Beklentilerin sona ermesi durumunda ise satışların hız kazanıp kazanmayacağı merak konusu. Zira bu defa dış borsalardaki kayıpların telafi edileceği süreç ve bilançolar yeni alımları tetikleyebilir.
Geçen hafta açıklanan yatırım ortaklıkları ve finansal kiralama şirketlerinden Borsa'ya ulaşan kar rakamları bu hisselere belirgin bir talep getirirken önümüzdeki haftadan itibaren şirketlerin vergi dairelerine bildirdiği bilançolar gündeme gelecek. Şirket birleşmeleri, bilanço karları, sermaye artırım kararları ile şirket satış ve ortaklık görüşmeleri gibi hisse senedi fiyatına etki eden gelişmeler hisse bazlı ciddi performansların devam etmesini sağlayabilir.
2009 yılında neredeyse hiç halka arz olmaması, daha doğrusu piyasa koşullarının halka arza uygun olmaması sebebiyle şirketlerden sadece bir tane açılma talebi gelmişti. 2010 yılında ise şirketler peşi sıra halka açılmak için kuyruğa girdiler. Önümüzdeki hafta 2010 yılının ilk büyük halka arzı için talep toplanacak. 500 milyon dolar civarında gerçekleşecek halka arzın başarılı olması, bundan sonraki arzlara ilgiyi uyandıracaktır.
Yatırımcıların halka arzlara 2000 yılındaki gibi yeniden ilgi duyması için şirketlerin doğru fiyat yani iskontolu bir şekilde arz edilmesinde fayda var. Ancak bireysel talep endişesi sebebiyle halka arz uygulamalarının son yıllarda daha çok büyük yatırımcılara yönelik olduğunu görmekteyiz.
Henüz 2001 yılındaki şoku üstünden atamayan küçük yatırımcılar halka arzlara eskisi kadar ilgi duymazken yabancı fon ve yatırımcılar büyük çaplı alımlarla bu hisselerin en büyük ortakları konumuna geliyorlar.
Aşağıda verdiğimiz ekonomik takvimden anlaşıldığı gibi önümüzdeki haftaya çok sürpriz bir gündem maddesi çıkmazsa çarşamba günü enflasyon verileri, perşembe günü ise Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının aylık faiz toplantıları takip edilecektir.
Borsa'yı teknik olarak incelediğimizde macd göstergesinin hala satış pozisyonunu koruduğunu, kısa vadeli göstergelerin ise yukarı tepki yükselişlerine başladığını görüyoruz. Bu yüzden 53 bin puan aşağı kırılmadan düşüş dalga boyunun zayıf kalması muhtemel gözüküyor. Ancak işlem hacmindeki artışla beraber düşüş başladığında durum farklı olacaktır. Öte yandan 56 bin puan yukarı kırıldığında 59 bine doğru atak ihtimali gündemden uzak tutulmamalıdır.
Dolar dışarıda güçlü
Avrupa'da işler iyi gitmiyor. Yunanistan başlı başına pariteyi aşağı döndüren bir faktör haline geldi. Borç döndürme kabiliyetini tamamen kaybetmek üzere olan ve belirsiz bir yöne giden Yunanistan sorunu Euro/dolar paritesini 1,3868'e kadar getirmiş durumda. Sadece Yunanistan değil, İspanya ve para birliğinin dışında yer alan İngiltere gibi ülkelerde devam eden sıkıntılar, Euro'nun değer kaybında etkili gözüküyor. Tabii bunların yanında krizin şiddetlendiği sırada dolar swap hatlarını açan başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) olmak üzere merkez bankaları bu hatları kapatmaya başladılar. Euro/dolar paritesi 2008 sonunda ve 2009 yılı boyunca pompalanan dolar nedeniyle 1,25 seviyelerinden 1,52 seviyelerine kadar yükselmişti. ABD ekonomisi yılın son çeyreğinde beklentilerden daha fazla bir şekilde yüzde 5,7 büyüdü. Bu haberlerin ardından ABD Doları'ndaki artış devam etti. Parite artık yeni bir dönemece girdi. Son olarak 6 ay önce test edilen 1,38 cuma günü bir kez daha denendi. Peki bu nokta kırılırsa ne olur? Muhtemelen 1,34 gündeme gelir. Ancak kısa vadeli göstergelerin aşırı satımda olması, paritenin 1,38-1,42 aralığında bir süre daha dalgalanabileceğini, yeni bir şok gelişme sonrası bu seviyenin altına gelinebileceğini düşünüyorum.
Selim Işıklar / Zaman
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/imkb-ayrisiyor-hisse-secimine-dikkat/268088