2010da kazandıracak 25 hisse
Tarih: 01 Ocak 2010 - 02:11
Borsanın 2009da olduğu gibi 2010da da alternatifsiz olacağı düşünülüyor. Yılın ilk aylarında bazı gelişmelere bağlı olarak geri çekilmeler olabilir. Ancak bu gerilemeyi de fırsat bilerek uygun fiyattan alınacak hisselerin yıl genelinde yüksek kazanç sağlayabileceğine dikkat çekiliyor... ...
İDİL TARAKLI para dergisi
İMKB-100 endeksi, kriz yılı 2009da yüzde 90 civarında yükselerek, son dönemlerde borsanın alternatifsizliğini bir kez daha kanıtladı. Şimdi 2009un bitmesine sayılı günler kala 2010 yılı beklentileri satın alınıyor. Borsacılara göre, bu konuda en önemli göstergelerden biri bankaların karı olacak.
Bazı borsacılara göre, bankaların karında 2009da olduğu gibi yüksek artışlar olmayacak. Dolayısıyla İMKB-100 endeksinde yüzde 60 civarında ağırlığı olan bankalardan borsaya çok fazla destek gelmeyeceği düşünülüyor. Bu doğrultuda da endeks için 2010 yılında 45-65 bin bandında dalgalı bir seyir öngörülüyor.
Borsa uzmanları, özellikle de 2010 yılının ilk 3-4 aylık periyodunda, bazı ülkelerin notlarının düşürülmesi gibi olası olumsuz gelişmelere bağlı olarak 40 binlere doğru düşüşler yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Bu yüzden de portföy oluşturulurken kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli düşünülmesi öneriliyor. Olası gerilemelerde daha uygun fiyatlarda alınabilecek hisselerin yıl bazında daha yüksek kazanç potansiyeli sunabileceği vurgulanıyor.
BİR BİLENE DANIŞIN
Uzmanlar, borsanın önümüzdeki yıl ilk etapta 57 bin, ardından 60-65 binlere doğru bir yükseliş hareketi sergileyebileceğini öngörüyor. Döviz ve altında, önceki yılların tersine aşağı yönlü hareketler ve beklentisizlikler nedeniyle paranın adresinin yine borsa olacağı düşünülüyor. Hisse ve sektör değişimleri ile yeni halka arzların artması da borsaya ilgiyi canlı kılacak.
Ancak yatırımcı, hiçbir zaman kar ile zararın kardeş olduğunu unutmamalı. Bu yüzden, özellikle de yükselişle geçen bir yılın ardından hisse seçiminde çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Kısacası kendilerini doğru yönlendirecek bir danışmana şimdi çok daha fazla ihtiyaç duyacaklar. İşte biz de bu gerçekten yola çıkarak, borsanın önde gelen danışmanlarından 2010 yılında kazandırma potansiyeli yüksek hisseleri belirlemelerini istedik...
Belgin MAVİŞ / Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü
UYUYAN DEVLERİ UYANDIRMA ZAMANI
* Alkim Kağıt: Bana göre borsanın uyuyan devlerinden biri. Endeks ne olursa olsun o fiyatını 1.49-1.55 aralığına demirlemiş. Ancak bilanço rasyolarına baktığımızda, bu endeks seviyelerinde hissenin 3.50-4.00 fiyat aralığına gelmiş olması gerekiyor. Yaptığı yatırımlar, şirketin 2010-2012 dönemine daha umutla bakmasını sağlayacaktır. Alkim Kimya, Alkim Kağıttaki yüzde 79 payını bir stratejik ortağa satmayı planlıyordu. Ancak 2008 yılında patlak veren küresel kriz nedeniyle bu görüşmeler ertelendi. Alkim Kağıt, istikrarlı yapısıyla her zaman portföylerde bulunması gereken bir hisse. Destek noktaları sırasıyla 1.47 ve 1.40ta. Dirençleri ise 1.54 ve 1.62. Hissenin hedef fiyatı 2.00 TL.
* Anel Telekomünikasyon: Yatırımları devreye girdikçe 2010 yılında kendinden çok söz ettirecek. Aldığı cep telefon siparişleriyle ve güneşten elektrik enerjisi elde etmek için yaptığı yatırımlarla da bulunduğu sektörde farklı bir sinerji yaratacaktır. Anel de uyuyan ve keşfedilmeyi bekleyen dev. Hissenin destekleri 1.58 ve 1.44, dirençleri ise 1.66 ve 1.80 seviyesinde. Hedef fiyat ise 2.50 TL.
