IMF dönerse dolara el atanın canı yanar
Tarih: 04 Ocak 2010 - 08:52
Başbakanın da olacak havası verdiği IMF haberi piyasaları bayram havasına soktu. Anlaşma imzalanırsa dolar kurunun 1.40lara gevşemesi mümkün. Yatırımcı TLde ısrarlı olmalı. Borsada ise 65 binler mümkün görünüyor
Piyasalar yeni yıla IMF sürpriziyle girdi. Borsa endeksi 2009u zirvede yüzde 97 getiriyle tamamlarken bir anlamda 2010un performansından çalmış oldu. Dünyada getiri sıralamasında 4üncülüğe yükselen İMKB için Peki geriye ne kaldı? diye sorulsa da uzmanlar hala gidilecek epeyce bir yol olduğu konusunda birleşiyor.
IMF anlaşmasının gerçekleşmesi noktasında hala tereddüt olduğu için anlaşmanın imzalanması durumunda piyasalarda yeni bir yükseliş yaşanması sürpriz olmayacak. IMF heyetinin Türkiyeye çağrılmasının geciktiği durumlar ise satışlara bahane yapılacaktır.
Para pahalanacak
Öte yandan dünyada temel varsayım faizlerin dip noktasında olduğu. Dolayısıyla faizlerin 2010 takviminin bir noktasında yükseleceği sır değil. Bu noktada para, 2010un son çeyreğine doğru daha pahalı hale gelecek. Faiz yükselecek, kimse bedavaya borçlanamayacak.
Dünyada ucuz doları bulup, taş atıp elini yormadan Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara yatırarak yüksek getirileri cebe atma imkanı kısıtlanacağından borsadaki primler de sınırlı kalacak. Bu nedenle diğer borsalarda da zıplama olmayacak.
Yine geldi IMF
Ancak Türkiyede geçen yılın sonuna doğru yazılan IMF hikayesinin gerçekleşmesi durumunda, endeksin 60 binleri zorlayacak yükselişlere imza atması zor olmayacak. Bu seviye 2010 için borsada hala yüzde 13lük bir getirinin olduğu anlamına geliyor. IMF ile anlaşma olursa Türkiyeye yabancı yatırım girişi ve bankaların kredi muslukları açılacağından büyüme hızlanacak. Bu takdirde büyümenin yüzde 5leri bulacağı tahminlerine dikkat çekmekte de yarar var.
Öte yandan IMF anlaşmasına bağlı olarak erken seçim ihtimali azalacağından borsada 65 binleri bekleyen uzmanların sayısı hiç de az değil. Bu takdirde dolar kurunun ise 1.40lara kadar gevşemesi bekleniyor. IMF olmasa dahi TLnin değerli kalması beklendiğinden dövize yönelenler bu yılda umduğunu bulamayacak gibi görünüyor. Dolar geçen yıl yatırımcısına yüzde 2.47 kaybettirirken euroda ise kazanç yüzde 0.94 ile sınırlı kalmıştı. Aynı dönemde borsa yüzde 97, altın yüzde 25, faiz ise yüzde 11 kazandırmıştı.
Ancak yine de döviz almakta ısrarlı olan yatırımcılara dolar öneriliyor. Çünkü ABDnin, AB bölgesinden daha önce faiz artırması bekleniyor. Faizi artan paraya talep de arttığından doların euro karşısında yükselmesi büyük olasılık. Bu noktada euro dolar paritesinin yıl sonunda 1.45li seviyeleri görebileceği tahminleri yapılıyor.
Bankalar sürükleyemez
Erhan Topaç Gedik Yatırım Yön. Krl. Baş.
Bankacılık sektörünün 2010 yılındaki karlılığı borsada rallinin devam edip etmeyeceğini gösterecek. Zira bankalar endeksteki ağırlıklarıyla trendi belirleyici güce sahipler. Bankalardaki kar artışı önümüzdeki yıl yerini hafif kar düşüşüne bırakabilir. Borsada prim potansiyeli azaldı, bu nedenle hisse seçiminde dikkatli olmalı. Sanayi şirketlerini öneriyoruz. Endeksteki yükseliş sınırlı kalsa da bu hisseler prim yapacaktır. Dövizde ise kayda değer bir hareket beklemiyoruz. Enflasyon kadar bir artış olur. Faiz ise yüzde 11 - 12leri görebilir maksimum.
Dövizde getiri kısıtlı
Tayfun Oral Oyak Yatırım Gen. Müd. Yrd.
2010da ağırlıklı olarak tüm piyasaların yatay seyretmesini bekliyoruz. Faizin biraz daha yukarı gitme eğilimi var. Çünkü Merkez Bankası faiz indirimlerini durdurdu ve dünyada da bir yukarı eğilim hissediliyor. Çok yüksek miktarda faiz artırımı gelmese bile yeni bir indirimde olmayacağı için, faiz bu seviyenin üstünde olacak gibi görünüyor. Borsa tarafında ise 2009da endeksi taşıyan finans sektörünün performansı yüksek olmayacak. Bu nedenle biraz sanayi ve hizmet sektöründe hareket olabilir. Prim yapmamış hisselere yönelebilir yatırımcı. Dövizde ise çok büyük bir hareket beklemiyoruz ama parite dolar lehine gelişecek gibi görünüyor. Her şartta illa dövize yönelmek isteyenler dolar alabilir. Euroda umut yok.
