Yazdır

2010'da borsayı büyükler sürekleyecek

Tarih: 03 Ocak 2010 - 13:02

2009 yılı borsada getiri yılı oldu. Endeks hisseleri yüzde 100’ün üzerinde getiri sağladı. Yüksek getiriler sonrası oluşacak realizasyonlar borsa endeksini dalgalandıracak

ZEYNEP AKTAŞ- MİLLİYET

Borsa 2010 yılına yükselerek girdi. İMKB Ulusal 100 Endeksi yıl sonunda atak yaptı. Son bir ayda yüzde 16.48’lik getirisi ile aylık getiride dünya borsalarını geride bırakarak birinci sıraya yerleşti.
Yıllık getiride ise yüzde 96.64 ile dünya dördüncüsü oldu. Endeks 52.825 puanda. Şimdi yatırımcının en fazla merak ettiği soru, “Endeks nasıl bir seyir izler ve ben ne yapmalıyım? Borsa zirvede iken para kazanabilir miyim?” Bir gerçek var ki, zirvelerde realizasyonlar yaşanır. Bunu önceden öngörebilenler de para kazanır.
Borsa düşmeye başladığında kendi kendinize, “Bir dahaki sefere borsa yükselirken iyi haberlere aldırmayıp yüksek fiyattan hisse senedi satacağım” demesi çok kolay.
Oysaki her yükseliş, bir öncekinden daha olumlu beklentileri içerdiği için noktayı koymak oldukça zordur. Yeni yıla başlarken, borsayı zirveye taşıyan hisseleri analiz ederek, endeksin bundan sonraki seyrini hangi hisselerle takip edebileceğinizi çıkardık.
Öncü hisseler
Endekse yön veren öncü hisselere baktığımızda ilk sırada bankaları ve holdingleri görüyoruz. Sanayide de sektör öncüleri gözde. Yabancı yatırımcıların en çok alıp sattıkları ve yoğun olarak bulundukları hisseler de genelde bankalar ve holdingler. Bunda işlem hacmi derinliği ve bilanço karlılığı gibi temel veriler de etkili. Yabancı yatırımcı banka hisselerini satıp aynı oranda sanayi veya başka bir grup hisseyi tercih etmesi zor. Krizde bile Türkiye’de yabancı payı yüzde 62’nin altına düşmedi. Yabancılar bankalardaki pozisyonlarının önemli ölçüde korumakla birlikte diğer sanayi hisselerine de ağırlık verebilirler.
2010 yılında kar satışları beklesek de yabancı yatırımcıların banka hisselerini büyük ölçüde terk etmelerini beklemiyoruz. Dolayısı ile hisse senetlerinde sert düzeltmeler yerine dalgalanmaların yaşandığını göreceğiz.

HAFTA BOYUNCA İZLENECEKLER
- ’ IMF ağırlıklı iç gündem ve dış piyasalarla ABD’de açıklanacak veriler izlenecek. ABD’de konut satışları, işsizlik verileri ve inşaat harcamaları daha yakından izlenecek.
- ’ Yunanistan ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinin ardından Japonya’nın gündeme gelmesiyle yüksek borçlara dayalı risklerin diğer coğrafyalara da yayılması ve bunun verdiği tedirginlik hissedilebilir.’ ’ 
- ’ İç gündemin piyasalar üzerindeki ağırlığı IMF ile anlaşma konusunun yeniden gündeme gelmesiyle tekrar artmaya başladı. Siyaset ve IMF ağırlıklı bir gündemden söz edilebilir. IMF konusunda ise piyasalar daha önce bir çok kez olumlu fiyatlama yaptığı için Başbakan’ın son açıklamalarına ilk aşamada olumlu tepki verdi. Ancak daha sonraki aşamada gerçekleşmeleri görüp ona göre fiyatlama yapmak isteyebilir.’ ’ ’ 
- ’ Yılı yukarıda kapatma isteği ve gayreti ortadan kalktığı için piyasa olağan gündeme ve hareketine dönebilir. Bu açıdan iç ve dış gündeme duyarlılık artabilir.


Endekste 52’  binin üzerinde yön yukarı
Yeni yıla borsalar primli giriyor. IMF konusunda Başbakan’ın açıklamaları ile yeni bir ivme kazanmış görülüyor. Ancak IMF anlaşmanın kesinlik kazandığının anlaşılmasına kadar piyasalar temkinli olacaktır. Çıkışın devamı için dış piyasaların katkısı ve hacim artışı gerekiyor. Geçen hafta olasılık olarak vurgu yaptığımız düşüş formasyonlarından “Çift tepe” ve “Yükselen takoz” formasyonları IMF’yle ilgili gelişmelerle olumlu yönde bozuldu. 55 bine doğru endeks güçleniyor. İlk güçlü direnç 53.500’de. 52 binin üzerinde çıkış sürebilir.
52.000 seviyesinin üzerinde kalınırsa yükseliş sürer.
Parite 1.4450 seviyesinin üzerine çıkarsa dolarda değer kaybı devam edecektir.
Euro/dolar paritesi 1.4450’nin üzerinde kalırsa dolar düşer
IMF kaynaklı gelişmeler döviz kurlarına satış olarak yansıdı. Yurt dışı parite hareketlerinin de iç piyasada döviz kurları üzerinde küçük ölçekli dalgalanmaları hissediliyor. Euro/dolar paritesinde 1.4450’  seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağı önemli. Bu seviyenin üzerinde doların değer kaybının devamı gelebilir. Dolar 1.500 seviyesinin altına salınım gösterdi. Tutunma noktaları 1.480-1.470 ve 1.440 olarak görülüyor. 1.440 orta dönem için de önemli bir destek. Dolarda çıkıştan söz etmek için 1.528 geçilmeli.
Faiz üç aylık yükselen trendin altına kaydı. Yüzde 9-9.50 aralığında boşluk oluştu. Bu boşluğu kapatmayı deneyebilir.
Bono faizi 3 aylık çıkış trendinin altında
Merkez Bankası’ndan gelen yeni faiz indirim sinyallerine rağmen yüzde 7.70 seviyesinden başlayan çıkış trendi korunmuştu. İç ve dış piyasalarda genel görüş daha çok, “Faiz düşüşünün sonuna yaklaşıldı ve faizlerin bir süre daha düşük kalacak olması ve faiz artırımı için de zamana ihtiyaç olduğu” yönünde. Ancak IMF anlaşması konusu faiz tarafında da dengeleri olumlu yönde bozan bir gelişme oldu. Yüzde 7.70 seviyesinden başlayan ve yaklaşık üç aydır devam eden çıkış trendinin altına salınım gerçekleşti. Yüzde 9-9.50 aralığında boşluk oluştu. Bu boşluğun kapanıp kapanmayacağını izleyeceğiz.
Altının parite ile birlikte hareketi sürüyor. Sert düşüş sonrası tepki alımları geliyor.
Altın fiyatlarında dolara duyarlılık sürüyor
Diğer parametrelerde değişim olmayınca altın fiyatlarında dolar belirleyici olmaya devam ediyor. 1.090 ve 1.077 ilk destek seviyeleri olarak korurken 1.077’nin altına gelinmesi düşüşe ivme kazandırabilir. Sonraki destekler 1.050-1.040 seviyelerinde. İlk direnç 1.13’te.’  Doların değer kaybının devamı (Paritenin 1.4450’yi geçmesi) altınının değer kazanmasını sağlayacak gelişmeler olarak izlenebilir.’ 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/2010da-borsayi-buyukler-surekleyecek/266720