* Borusan Mannesmann: Borusan Yatırım, bünyesinde birleştireceği şirketlerle krizden daha güçlü olarak çıkacaktır. Mali yapısındaki güçlenme şimdiden hissede kendini yükseliş olarak göstermeye başladı. Destekler 11.45 ve 10.80, dirençlerse 12.00 ve 12.70te. Hissenin hedef fiyatı 14.20 TL.
* DYO Boya: Bedelli sermaye artırımıyla bilançosundaki zararını ciddi oranda azalttı. Böylece borçlarını ödeyebilme ve yeni yatırım yapabilme potansiyeli yaratmış oldu. Avrupanın önde gelen bir boya firmasına fason üretim yapmak için görüşmeler yapıyor. Yeni pazar arayışlarının olumlu sonuçlanması ve olası birleşmeler durumunda hissede yeni yükselişler gündeme gelecektir. DYO da uzun zamandır uyuyan bir dev. Hissenin destekleri 1.18 ve 1.08, dirençleri ise 1.23 ve 1.44 seviyelerinde. Hedef fiyatı 1.75-2.00 TL.
* Ege Endüstri: Borsanın en eski ve en istikrarlı hisselerinden biri. Son dönemlerdeki yükselişlere aynı oranda katılmasa da dalgalı süreçte agresif hareketler sergilemediği dikkat çekiyor. Bu da bize 2010 yılı portföylerinde bu hisseye yer verilmesi gerektiği yönünde fikir veriyor. Yeni yılla birlikte reel sektöre yöneliş bu hisseyi de yatırımcının yeniden keşfetmesini sağlayacaktır. Destekleri 8.90 ve 8.20, dirençleri ise 9.40 ve 10.05te. Hedef fiyatı 12.00 TL.
* İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı: Havaşı satın alarak bütün dikkatleri üzerine çekti. Kar beklentisini yükselten şirketin 2010-2011 döneminde daha fazla öne çıkacağını düşünüyorum. Hissenin destekleri 2.58 ve 2.44, dirençleri ise 2.78 ve 2.88 seviyelerinde. Hedef fiyatı 3.22 TL.
* Konya Çimento: İMKBnin en istikrarlı şirketlerinden. Çimento sektörü kriz döneminde oldukça zorlu günler yaşadı. Ancak 2010 yılının ikinci yarısından itibaren makro ekonomik göstergelerdeki iyileşmeye paralel olarak hareketleneceğini düşünüyorum. Konya Çimentonun üzerinde bulunan bedelsiz verme oranının yükselmesi hisseye talebi artıracaktır. 2010 yılında inşaat sektöründe de hareketlilik olacaktır. Bankaların çok düşük kredileriyle çimento sektörü canlanacaktır. Hissenin destekleri 63.50 ve 58.70, dirençleri ise 67.50 ve 69.50de. Hedef fiyatı 78.00 TL.
* Fenerbahçe Sportif: İlk yarıyı lider kapatan takımdan bugünlerde flaş transferler bekleniyor. Transferlerle birlikte güçlenecek takımın UEFA Kupası, Ziraat Türkiye Kupası ve Turkcell Süper Ligdeki başarı beklentisine bağlı olarak yükselme potansiyeli taşıdığını düşünüyorum. Son temettü ödemesi sonrasında borsadaki yükselişlere tepkisiz kalan ve yatay-sancılı bir seyir izleyen hissenin yeni yılda atağa geçmesini bekliyorum. Şu anki endeks dikkate alındığında 60 TL seviyelerine doğru yükselişe geçebilir. Hissenin destekleri 46.00 ve 44.70, dirençleri ise 49.50 ve 52.00 seviyelerinde. Hedef fiyatı 58.50-60.00 TL
* Eczacıbaşı İlaç: Domuz gribi ve benzer salgınların devam etmesi, artan ilaç talebine bağlı olarak sektörde hareketlilik sağlayacaktır. Bu doğrultuda Eczacıbaşı İlaç ve Deva hisselerinde 2010 yılında yine yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Hissenin son 1 haftada endekse göre düşük kalması dinlenmesi açısından olumlu. 2.65 seviyelerini geçmesi durumunda yukarı yönlü hareketi hızlanabilir. Yeniden bir yükseliş hareketi görebiliriz. 2.65 geçildiği takdirde ilk hedef 3.50. Sonrasındaki hedefimizse 5 TL seviyesi.
