Çin'deki iyileşme küresel baskıyı artırabilir
Tarih: 12 Kasım 2009 - 01:32
Çinden Çarşamba günü gelen güçlü üretim ve perakende satışları, dev ekonominin büyük bir sıçrama yaşadığını gösterirken, artan ticaret fazlası ülkeye uluslararası toplumdan gelen baskıları artacağını gösteriyor.
The New York Timesta China Data Shows Economic Rebound Picking Up Steam başlığıyla yayınlanan haber analizde, Çinin üretim ve perakende satışlarının Ekim ayında analistlerin beklentilerini aştığı ve bir yıl öncesine kıyasla üretimin yüzde 16.1, perakende satışlarının ise yüzde 16.2 oranında arttığı belirtiliyor. Eylüldeki verileri de geride bırakan bu rakamların, ülke ekonomisinin iyileşme hızının arttığına işaret olarak görülüyor.
Gelen verilerle, Ekimde ihracatın bir yıl önceki yıla göre yüzde 13.8 oranında düşüş yaşadığı, bu arada ithalat rakamlarının analistlerin beklentilerini aşarak, yüzde 6.4 gerilediği belirtiliyor. Buna rağmen ülkenin ticaret fazlasının 24 milyar dolara yükseldiğinin belirtildiği haberde, bu gelişmenin para biriminin değer kazanmasına izin verdiği için Çine uluslararası kamuoyundan gelen baskıları artıracağına dikkat çekiliyor.
ÇİN BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK
Avustralya ve Yeni Zelanda Merkez bankalarındaki analistler Çinin dördüncü çeyrek GSYHsının yıllık yüzde 10 oranında büyümesini tahmin ediyor.
Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonunu da Çine yönelik büyüme tahminlerini değiştirirken, kurumlar sırasıyla Çinin yüzde 8.4 ve yüzde 8.4 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.
Çin ekonomisindeki sıçrama birtakım sıkıntılarla doluyken, ülkedeki ekonomistler Çinli otoritelerin zor bir görevle karşı karşıya olduğunu düşünüyor. Konut fiyatlarındaki hızlı artış ve ülkedeki gevşek kredi politikalarıyla tetiklenen hızlı borsa yükselişi varlık balonu endişelerinin baş göstermesine neden oluyor.
Buna karşın, ülke ekonomisinin canlanması için uygulamaya konulan teşvik paketini çekmek, halen hassas ve ihracata bağlı olan ekonomiye zarar verme riskini taşıyor.
BANKA KREDİLERİ AZALIYOR
Ekonomistlerin büyük bir kısmı Çinin gelecek yılın ortalarına kadar faiz oranlarını yükseltmeyeceğini düşünüyor.
Ekonomistler uzun vadede ülkenin karar mekanizmalarının ülke içi tüketimi canlandırıp, ekonominin ihracata olan bağımlılığını azaltarak, Çin ekonomisini canlandırmak zorunda kalacağını de ifade ediyor.
İhracat, Çin ve Asyadaki diğer büyük ülkelerin büyümesinde büyük bir motor olmaya devam etse de resesyondan etkilenen Avrupa ülkeleri ve ABDden gelen talebin azalmasının bölgeyi fazlasıyla etkiliyor.
ABDli bir online bankacılık şirketi olan ANZden analistlerin konu hakkında görüşlerine yer verilen yazıda, Gelecek yılın başlarında para politikalarında sıkılaşmaların başladığını, faiz oranlarının yükseldiğini göreceğiz deniliyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cindeki-iyilesme-kuresel-baskiyi/264267