TL ise faizinin yüksekliği nedeniyle yine değerli olacak. IMF anlaşmasının fiyatların içinde olduğunu düşünüyorum. Ancak IMF ile yapılacak anlaşma yada anlaşmama ilk haber olarak güçlü etki yaratabilir. Anlaşma olursa dolar kuru 1.40a kadar gerileyebilir.
IMF 65 binin üstünü sağlar
Mahmut Kaya Garanti Yatırım Gen. Müd. Yrd.
Ekonomide toparlanma yılı olacak. Bunun derecesini ise dış faktörler ve IMF anlaşması belirleyecek. Türkiyede faiz oranlarının artık yüzde 15lere gitmeyeceğini düşünüyoruz. Maksimum yüzde 11 - 11.5 seviyeleri görülebilir. Büyüme enflasyon, bütçe tarafında ise genel olarak olumluyuz. Büyümede daha iyimser taraftayız, yüzde 4 - 5 civarında bekliyoruz. Ancak IMF ve dış koşullara bağlı olarak bu yüzde 3 - 7 arasında da oluşabilir. IMFnin olmadığı senaryoda yüzde 3ten fazla büyüyemeyebiliriz. Dışarıda da daha ılımlı bir global ortam bekliyoruz. 2010da düşük faiz ortamının korunacak olması nedeniyle borsanın cazibesini devam ettirmesini bekliyoruz. Ucuz para yine hisse senetlerine akacaktır. Döviz tarafında ise TL değerli kalmaya devam edecek. Yatırımcı TLde ısrarlı olmalı. Eğer IMF ile anlaşılırsa dolar kurunun 1.40 seviyesine gerilemesini, borsanın ise 65 bin seviyesinin epeyce üstünü zorlamasını bekliyoruz.
Hükümet kendİnİ bağladı
Bu aşamadan sonra IMF ile anlaşma imzalanmazsa piyasaya bunu anlatmak artık zor olacaktır. Çünkü IMFnin olmadığı senaryoyu piyasalar erken seçim yapılacağı şeklinde algılayacaktır. O takdirde tatsız, getirisiz bir yıl yaşanacaktır. IMF çıpası ise erken seçim ihtimalini azalttığından endeksteki yükseliş 65 binlerin üstünü dahi zorlayabilir.
Faiz ise son bir düşüş daha yapar. Ancak sonrası zor. Çünkü Merkez faizi daha aşağı çekebileceği bir noktada değil. Yüklü borçlanma takviminin de etkisiyle tahvil faizleri yüzde 9lardan, 12lere kadar yükselebilir. Faiz seven yatırımcı 1 - 1.5 yıl vadeli bonolordan alabilir.
IMF piyasada Pembe rüzgÃrlar estirir
Fatih Arabacığolu Deniz Portföy Genel Müdür
IMFli senaryoyu baz alarak özellikle bankacılık sektörünün kredilerinde tahmin edilenin ötesinde bir büyüme görebiliriz. 2010da yüzde 3.5 olarak beklenen büyüme yüzde 5leri de görebilir. Dünyada gelişmekte olan ülkelere olan para akışı devam edecektir. Dolayısıyla Türkiye de bundan nasibini alacaktır. Bu anlamda 2010 için pembe bir tablo çizebiliyoruz. Burada tek sıkıntı merkez bankalarının yapacağı hatalar olabilir. Dünyada ikinci bir dip ve Türkiyeye özel politik riskler söz konusu olabilir. Telafuz edilmeye başlanan erken seçim riskinin, IMFle anlaşılırsa gerçekleşmeyeceği kanatindeyim. Bu çerçevede özellikle TLdeki değer kazanma devam edecektir. Dolar kuru 1.40 - 1.35 arasına gerileyebilir. Euroda da 1.800 - 1.850 arasında görebiliriz. Endekste ise büyüme beklentileri ve IMF çıpası nedeniyle 65 bin civarları görülebilir.
İlk çeyrekte borsalar % 10 düşebilir
Olgay Büyükkayalı Nomura Stratejist
Global olarak dolarda bir değer kaybı bekliyoruz. 2010 sonu dolar kuru tahminimiz 1.35. IMF anlaşmasının ise imzalanmasını bekliyoruz. IMFnin, Türkiyenin not artışlarını hızlandıracağını düşünüyorum. Bu tahminleri yaparken, büyümenin senenin ikinci yarısında hız kazanması, değerlendirme şirketlerinin Türkiyeyi yatırım yapılabilir seviyeye doğru çekeceği ve gelişmekte olan ülkeler içindeki yatırımların Türkiyeye kayacağı beklentisindeyiz. Ancak yılın ilk birkaç ayında global borsalarda dalgalı bir seyir izlenmesini bekliyoruz. Özellikle şubatta yüzde 5 - 10 kadar düşüşler olabilir global borsalarda. Yatırımcılar bu dalgalı donemi TL ve faizde pozisyon artırmak için kullanabilir. Yatırımıcılara TL ve kısa vadeli faizleri tavsiye ediyoruz. Vadesine 1.5 - 2 yıl kalmış bonolar faiz yatırımcısı için son derece cazip görünüyor.
SONGÜL HATISARU/ Milliyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/imf-donerse-dolara-el-atanin-cani-yanar/266751