Çıkış stratejisi bu hafta çizilecek
Tarih: 02 Kasım 2009 - 09:26
Küresel piyasalar bu hafta ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının toplantılarından çıkacak kararlara ve ABD'den gelen ekim ayı istihdam verilerine odaklanacak. Korku endeksi VIX ise yeni dalga habercisi gibi.
Geçen haftayı devlet teşviklerinin sona erdirilmesi halinde ekonomideki iyileşmenin ne kadar sürdürülebileceği endişeleri ve tüketici güveni ile emlak sektöründen gelen istikrarsız verilerden kaynaklanan moral bozukluğu ile kapatan küresel piyasalar bu hafta da diken üzerinde olacak. İlk 6 ay boyunca artan risk iştahı ile alıma geçen küresel yatırımcı 1987 ve 1929 krizlerinde de görüldüğü gibi ekim ayında piyasalarda küçük düzeltme hareketlerine sebep oldu. Uzmanlar ise yaz sonundan beri sonbaharda piyasaların sert düzeltmelerle karşı karşıya geleceği yönünde uyarıyordu. Eylül ve ekim ayı çok büyük düzeltmelerle kapanmadı ancak kasım ayının ilk haftasında ekime benzer yeni bir satış dalgasının yolda olduğu düşünülüyor. ABD'nin kriz sonrası ilk kez GSYİH'sında yüzde 3,5 ile büyüme kaydetmesi ve son olarak küresel piyasaların yeni motoru Çin'den gelen veriler aslında endişeleri az da olsa dindiriyor. Son olarak dün de Çin'in sanayisinde son bir buçuk yıldır görülmeyen bir performans artışı kaydedildi. Ülkede sanayi üretimine işaret eden PMI endeksi ekim ayında 55,2 puana çıkarak 2008'in nisan ayından bu yanaki en yüksek seviyesine ulaştı, yani son 18 ayın en hızlı büyümesini yaşadı.
VIX temmuzdan beri yüzde 24 yükseldi
Ancak yatırımcının korku endeksi olarak da bilinen ve piyasalardaki oynaklığı ölçen VIX'teki hareketlenmeler iyi verilerin piyasalarda olası bir dalgalanmanın önüne geçemeyebileceği endişesi uyandırıyor. Krizin en sert dönemlerinde yani 2008'in sonunda 80.86 puana kadar fırlamış olan VIX endeksi mart ayından sonra düşüşe geçmiş, küresel piyasalarda bir ralli başlamıştı. Ancak "satış mevsimi" olarak bilinen sonbahara doğru yaklaşırken, teşvik programlarının geri çekileceği tartışmaları ve gevşek para politikasından çıkışın zamanlaması tartışma konusu olmuş, şirket bilançoları da moral bozmuştu. Üzerine krizde "ikinci dip" gelecek tartışmaları da alevlenince piyasalarda yeni bir düzeltme hareketi beklentisi oluşmuştu. VIX ise bu beklentilerle birlikte yeniden yükselişe geçmeye başlamıştı. Temmuz ayından bu yana bakıldığında ise VIX endeksi yüzde 24 yükseldi, yani yatırımcıyı alıma teşvik eden risk iştahı azaldı, korkusu büyüdü.
Çıkış stratejileri için ipucu perşembeye
Özellikle bu hafta gerçekleşecek ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının toplantıları ile açıklanacaküçüncü çeyrek şirket bilançoları piyasaların gidişinde kilit rol oynayacak. ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı ile cuma günü açıklanacak ekim ayı istihdam raporu piyasaları diken üzerinde tutacak. FED'in çarşamba günü yapacağı açıklamadaki ton önemli. Özellikle geçen hafta açıklanan ve yüzde 3,5 ile kriz sonrasında ilk kez büyüme kaydeden ABD ekonomisinin resesyondan çıkıp çıkmadığı bu haftaki gelişmelerle daha da netleşecek. Mayıs ayından beri faizlerini yüzde 1,0 düzeyinde tutan Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) perşembe günkü toplantısından faiz artırımı kararı çıkması beklenmiyor. AMB'nin faizini değiştirmemesi ancak gevşek para politikasından geri dönüşte bir adım olarak 12 aylık kredileri 2010'da sona erdirme kararı alması olası. İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) da perşembe günü yüzde 0,5 ile rekor düşük düzeyde bulunan faizini değiştirmemesi ancak tahvil alım programlarını sona erdirmek ya da yavaşlatmak konusunda bir karar vermesi bekleniyor.
FORD REEL SEKTÖRE IŞIK TUTACAK
Bilançolarında ise en fazla otomotiv şirketleri gündemde olacak. En çok merak edilen üçüncü çeyrek bilançolarının başında ise Detroit'li otomotiv devlerinden Ford geliyor. Obama hükümetinin uyguladığı hurda teşvik programlarının sektörün kale şirketi olan Ford'un bilançosuna yansıyıp yansımadığı da reel sektörün iyileşme süreci açısından fikir verecek. S&P 500 endeksinde izlenen 92 dev şirket bu hafta bilanço açıklayacak. Şu ana kadar açıklanan üçüncü çeyrek bilançolarındaki gelir düzeyi geçen senenin aynı döneminde açıklananlardan yüzde 17,5 daha az çıktı. Buna rağmen bu yüzde 25'lik beklentilerin altında kalmış durumda olduğu için olumlu algılanıyor. 344 şirketin yüzde 80'i ise beklentilerden daha iyi bilanço açıkladı. Ancak yine de ABD şirketlerine ilişkin kaygılar bitmiyor. Cuma günü piyasaları geren kredi şirketi CIT'nin geleceği bu hafta yine aşağı yönlü bir risk olabilir.
REFERANS
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cikis-stratejisi-bu-hafta-cizilecek/263816