* Ereğli Demir Çelik: Erdemir Çelik Servis Merkezi, Türk Metal Sendikası ile toplu sözleşme için anlaştı. 2 yıl süreli bu anlaşmayla, daha önce alınan grev ve lokavta ilişkin kararlar karşılıklı olarak ortadan kalkmış oldu. Bu haberin ilerleyen süreçte olumlu etkilerini göreceğiz. Emtia taleplerinde beklenen artış, 2010-2012 döneminde bu sektörü hareketlendirecektir. Zorlu geçen 2009 yılında bilanço performansı negatif olan Ereğlinin 2010 yılı ilk çeyrek bilançosunun oldukça güzel geleceğini düşünüyoruz. Hissede hedef fiyatımız 6.50 TL.
* Gübre Fabrikaları: 2010da sanayi kesimiyle birlikte tarımda yapılacak yeni yatırımların gübre sektörünü olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Bu görüşten hareketle, daha önce 8.50 seviyelerini gören ve endeksteki yükselişe duyarsız kalan Gübre Fabrikalarının yeniden 8.50-9.00 fiyat aralığına çıkacağını düşünüyoruz.
* Tofaş Fabrika: Tofaş CEOsu, 2010 yılı için iyimser. Yeni Doblonun lansmanı sırasında, 200 bin adetlik ihracat siparişi aldıklarını açıklamıştı. Şirket, 2010da yüzde 12.5 artışla 270 bin araç üretmeyi planlıyor. Yeni Doblonun 2011 yılında ABD pazarına ihracı da söz konusu olabilecek. 2010-2012, otomotiv sektöründe yeni nesil arabalar ve çok uygun kampanyalar dönemi olacaktır. ÖTV ve KDV indirimleri sonrasında stoklarını eriten otomotiv sektöründe 2010 yılı birinci çeyrek kar potansiyelinin artacağını düşünüyoruz. Tofaş Fabrika hisseleri için hedef fiyatımız 6.50 TL.
* Aksa: Çok uzun süre hareketsiz kalan ve yeni yeni uyanmaya başlayan bir hisse. Olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde ilk hedefi 4 TL olacaktır. Aksa Akrilikin 9 aylık konsolide net dönem karı 40 milyon 786 bin 593 TL olarak açıklanmıştı. 2008in aynı döneminde bu rakam 28 milyon 451 bin 204 TLydi. Şirketin bu güçlü performansı 12 aylık bilançosunda da korumasını umuyorum. Orta vadede alınıp beklenebilecek bir hisse.
Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma Müdürü
AKSİGORTA YÜZDE 51 PRİM POTANSİYELİ TAŞIYOR
* Aksigorta: Prim üretimindeki artış, Türkiyenin genç nüfus yapısı, mortgage ve emeklilik sektöründeki yapılanma, sigorta sektörüne yabancı ilgisini artıracaktır. İç piyasayı canlandırmak amacıyla yıl içinde yapılan KDV indirimlerinin otomotiv satışlarını artırması, yılın son çeyreğinde hayat dışı branşta prim üretiminin yüzde 50ye yakınının gerçekleştiği kasko ve trafik sigortası prim üretimini yükseltecektir. Bu durum Aksigorta gibi sektördeki öncü şirketlere olumlu yansıyacaktır. Şirket, 2009un ilk yarısında teknik kar marjını eksiden artıya çevirdi. Son iki yılda sektördeki satın alma işlemlerine bakarak, Aksigorta hisselerinin hak etmediği seviyelerden işlem gördüğünü söyleyebiliriz. Cazip iskontosu, yıl sonuna doğru prim üretiminde beklediğimiz geleneksel artış, şirketin spin-off sonrası yabancı ortaklıklara daha açık konuma gelecek oluşu ve yüzde 51 yükseliş potansiyeli gibi gerekçelerle hisseyi öneriyoruz.
* Enka İnşaat: Türkiyenin en büyük özel sektör elektrik üretim şirketi. Üç doğalgaz çevrim santraliyle 3 bin 854 MW (megavat) kurulu güce sahip. EPDKdan daha önce lisansını aldığı ve İzmirde kurmayı planladığı 800 MW kurulu güçteki ithal kömür yakıtlı enerji santrali için ÇED raporu çalışmaları devam ediyor. Nihai yatırım kararını ekonomik gelişmelere göre alacak. Global ekonomilerde canlanma sinyallerinin emtia fiyatlarını yükseltmesiyle, net doğalgaz ve petrol ihracatçısı olan Rusyanın gelirlerini olumlu etkilemesini bekliyoruz. Bunun Enkaya yapacağı pozitif etki ise şirketin özellikle 2010 yılında ciro ve karlılık anlamında kendini daha hızlı toparlamasına yol açar. Bu kapsamda Enkanın uzun vadeli portföylerde bulundurulmasından yanayız. 8.74 milyar dolar hedef piyasa değeri hisse açısından yüzde 20 yükseliş potansiyeli taşıyor.
