Beklentisi bitenler, potansiyeli sürenler...
Tarih: 28 Kasım 2009 - 23:06
Borsa uzmanları, bu dönemde hisse seçiminde yıllık kar değişimlerinin o kadar da önemli olmadığını düşünüyor. Hatta gerçekleşmiş performanslar ve satın alınmış beklentiler nedeniyle bazı hisselerden uzak durulmalı...
BORSADA 9 aylık bilançoların etkisi çok çabuk geçti. Şimdi 12 aylık bilanço beklentileri gündemde. Tabii açıklanan üçüncü çeyrek bilançoları, kar satışları veya yeni alım kararları açısından önemli bir gösterge.
Açıklanan bilançolara toplu olarak bakıldığında, bazı sektörlerdeki performans artışı hemen göze çarpıyor. Bankacılık, otomotiv, beyaz eşya, bilişim gibi sektörler bu anlamda 2009 yılında ön plana çıkan sektörler oldu. Nedeni ise malum: Bankaların yüksek karları, diğer sektörlerinse ÖTV ve KDV indirimleri sayesinde elde ettiği ciro artışları...
2010 yılında yeni tüketici eğilimleri ve yeni ekonomi politikaları farklı sektörleri ön plana çıkarabilir. Yine de borsacılar, ekonomik aktivitedeki canlanma paralelinde, seçici olmak kaydıyla bankacılık, havacılık, beyaz eşya gibi sektörlerin canlılığını koruma olasılığını yüksek görüyor. Örneğin; Çelebi Hava Servisi, TAV Havalimanları Holding ve THY, yüksek performanslarıyla havacılık sektörünü avantajlı kılıyor...
Öte yandan, bu noktada 1 yıllık kar değişimlerinin çok da büyük bir önemi olmadığı vurgulanıyor. Hatta borsacılara göre, gerçekleşmiş performanslar ve satın alınmış beklentiler nedeniyle bazı sektörlerden uzak durmayı da düşünebiliriz. Bu yüzden, hisse seçiminde 2009 yılı ikinci ve üçüncü çeyrek bilançolarının, özellikle de esas faaliyet karları açısından karşılaştırılması öneriliyor. Mevsimsellik etkisini soyutlamak içinse önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırma yararlı bulunuyor.
İşte bu gerçeklerden yola çıkarak borsa uzmanları, sektörlerinin favori ve beklentisi bitmiş hisselerini seçti...
Özgür YURTDAŞSEVEN / Ekinciler Yatırım Menkul Değerler
YAPI KREDİ HİSSELERİNİ TERCİH ETMİYORUZ
* YKB: Yapı ve Kredi Bankası'nın ikinci çeyrekte yüzde 59.6 olan kredi/aktif rasyosu üçüncü çeyrekte yüzde 57.9a geriledi. Şubeler bazında dağıtılan ortalama kredilerde önceki çeyreğe göre yüzde 0.6 düşüş yaşandı. Takipteki kredilerse yüzde 6.9a yükselerek, yüzde 5.3 sektör ortalamasının üzerinde kaldı. Bankanın takipteki kredilere ayırdığı oran ise yüzde 70.2ye yükseldi. Mevduat tarafında nispeten daha olumlu bir görüntü olmasına karşılık, tahvil-bono portföyü açısından büyük ölçekli bankalar içerisinde en düşük faize duyarlılık oranına sahip. Bankanın sermaye yeterlilik rasyosu da yüzde 17.7 ile özel bankalar ortalaması olan yüzde 18.9un bir miktar altında gerçekleşti. Bu faktörler paralelinde bankacılık sektörü içerisinde YKB hisselerini tercih etmiyoruz.
* TAV Havalimanları Holding: Gerek satış gelirlerindeki toparlanma gerekse maliyetler tarafındaki gerileme sayesinde üçüncü çeyrekte başarılı bir performans sergiledi. Söz konusu faktörler paralelinde brüt kar marjı bir önceki çeyreğe göre yüzde 29 artarken, üçüncü çeyrek bazında yüzde 20ye ulaştı. TAVın Havaş hisse satışından elde edeceği yaklaşık 100 milyon euroluk gelir ve Tunus Enfidha Havaalanının faaliyetlerine başlayacak olması son çeyrek adına ön plana çıkabilecek gelişmeler. TAV için hedef fiyatımız 5.00. Bu da yüzde 25 getiri potansiyeline işaret ediyor.
* Banvit: Yılın üçüncü çeyreğinde 32.7 milyon TL kar açıkladı. Son çeyrekte satış gelirlerindeki toparlanma ve tarımsal emtialardaki zayıf seyir nedeniyle maliyetler tarafındaki düşüş şirketin brüt kar marjını yüzde 17den 20ye yükseltti. Beyaz et sektörünün Avrupa Birliğinin ardından Rusya'ya da ihracata başlayacak olması ve Çin'in Türk üreticilere karşı uyguladığı yasağı kaldırma beklentisi şirket bazında destekleyici faktörler. Risk yaratan faktörse taşıdığı açık döviz pozisyonu ve kurlara duyarlılığı. Yıl sonu adına kar beklentimiz 47 milyon TL. Şirket hisseleri 7.9 F/K (fiyat/kazanç) oranıyla gerek lokal gerekse global rakipleri bazında iskontolu işlem görüyor. Hisse, 4.30 TL hedef fiyatımız paralelinde yüzde 16 getiri potansiyeli taşıyor.
