İskontolu hisse arayışı başladı
Tarih: 15 Ocak 2010 - 08:42
Endeks yükselirken, İMKBde ucuz hisse senedi arayışları da yoğunlaşıyor.
Buradan yola çıkarak yaptığımız tabloda 58.232 zirvesine göre ucuz kalmış 43 hisse senedini belirledik. Bunların başında Doğan Yayın Holding, Pera GYO, Goldaş, Karsan ve Tesco Kipa geliyor. Bu arada kredi notu Türkiyenin üzerinde yatırım yapılabilir seviyede olan dokuz şirket var. Bunlar ise Akbank, Denizbank, Finansbank, İş Bankası, TEB, CCİ, Turkcell ve Tüpraş.
Gözde Yeniova / Talip Yılmaz / Ekonomist
2007 sonbaharı⦠Piyasalarda global likidite rüzgarı esiyor. 22 Temmuz genel seçimlerinde tek parti iktidarı çıkınca Cumhurbaşkanlığı seçiminin kriz olmadan atlatılacağı da anlaşılıyor. Tüm bunlar, Türkiyeye çok ciddi kaynak girişini de beraberinde getiriyor. Endeks tarihi zirve seviyelerini test ediyor; 55.000, 56.000, 57.000 ve 15 Ekim 2007de 58.232 tarihi zirve kapanışı. Bu durum doların da çok sert düşüşüne neden oluyor. Ekonomist dergisi 1 TL=1 dolar senaryolarıyla kapak haberine taşıyor bu gelişmeleri.
Endeksteki tarihi zirveden bu yana ise 27 ay geçti. Bu süreçte dünya, çok büyük bir krizden geçti. Tarihi zirveden yaklaşık bir yıl sonra 2008 sonbaharında Lehman Brothersin batmasıyla başlayan süreçte gelişen piyasalardan çok ciddi para çıkışları oldu. Bundan Türkiye de nasibini aldı. Dolar kuru 1.8 TLlere, gösterge faiz yüzde 23lere fırladı. İMKB Endeksi 5 Mart 2009da 23.036 puandan kapanış yaptı. Sonrasında ise merkez bankalarının kredi piyasalarındaki krizi aşma adına piyasalara fazla likidite sağlamasıyla reel piyasalarda değil ama finans piyasalarında yeniden bahar havası esmeye başladı. Türkiye bu süreçte en çok fayda sağlayan ülkelerden biri oldu. Bunda tabii ki OECD ve AB ülkeleri dahil Türk bankacılık sistemin kamu desteği almadan güçlü bir şekilde ayakta kalması önemli rol oynadı. Bugün gelinen noktada dolar kuru 1.45-1.50 bandında hareket ediyor. Gösterge faiz yüzde 9 seviyelerinde. İMKB ise 15 Ekim 2007deki zirvesinin sadece yüzde 5.6 altında.
Yabancılar hücum etti
Ekonomist dergisinin son sayfasında detayını görebileceğiniz gibi 2009da yabancılar, Türk hisse ve tahvillerine adeta hücum etti. 2009'da dünyanın en çok kazandıran borsalarından birine sahip olan ve faizlerindeki rekor düşüşlerle dikkati çeken Türkiyeye son günlerde yabancı ilgisi daha da arttı.
IMF anlaşmasının neredeyse kesinleştiği haberleri, yabancı yatırımcı ile yerli yatırımcıya stopaj oranlarının eşitlenmesi ve Fitch, Moody'sden not ortamlarının gelmesi ve Türkiye'nin notunun 2010'da yatırım yapılabilir seviyeye çekebileceği yönündeki beklentiler, Türk hisseleri ve bonolarının yabancı yatırımcılar tarafından kapışılmasını sağlıyor. Sonuçta 2009 yılında toplam 2.2 milyar dolarlık net alım yapan yabancılar, bu alımın üçte birini 2009'un son ayında gerçekleştirdi.
Zirveye göre ucuzlar
İşte böyle bir süreçte, borsada ucuz hisse senedi arayışları da yoğunlaşıyor. Hele endeksin tarihi zirvesine yaklaştığı bugünlerde hisse senedi seçiminde dikkatin önemi daha da artıyor. Buradan yola çıkarak 15 Ekim 2007de İMKBnin zirve fiyatındaki İMKB-100 hisselerinin fiyatları ile yine geçen haftanın en yüksek kapanışı olan 54.973 seviyesindeki İMKB-100 hisselerinin fiyatlarını karşılaştırdık.
