FED piyasalara hangi mesajı verdi?
Tarih: 05 Kasım 2009 - 09:25
Dün Fed beklendiği gibi faizi değiştirmezken, daha fazla merak edilen konu olan faizlerin uzun süre düşük kalacağı yönündeki görüşünü de yineledi. Ancak, bu defa, faizlerin düşük kalmasını gerektiren durumu, kaynakların yetersiz kullanımı, enflasyonun ılımlı kalması ve enflasyon beklentilerinin...
Fedin ekonomi görünümü konusundaki değerlendirmeleri kısmen daha olumlu olsa da, piyasalar açıklama sonrasında verdikleri ilk olumlu tepkiyi koruyamadı ve Wall Street kazançlarını törpüleyerek ancak hafif artıda kapatabildi. Bu durum Asya borsalarına da düşüş getirirken, Avrupa borsalarında da düşüş baskısı yaratması bekleniyor. ECB ve BoE açıklayacakları faiz kararları ile bugün gündemde olurken, ABDde de izlenecek önemli veriler var. Dolar ve euro kurları 1.4940 ve 2.2180 seviyelerinden açıldı. Gösterge tahvil getirisi ise % 8.9a hafif yükseldi.
Piyasaları Sürükleyenler
Gözler merkez bankalarında... Bugün, piyasalar İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının sırasıyla saat 14:00 ve 14:45te açıklayacağı faiz kararlarına odaklanacak. Önceden de bahsettiğimiz gibi, Bankaların faizlerde bir değişikliğe gitmeyecekleri öngörülürken, kararların açıklanması sırasında kullanılacak ifadeler ve konvansiyonel olmayan parasal gevşeme politikaları ile ilgili kararlar daha önemli olacaktır. Piyasadaki beklenti, İngiltere Merkez Bankasının niceliksel gevşeme programının miktarında artırıma gideceği yönünde. Bu açıklamalardan sonra ise ABDde saat 15:30da haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 3. çeyrek işgücü maliyeti ve verimlilik izlenecek. Geçen hafta 530 bin olan haftalık işsizlik maaşı başvurularının bu hafta 523 bine gerileyeceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte, işgücü maliyetinin 3. çeyrekte % 4 azalması, verimliliğin ise % 6.4 artması bekleniyor. Yurtiçine bakıldığında ise, bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmamaktadır.
Döviz Piyasaları
Dün, piyasalar ilk olarak Euro Bölgesi hizmet sektörü PMI Endeksini izlediler. Endeks Ekim ayında önceki geçici değeri olan 52.3ten 52.6ya revize edildi. Bu ise son 22 aydır görülen en yüksek seviyeydi ve Euro Bölgesindeki büyüme görünümü açısından olumlu bir gelişmeydi. Bununla birlikte, İngiltere PMI endeksi Ekim ayında önceki 55.3ten 56.9ya yükselerek dikkat çekici bir performans sergiledi. ABDye bakıldığında ise tarım dışı istihdam için öncü gösterge olarak kabul edilen ADP İstihdam Raporu, Ekim ayı istihdamında 203 binlik düşüşe işaret etti. Bu da 190 binlik düşüş beklentisinin üzerindeydi. Yine de, istihdam piyasasındaki bozulmanın hız kesmesi (önceki ay kaydedilen düşüş 227 bin olmuştu), Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam açısından olumlu bir sinyaldi. ABDde son olarak hizmet sektörü ISM endeksi yayınlandı. Endeks önceki 50.9dan 50.6ya geriledi ve beklentilerin belirgin şekilde altında kaldı. Ancak bu veri piyasalarda sabah saatlerinden itibaren oluşan iyimser havayı değiştirmedi. Bu doğrultuda, gelişmekte olan ülke kurları gevşedi. Merkez Bankası gösterge değerlerine göre dolar ve euro kurları sırasıyla % 0.8 ve % 0.3 düşerek 1.4907 ve 2.2007 oldu. Günlük döviz alım ihalesinde, piyasa opsiyon hakkının tamamını kullandı ve Merkez Bankasına 60 mln dolar sattı. İhalede oluşan ortalama döviz kuru ise 1.4980 seviyesindeydi.
Bono-Tahvil ve Eurobond Piyasaları
Dün Merkez Bankası Ekim ayı enflasyonuna yönelik teknik notunu yayınladı. Banka, önümüzdeki aylarda baz etkisinin tersine dönmesi nedeniyle yıllık enflasyonda sınırlı artışlar görülebileceğini belirtti. Bu da bizim dün yayınlanan günlük raporumuzda da belirttiğimiz görüşle uyumluydu. Ancak, Banka yine de temel enflasyon göstergelerinin düşük seyrini koruyacağını belirterek enflasyon görünümü konusundaki iyimser tavrını sürdürdü. Beklentiyi aşan enflasyonun tahvil piyasası üzerinde ise herhangi bir etkisi olmadı. İlk seansta % 8.9a yükselen gösterge tahvil getirisi kapanışta ise sınırlı bir şekilde gerileyerek % 8.8 oldu. Bu arada, CNBC-e dün kotasyon anketini yayınladı. 17 ekonomist ve 8 hazinecinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı Kasım ayında faizlerin 25 baz puan indirilmesini bekliyorlar. Ekonomistlerin yaklaşık yarısı Kasım ayındaki bu 25 baz puanlık indirimin son indirim olacağını öngörürken, diğer yarısı ise sonraki toplantıda 25 baz puan indirim daha öngörüyor. Biz de Kasım ve Aralık aylarında 25er baz puan indirim bekliyoruz. Hazinecilerin ise neredeyse tamamı yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek iki toplantıda da 25 baz puanlık indirim beklediklerini belirttiler. Hazine bugün değişim ihaleleri düzenleyecek. 03.03.2010 vadeli iskontolu tahvilin karşılığında 03.08.2011 vadeli iskontolu tahvil ve 17.02.2010 vadeli değişken kuponlu tahvil karşılığında ise 28.09.2016 vadeli değişken kuponlu senet ihraç edilecek. Hazine, Şubat ve Mart ayları için sırasıyla 21.0 mlr TL ve 13.8 mlr TLlik itfa öngörmektedir. Biz bu itfaların 18.2 mlr TL ve 13.5 mlr TLlik kısımlarının piyasaya yapılacağını hesaplıyoruz.
Hisse Senedi Piyasaları
Dün borsalar dünya genelinde zararlarını telafi ettiler. Fedin akşam saatlerindeki açıklamasından önce piyasada iyimser bir atmosfer oluştu. Wall Street vadeli işlemlerde artıya geçerken Avrupa borsalarında da sektörlere yayılan bir yükseliş gözlendi. Türkiye ise akşam saatlerine kadar, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke borsalarından daha olumsuz performans gösterdi, ancak, sonradan alımlar hızlandı ve İMKB100 Endeksi günü % 2.0 artıda tamamladı. FORTİS
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/fed-piyasalara-hangi-mesaji-verdi/263966