* TSKB: Sahip olduğu değerlemelere göre, gerek lokal gerekse global ölçekte dikkat çekici bir iskontoyla işlem görüyor. Bankanın yenilenebilir enerji projelerine yönelik sağladığı krediler ve Türkiye'nin bu paraleldeki potansiyeli, bankanın uzun vadeli kar projeksiyonu adına önemli bir katalizör. Bu paralelde bankanın hak ettiği değere ulaşacağını düşünüyoruz. Hedef fiyatımız 1.71 TL. Bu da hissede yüzde 13 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.
* Vestel Beyaz Eşya: Sektöründeki ÖTV indirim faktörünü bilançolarına en iyi yansıtabilen şirket olduğunu düşünüyoruz. Geçen yıllara nazaran toparlanan kar marjları önümüzdeki yıllar adına umut verici. 2010 yılı kar beklentimiz paralelinde şirket hisseleri 5.4 F/K gibi oldukça cazip bir değerlemeyle işlem görüyor. 3.80 hedef fiyat doğrultusunda yüzde 38 yükseliş potansiyeli taşındığını düşünüyoruz.
* BSH Ev Aletleri: Güçlü ÖTV etkisinden sektöründeki diğer şirketler gibi olumlu etkilenmiş durumda. Buna karşılık şirketin sahip olduğu mali değerlemeler sektörünün oldukça üzerinde yer alıyor. ÖTV etkisinin zayıfladığı süreçte BSH Ev Aletleri, cazip bulduğumuz hisseler arasında yer almıyor.
Murat TUNCER / Pozitif Menkul Değerler Araştırma Müdürü
SİNPAŞIN CİROSU PİYASA DEĞERİNE GÖRE DÜŞÜK
* Sinpaş GYO: Şirket, yılın ilk altı ayında 15 milyon 134 bin TL net kar açıklamıştı. Dokuz aylık bilançoda ise bu rakam 12 milyon 93 bin TLye geriledi. Cirosunun piyasa değerine göre aşırı düşük olduğunu düşündüğümüz Sinpaş GYO, aynı dönemde 6 milyon TL faaliyet zararı açıkladı. Geçen yıla göre net karda artış olsa da üçüncü çeyrekteki düşüş dikkat çekici. 824 milyon TL piyasa değeri tüm borsa ortalamalarına göre aşırı primli görünüyor. Hisse 1.90 seviyelerine gerilemeden alım önermiyoruz.
* AFM Sinemaları: Şirketin faaliyet karı 0a yaklaşmış durumda. Yılın ilk yarısında 2 milyon 182 bin TL zarar bildiren AFM Sinemaları, dokuz aylık bilançoda bunu 2 kat artışla 4 milyon 332 bin TLye çıkardı. Bu yüzden hisse için alım önermiyoruz.
* Çelebi Hava Servisi: Antalya Havalimanından çıktıktan sonra Hindistan üzerine yoğunlaştı. Temmuzda Bombayı işletmeye başladı. Geçen hafta içinde de Yeni Delhideki İndra Gandi Havalimanının kargo işletmelerini devraldı. Bu gelişmelere paralel olarak şirketin bilançosu da göz kamaştırıyor. Üçüncü çeyrekte ciro yüzde 72, esas faaliyet karı ise yüzde 164 arttı. Alım yapılabilir. Ancak beklentinin bir kısmı alındığı için yatırımcılar uygun fiyatlardan alım yapmaya dikkat etmeli.
* Tekfen Holding: Şirketin cirosu geçen yılki seviyeleri yakalamasına rağmen, esas faaliyet karı ve net kar anlamında zayıf bir performans sergilediği söylenebilir. Buna karşılık ikinci çeyrek ve üçüncü çeyrek karşılaştırmasında net kar artışı göze çarpıyor. Buna göre Tekfenin esas faaliyet karı üçüncü çeyrekte çeyrek bazında yüzde 84 arttı. Bu artışta, giderlerin gelirler kadar büyümemesi etkili olmuş görünüyor. Performansı Çelebi kadar parlak olmasa da iyi bir portföy hissesi olarak değerlendirilebilir. * Kelebek Mobilya: Bilançosu önemli ölçüde düzeldi. Hatırlanacağı gibi şirket, 2 yıl önce Erbosanın sahibi Özbıyık ailesine geçmiş ve yeniden yapılanmaya başlamıştı. Verimsiz mağazalar kapandı, yenileri açıldı ve koleksiyonlar değiştirildi. Şirket, bu çeyrekte esas faaliyet karını yüzde 2 bin 400 artışla 35 bin TLden 1.5 milyon TLye yükseltti. 710 bin TLlik zarar ise 585 bin TL kara dönüştü. Fabrikanın Kayseriye taşınması ve yatırımların devamı sayesinde Kelebek Mobilya, 2010 yılında da önemli bir atılım kaydedebilir. Hissenin orta ve uzun vadede küçük yatırımcılar için iyi bir seçenek olabileceğini düşünüyoruz.
* Aksa: Şirket, brüt ve esas faaliyet karını hem yıl hem de çeyrek bazında artırmayı başardı. Net kar da geçen yıla göre yüzde 40, ikinci çeyreğe göre ise yüzde 115 arttı. Aksa hisseleri kar satışlarının ardından değerlendirilebilir.
PARA DERGİSİ
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/beklentisi-bitenler-potansiyeli-surenler/265073