Tekfen ve Türk Telekom, bu tarihte halka açık olmadığı için 98 hisse üzerinden yaptığımız çalışmaya göre 43 hisse, hala tarihi zirve seviyesinin altında, iskontolu bir performans sergiliyor. Bu hisselerin başında ise Doğan Yayın Holding, Pera GYO, Goldaş, Karsan ve Tesco Kipa geliyor. Tarihi zirveye göre primli hisselerin başında ise Gübre Fabrikaları, THY, BSH Ev Aletleri, Bagfaş ve Beşiktaş bulunuyor.
Türkiyeden iyiler
Son günlerde IMF ile olası anlaşmanın yanında kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen haberler de yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Yılbaşından önce Fitch, Türkiyenin kredi notunu iki basamak birden artırarak BB+ya çıkarmıştı. Bu not yatırım yapılabilir seviye olan BBB-nin bir altı olması nedeniyle oldukça önemliydi. Geçen hafta ise Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Ba3ten bir kademe artırarak Ba2ye yükseltti. Moodys Fitchin not artışının ardından Türkiyenin notunun IMF anlaşması olduğu takdirde artacağını söylemişti. Bu çerçevede IMF ile anlaşma yapılma olasılığının arttığı ifade ediliyor.
Son dönemde Türkiyenin kredi notunun şirketlerin notlarında da artış olduğu görülüyor. Hatta bazı şirketler var ki Türkiyenin üzerinde yani yatırım yapılabilir seviye olan BBB- notuna sahipler. Bu şirketlerin başında ise özellikle bankacılık sektörü temsilcileri olan Akbank, Denizbank, Finansbank, İş Bankası ve TEB geliyor. Yine CCİ, Turkcell ve Tüpraş BBB- ile yatırım yapılabilir kademesinde notu olan şirketler.
Hisse seçimi önemli
İşte tüm bu faktörlerin etkisiyle geçen hafta piyasalar oldukça hareketli seanslar yaşadı. Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılala göre IMF ile olası bir anlaşmanın çok yakın olması, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırım söylemleri -ki S&Pyi beklerken Moodys den geldi- ve 2010da karlılık yönünden rahat bir dönem geçirmesi beklenen sanayi şirketlerine de yönelen alımlar endeksi olumlu etkiledi.
Eti Yatırım Araştırma Yönetmeni Adem Özen, piyasalardaki bu yükseliş için şunları söylüyor;
Alternatif yatırım araçlarındaki getirilerin düşmesiyle piyasalardaki yüksek likiditenin borsalara akmaya devam etmesi, IMF ile anlaşma beklentisi ve kredi notumuzun artırılacağı beklentisiyle endeks yükseldi.
İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Orhan Veli Canlı ise bu yıl piyasada topyekun bir alım hareketi beklemiyor. Canlı, Ekonomik verileri dikkatle takip ederek kazanç sağlayabilecek şirketlerin tespit edilmesi gerekiyor. Öneri listemizde; Tofaş, Halkbank, Tekfen, Akenerji başlıcaları diyor.
Hedef 60.000 seviyeleri
Kısa vadede 55.100-58.500 aralığının test edilmesini bekleyen Adem Özen, mevcut ekonomik ve politik durumda bir değişiklik olmazsa yükselişin 60.000-65.000 aralığına kadar devam etmesinin mümkün göründüğünü ifade ediyor. Özen, Bu seviyelerden yeni hisse pozisyonu açılmasını önermememize karşılık Aksigorta, Alarko Holding, Enka İnşaat, Gübretaş, İş GYO, Petkim, TAV, Tekfen gibi hisselerin izlenmesini tavsiye ediyoruz diyor.
Mehmet Baki Atılal ise Endeksteki yükselişin kısa süreli realizasyonlarla birlikte devam edeceğini, 53.500 seviyesi kırılmadığı sürece yatırımcılara temkinli alım yönündeki tavsiyemizi koruyoruz diyor. Atılala göre 53.500-59.000 aralığı alt ve üst bandları oluşturuyor.
Yıl sonu hedefimiz 60.000
Orhan Veli Canlı / İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı
Endeksteki yükselişin ivmesini azaltarak devam etmesini bekliyorum. Bu yıl içerisinde yaşanabilecek olumlu konjonktürün önemli bir bölümü, geçen yıl satın alındı. Piyasanın daha yukarı seviyelere gidebilmesi için fiyatların içine yeni girmeye başlayan rating artışı gibi gelişmelere ihtiyacı var.
Geçen yıl finansal sektöre göre geride kalan sanayi endeksi ekonomik veriler doğrultusunda toparlanarak piyasayı yeni zirvelere taşıyabilir. Kısa vadede önemli bir direnç noktası olan 55.000 seviyelerindeyiz. Araştırma birimimizin yıl sonu hedefi 60.000.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/iskontolu-hisse-arayisi-basladi/267314