* TEB: 13 halka açık banka arasında (katılım bankaları ve TSKB hariç) aktif büyüklüğüne göre dokuzuncu sırada yer alıyor. TEBin Fortisle birleşmesi; bankayı aktifler, özkaynaklar, krediler ve mevduat sıralamasına göre sekizinci sıraya yükseltecek. TEB, uzun zamandır karlılık anlamında pozitif seyrini koruyor. Banka, bu birleşme sayesinde Denizbank ve Finansbankla arasındaki mesafeyi kapatma anlamında önemli bir adım atmış olacak. Hatta aktifler, özkaynaklar gibi kalemlerde Denizbankın üzerine yükselecek. Banka için yıl sonunda 235 milyon dolar net kar bekliyoruz. Hisse, 1.73 milyar dolar hedef piyasa değerine göre yüzde 13 yükseliş potansiyeli taşıyor. Uzun vadeli portföylerde bulundurulabilir.
* Tekfen Holding: Holdingin taahhüt işlerinin yüzde 90dan fazlası yurtdışında ve petrol üreten ülkelerde. Petrol fiyatlarının 35 dolardan 70 doların üzerine yükselmesi, yurtdışı taahhüt işlerinin açılmasına yardımcı olacaktır. Holding gelirlerinin yüzde 60ı taahhüt, yüzde 40ı ise tarımsal sanayi alanlarından oluşuyor. Bu da ciroda iç piyasaya bağımlılığı ortadan kaldırarak dengeli bir görünüm sergilemesini sağlıyor. 2010da global ekonomik görünümün düzeleceği beklentisi, holdingin iki ana faaliyet alanına da olumlu yansıyacak. Tekfen İnşaatın SOCARa satış sürecinin yeniden başlayacağı beklentisi, yine Tekfen İnşaatın Katar ve BAEde toplam 390 milyon dolarlık ihale alarak haziranda işe başlaması, önümüzdeki aylarda yurtiçinde beklenti oluşturabilecek ihalelerin varlığı, holdinge olumlu bakmamızın ana etkenlerini oluşturuyor. Bu kapsamda hisse, 1.57 milyar dolar hedef piyasa değeriyle yüzde 36 yükseliş potansiyeli taşıyor. Tekfen Holding, 2010 yılı portföylerinde bulundurulmalı.
Özgür YURTDAŞSEVEN / Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı
YAPI KREDİ SİGORTADA BEKLENTİLER CANLANABİLİR
* Yapı Kredi Sigorta: 2010 yılında ekonomik aktivitedeki sınırlı canlanmaya paralel olarak, sigorta sektöründe kriz nedeniyle rafa kaldırılmış birleşme-satın almaya ilişkin girişimlerin yeniden gündeme gelmesi beklenebilir. Bu yöndeki haberlere bağlı olarak, geçen dönemde gündeme gelen Yapı Kredi Sigorta için beklentilerin yeniden canlanabileceğini düşünüyoruz. Şirketin ana ortağı Yapı Kredi Bankasının hisse satışını yeniden gündeme getirmesi halinde, hisseler 16.50-18.40 TL aralığına yükselebilir. Olası hisse satışı haberiyle birlikte yükselme potansiyeli yüzde 75e ulaşabilir.
* İş Finansal Kiralama: Ekonomik aktivitede canlanma ve hükümetin İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında sektöre yönelik daha fazla faaliyet alanının finansal kiralamaya konu olması yönünde çalışmalar yürütmesi cazibe yaratabilecek faktörler. Şirketin mali anlamda cazip değerlemelere sahip olması da bir başka dikkat çekici nokta. Hisse için hedef fiyat seviyemiz 1.40 TL. Bu öngörü paralelinde yüzde 41 yükseliş potansiyeli taşıyor.
* Sinpaş GYO: Gayrimenkul sektörü düşük faiz ortamında cazibesini 2010da da sürdürecektir. Konut sektöründeki canlanmadan doğrudan etkilenen Sinpaşın geçen yıla göre yükselen satış hacmi ve son projelerindeki olumlu performans, sektörü içerisinde ön plana çıkmasını sağlayabilir. 2010 yılında dönem karlılığında yükseliş beklediğimiz şirket hisseleri için hedef fiyatımız 2.86 TL. Bu paralelde taşınan potansiyel yüzde 24.
