'Petrol borsası kurulmalıdır'
Tarih: 19 Kasım 2009 - 13:27
EPDK Başkanı Köktaş, kurum olarak gündemlerindeki en önemli konunun petrol borsası olduğunu söyledi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Kurum olarak gündemlerindeki en önemli konunun petrol borsasının kurulması olduğunu belirterek, ''Borsasız bir serbest piyasa olamayacağını söylemek isterim'' dedi.
Enerji Petrol Gaz ve Gas&Power dergileri tarafından düzenlenen ''Petrol, LPG ve Doğal Gaz Piyasaları-Ankara Zirvesi'' konferansında konuşan Köktaş, 19 Kasım 2001'de kurulan EPDK'nın bugün tam 8 yaşına girdiğini söyledi.
Köktaş, 8 yıldır enerji politikaları ve piyasa kanunları çerçevesinde 24 bini aşkın lisanslı şirketin faaliyet gösterdiği, yıllık cirosu 120 milyar doları aşan dört büyük piyasanın EPDK tarafından düzenlendiğini ve denetlendiğini kaydetti.
Dünya çapında etkisi süren küresel krizin ekonomiyi etkilemesiyle birlikte akaryakıt, LPG, doğal gaz ve elektrik tüketiminin 2009 yılında belli oranda azaldığına işaret eden Köktaş, ''Ancak şu hususu unutmamak gerekir; ülkemiz ekonomisinin olduğu kadar enerji sektörümüzün son derece sağlam temeller üzerinde inşa edilmiş dinamik ve gelişken piyasa yapısı içinde bu durum kalıcı değil, geçicidir'' diye konuştu.
PETROL BORSASININ KURULMASI
Kurum olarak gündemlerindeki en önemli konularından bir tanesinin petrol borsasının kurulması olduğunu kaydeden Köktaş, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
''Burada sizlerle, borsasız bir serbest piyasanın olamayacağı düşüncemi paylaşmak isterim. Konu, Petrol Piyasası Kanunun hazırlık çalışmalarında da ele alınmıştır. Borsasın işleyişi için elzem olan 'mal karşılığı senet' oluşturulması amacıyla kullanılabilecek 'lisanslı depolama' faaliyetlerine ilişkin yasal altyapı kurulmuştur. Ürün çeşidinin yüzlerle ifade edildiği ve bazın ürün tanım güçlükleri yaşanan, tarım sektöründe Tarımda Lisanslı Depoculuk Kanunu ile getirilen açılımların, her birinin detaylı teknik düzenlemesi olan ve sayısı 30'u aşmayan akaryakıtlar için getirilememiş olması bir eksikliktir. Senet ihracatının sağlanması ile alıcı ve satıcının bir araya gelmesini sağlayan petrol borsasının oluşturulması sadece ülkemiz için değil, yakın çevremiz için de önemlidir.
DOĞAL GAZA ZAM HABERLER
Doğal gaz dağıtım sektöründe çok güçlü bir noktaya gelindiğini anlatan Köktaş, bugün Türkiye'de yaklaşık 52 milyon kişiye doğal gaz ulaştırabilecek olan çok büyük bir doğal gaz dağıtım şebekesinin kurulduğunu söyledi.
Konuyla ilgili yatırımların da büyük ölçüde tamamlandığını ve bu şebekelerde vatandaşlara hizmet verilebilmesi için abonelik işlemlerinin yapılması gerektiğini kaydeden EPDK Başkanı, ''Ancak son günlerde 2010 yılından itibaren doğal gaza çok yüksek oranlarda zam geleceği yönünde çıkan haberler dağıtım şirketlerimizin yeni abone kaydetmelerinde çok ciddi sıkıntılar yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu konuda haber yapılarken bu tür haberlerin doğruluğunun yanında, sektörümüze verdiği etkileri de dikkate alın bir sorumluluk gösterilmelidir'' diye konuştu.
Serbest piyasada oluşacak fiyat avantajları için doğal gaz tedariğinde birden fazla şirket olması gerektiğine de işaret eden Köktaş, Türkiye doğal gaz piyasasında BOTAŞ dışında ithalatçı özel şirketlerinin 2009 yılında faaliyete başladığını ve BOTAŞ'ın yıllık 3 milyar 750 milyon metreküp doğal gaz kontratını devralan 3 özel şirketin bu yıl faaliyete geçtiğini, ayrıca 6 özel şirketin de LNG piyasasında ithalat lisansı aldığını kaydetti.
Köktaş, söz konusu şirketlerin bu yıl toplam 2 milyar 400 milyon metreküpe yakın bir doğal gaz ithalatı gerçekleştirdiğini bildirdi.
Bu bağlamda sektör açısından en önemli konunun gelecek yıl içerisinde Doğal Gaz Piyasası Kanununda yapılması planlanan değişiklikler olduğunu belirten Köktaş, söz konusu kanun değişikliğinin sektörde doğal gaz ithalatının serbestleştirilmesi ile piyasa işleyişinde BOTAŞ'ın konumunun ne olacağının belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/petrol-borsasi-kurulmalidir/264644