* Reysaş Lojistik: Şirket, ekonomik aktivitedeki daralmanın lojistik sektöründe neden olduğu olumsuz görüntüden hızla uzaklaşıyor. Reysaş Lojistik, açıkladığı son finansallar bazında yakaladığı olumlu kar marjıyla dikkat çekiyor. Şirketin araç muayene istasyonu yatırımları ve depolama alanındaki faaliyetleri, gelecek dönemlerde gelirler içerisinde daha fazla pay alarak mali görüntüye güç katacaktır. İştiraki durumundaki Reysaş GYOnun hisse satışı veya halka arzı durumunda elde edilecek kaynak Reysaş Lojistikin 198 milyon TLlik finansal borcunda ciddi bir düşüş potansiyeli yaratacaktır. Hisse için hedef fiyatımız 4.50 TL, taşıdığı potansiyel yüzde 13.
Murat TUNCER / Pozitif Menkul Değerler Araştırma Müdürü
NET TURİZM ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL TAŞIYOR
* Net Turizm: Borsa şirketlerinin sahip olduğu arsa ve diğer gayrimenkuller her zaman yatırımcı için yeni beklentilerin konusu oluyor. Geçen hafta İstanbulda Kartal kentsel dönüşüm projesine dair haberler de söz konusu bölgede arsası bulunan Mutlu Akü, Eczacı Grubu, Doğuş GYO gibi şirketlerin hisselerinde hareketlenme yarattı. Oysa oldukça önemli bir arsa haberi dikkatlerden kaçmış görünüyor. Net Turizm, Şişli Bomontide bulunan ve büyüklüğü 16.4 dönüm ve 0.7 dönüm arasında değişen 4 arsasının tapu kayıtlarını kendi üzerine almak için açtığı davayı kazandı. Söz konusu arsalar Marmarabanktan alınan krediye teminat olarak gösterilmişti ve bu borçlar faizleriyle birlikte geri ödendi. Emsal arsa değerlerine baktığımızda, Bomontide arsaların metrekare fiyatının 1.500 dolardan başlayıp 10 bin dolara dek uzanan bir yelpazede değiştiğini görüyoruz. Yakın zamanda Bomontide arsa alıp rezidans inşaatı yapan bir grubun arsa alım-satım fiyatıyla karşılaştırıldığında, Net Turizmin 16.4 dönümlük arsası için temkinli yaklaşımla 80 milyon dolar alt sınır ortaya konabiliyor. Şirketin bilançosunda, halen yatırım amaçlı elde tutulan gayrimenkullere 8.7 milyon TL değer biçilmiş durumda. Net Turizm ayrıca, eylül ayında Bazaar 54 adlı mağaza binasını 18 milyon dolara Yalçın Ayaslıya sattı. Geçenlerde ise 45 milyon dolar değer biçilen Lefkoşa otelinin satılması için Şaban Erdikler danışmanlık şirketine yetki verildi. Net Turizmin bilanço dipnotlarında da geçen yıla göre karlılık durumunda bazı değişimler göze çarpıyor. Buna göre şirketin iştiraklerinden geçen yıl üçüncü çeyrekte 67 milyon TL zarar açıklayan Asya Net 19 milyon TL kar, 5.3 milyon TL zarar açıklayan Turizm Holding de 400 bin TL kar açıkladı. 2.7 milyon TL zarar açıklayan Side Turizm ise zararını 26 bin 668 YTLye indirmiş durumda. Net Turizmin Milasta bulunan ve satış vaadi ve hasılat paylaşımına dayanan projesi de önemli beklentiler yaratıyor. Ağaoğlu Şirketler Grubundan 83 milyon dolar ve yüzde 19 hasılat payı alacak olan Net Grubunun ilgili ekspertiz raporuna göre, projeden beklenen hasılat payı 265 milyon dolar. Böylece toplam beklenen finansal değer 348 milyon dolara ulaşıyor. Süreç sonunda grubun İstanbul Yaklaşımı kapsamındaki tüm borçları ödenmiş olacak. Tüm bu bilgiler ışığında, Net Turizmin önemli bir potansiyel taşıdığını ve bu değerlerin realize olmaya başlamasıyla hisselerin gelişmeleri yansıtmaya başlayacağını öngörebiliriz. Hedef fiyatımız 1.80, yükselme potansiyeli yüzde 50.
* Akenerji: Geçen hafta, TSKB ile 64 MW kurulu güce sahip olacak 3 hidroelektrik santrali için finansman anlaşması imzaladı. Halen 373 MW kurulu kapasitesi bulunan Akenerji, 9 hidroelektrik ve 1 doğalgaz santraliyle kapasitesini ikiye katlayacak yatırımlarına devam ediyor. Akenerjinin 5 yıllık stratejik hedefi ise 3 milyar dolarlık yatırımla kapasitesini 7 kat artırarak 3 bin MWye ulaştırmak. Şirketin bu hedefin yüzde 70ine ulaşması durumunda dahi yıllık kapasitesinin bileşik büyüme oranının (CAGR) yüzde 41i aşması beklenebilir. Akenerjiyi gündeme getirebilecek diğer bir gelişme ise elektrik fiyatlarına gelmesi beklenen zam. Son 5 yılda biriken ve kamuya yükü taşınamaz hale gelen maliyetlerdeki artışın yeni yılda belli oranlarda fiyatlara yansıma beklenebilir. Bu durum doğrudan üretici şirket satış fiyatlarına yansımasa da bir beklenti olarak yatırımcıyı etkileyecektir. Akenerji için dikkat edilecek diğer bir nokta ise hammadde olan doğalgaz fiyatlarına gelmesi muhtemel bir zam. Her koşulda ekonominin 2010 yılında yüzde 4- 5 dolayında, uzun vadede ise ortalama yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Akenerjinin kendisine yılda yüzde 52 CAGR büyümeyi hedef koyması ve yüzde 40lara yakın bir realist büyüme hedefine sahip olması 2010 yılı için hisse arayan borsa yatırımcısı için de etkileyici bir resim çiziyor. Bu arada, Şubat 2009da yapılan ihaleyle 600 milyon dolara devralınan ve Akenerjinin yüzde 45 pay sahibi olduğu Sakarya Elektrik Dağıtım bölgesi için ilk taksidin önümüzdeki şubat ayında 150 milyon dolar olarak ödeneceğini de hatırlatalım.
* Zorlu Enerji: Güçlü büyüme hedefleri ve enerji talebinin artmaya devam etmesi, Zorlu Enerjiyi mercek altına almamıza yol açıyor. Zorlu Enerji Grubu, 2015 yıllında 4 bin 200 MW kurulu güce ulaşmak için 6-8 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Türkiye, Rusya, İsrail ve Pakistanda yeni santrallerin devreye alınması veya inşaatlarına başlanılması hedefleniyor. 2009da tamamlanacağı açıklanan Rusyadaki 2 adet 340 MWlik enerji santrali ve Osmaniyedeki 135 MWlik Rotor Enerji özel bir önem taşıyor. Grubun doğalgaz, petrol ve jeotermal alanındaki iştirakleri de faaliyet alanlarını genişletmeye devam ediyor. 2009 yılında biten projelerin, azalan toplam finansal borçların ve artan marjların etkisiyle şirket finansallarındaki düzelme devam edebilir. Bu anlamda Zorlu Enerjiyi de 2010 yılında yatırım yapılabilecek hisseler arasına ekliyoruz.
* Eczacıbaşı Yatırım: İMKBde varlık değerine göre iskontolu işlem gören hisseler arasında Eczacıbaşı Yatırım Holdingin ayrı bir yeri var. Yapı ürünleri, sağlık, tüketim ürünleri, finans, bilgi teknolojileri, gayrimenkul, kaynak teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir dizi şirketi bünyesinde bulunduruyor. Eczacıbaşı Yatırım Holding, Eczacıbaşı İlaçta yüzde 19 hisseye sahip. Dolayısıyla Kanyon Alışveriş Merkezinde de yüzde 9.5 payı bulunuyor. Eczacıbaşı İlaçın Kartalda bulunan ve 500 bin metrekare inşaat olanağı bulunan 317 bin metrekarelik arsasından kaynaklanan potansiyel değerler ve ilaç faaliyetlerini satışından dolayı Eczacıbaşı İlaç bilançosunda bulunan 660 milyon TL nakit varlık, Yatırım Holdingin değerlemesine yeniden bakmamıza yol açtı. 0.45 PD/DD (piyasa değeri/defter değeri) ile işlem gören hisselerin bu potansiyellere göre iskontolu olduğunu düşünüyor ve 2010 yılı portföyünde Eczacıbaşı Yatırıma da yer veriyoruz.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/2010da-kazandiracak-25-hisse/266630