SPK değişim için düğmeye bastı
Tarih: 01 Kasım 2009 - 14:16
SPK Başkanı Akgiray, Futbol kulüplerinin halka açılma yöntemleri yanlış olmuş, sürdürülebilir değil. Nasıl düzeltilir, onu göreceğiz dedi
300 milyon dolar cirolu şirketi Bimeksi, Boğaziçi Üniversitesinde denize nazır odasını bırakıp memur maaşıyla SPKnın başına gelen Prof. Dr. Vedat Akgiray, kariyer hırsı için değil, piyasayı büyütmeye geldim diyor.
Kendisine 10 yıl önce de SPK Başkanlığı teklif edildiğini anlatan Akgiray, o günlerde görevi kabul etmeyişinin nedenlerini şöyle anlattı:
O zaman istemedim. Kiracıydık, kendimizle ilgili hedeflerimiz vardı. Şimdi kirada evlerimiz, şirketimiz var. İz bırakmak için gelebilirdik. Bunu söyledim, büyütmeye gelirim dedim, Sayın Başbakan da Bu işi bilen sizsiniz, karışmayız, buyrun dedi, geldim.
Bir yanlışlık var
Koyu bir Galatasaraylı olduğu bilinen Başkan Akgiray, spor kulüplerinin halka açılma tarzlarında bir yanlışlık olduğunu belirtiyor. Bazı kulüplerin durumu mahkemelere taşındığını hatırlatarak, Futbol kulüplerinin halka açılma modellerini nasıl buluyorsunuz? diye soruyoruz:
Galatasarayın da, Fenerbahçenin de, Trabzonsporun da halka açılma tarzlarında yanlış bir yapılanma olmuş, onun sıkıntısını hepsi çekiyor. Düzeltmeye muhtaç bir yanlışlık var. Hukuk açısından bu nasıl düzelir kanunlar içinde, bunu hiç bilmiyorum. Onu göreceğiz ama yani sürdürülebilir bir yapıları yok.
Düşünün ki iki tane şirket var aynı yapının içinde. Birisi sırf gelirlere sahip, birisi giderlere. Kurgu yanlış yapılmış, belki halka açılmalar yanlış olmuş en başta, bu yöntem yanlış, bu yöntemle açılmaması lazımdı. Beşiktaştaki yapı ise çok koruyucu olmuş, onlar da kıpırdayamıyorlar. Bu da yanlış olmuş. Hepsi yanlış olmuş.
Akgiray Milliyetin sorularını yanıtladı.
300 milyon dolar cirolu bir şirketiniz vardı. Keyfiniz yerindeydi, niye bunları bırakıp SPKnın başına geldiniz? Amaç ne, buna değecek mi?
1980 yılında işletme masteri yapmak için ABDye gittim. Oradaki bilimsel atmosfer hoşuma gitti, kaldım, akademik kariyer sahibi oldum, bilimsel araştırmalar yaptım.
11 yıl Amerikada kaldım ABDde. En son çalıştığım üniversitede rektörden sonra en yüksek maaşı ben alıyordum, hatta yabancıya bu para verilir mi diye herkes hayıflanıyordu. Gelirim, havam yerindeydi. Bir akşam evde oturuyorduk, Gidelim mi? dedik geldik.
Hayatta her şeyi bir anda bırakabilme gibi bir deliliğim var. Çok da iyi olmuş, ülken sonuçta, biz aile hayatına, çay kahve muhabettine meraklı insanlarız, bulamayınca, yabancı yerin kralı olsan ne olacak. Bir yerden sonra para çözmüyor hiç birşeyi. İnsana lazım olan para, Anadolu tabiriyle namerde muhtaç etmeyecek kadar olsun yeter, üstü angarya zaten. Döndükten sonra Boğaziçi Üniversitesine geçtim. SPK da işte biraz öyle oldu. Benim geçinme derdim yoktu çok şükür.
Yaşım 50yi devirdi, mesleğim finansçılık, bu işin en ileri ülkesi ABDde nasıl yapıldığını gördüm. Bizim ülkemizin büyüklüğüne göre sermaye piyasası geride kalmış. 1990lı yılların ortalarında benim SPK başkanlığım yine gündeme gelmişti. O zamanlar daha gençtim, daha yeni iş hayatı, bir yandan üniversite, yoğundum, istemedim.
Kaçtınız yani?
Evet kaçtım görevden. Şimdi yaşım 50yi devirdi. İlk teklif geldiğinde, kiracıydık. Şimdi benim kiracılarım var. 10 yıl sonra bu fırsat bir daha gelse belki yaşım elvermeyecekti. Bu ülkeye verebileceğim bir şey varsa verelim, dedim. Bana bu işe başlarken arzu ettiğim çalışma prensipleriyle çalışabileceğim sözü verildi ve bugüne kadar o sözün tutulduğunu görüyorum. Şu anda hiç pişman değilim. Daha iyi olur muydu SPK, tabii ki olurdu. Biz de bunu yapmak için uğraşıyoruz.
Ne söz istemiştiniz?
Politikayı bilmem, hayatım boyunca uğraşmadım. Bir ticari hesabım yok, olsa ne uğraşacağım burada. Tek amaç Türkiye sermaye piyasasını büyütmek, bu konuda tam destek istedim. Öncelikle Sayın Başbakanımızdan. Tamam, dedi, senin işin, uzmanlığın buyur yap. Başka hiç bir amaca hizmet edilmesine, kapı açılmasına izin vermeyin burada lütfen dedim, Peki denildi. İnandım güvendim, hiç de pişman değilim.
Halka arz seferberliği başlattınız, ama nasıl ikna edeceksiniz şirketleri? Yıllardır gelmiyorlar...
Küçük yatırımcı borsadan büyük oranda kaçmış. Bakın borsa oynamak lafı çıkmış, bir kısım da kumar gibi görüyor yani borsayı. Diyebilirsiniz ki güven yaratmanız çok zor. Zorsa yapmayalım mı? Bakın New York borsası olmasaydı, Amerikada böyle sermaye birikimi olmazdı.
Sırf banka kredisiyle ekonomik büyüme bir ülke için sürdürülebilir bir şey değil. Mümkün değil, dolayısıyla bu işi yapmaya mecburuz. Hatalarımızı telafi etmeye, tekrar halkın güvenini kazanmaya mecburuz. Kazanmaya çalışmayacaksak benim burada işim yok.
Brezilya bunu becerdi. Başladılar üç sene gelen olmadı, sonra olmuyor bu iş hayal dediler, sonra halk tarafından bu seferberlik bir anlaşıldı, uçtular, bin küsur hisse halka açık şimdi, 1.5 trilyon dolarlık piyasa değeri var. Bizim 10 mislimiz, oysa ekonomisi 10 mislimiz değil.
Arsayı aldı, SPKyı İstanbula taşıyor
Şirketi Bimeksi bırakıp SPKnın başına geçen Prof. Dr. Vedat Akgirayın kafasında yüklü bir gündem var. Birçok yeni projeyle sermaye piyasasını büyütmek istiyor...
SPKyı taşımak istediğinizi biliyoruz. Ne aşamada hazırlıklarınız?
Şu anda bir aksilik olmazsa Ataşehir tarafında TOKİden arsa satın almak üzereyiz. Kendi binamızı yapacağız. Konumu, ulaşımı, altyapısı çok uygun. Operasyon da bunu gerektiriyor aslında. Bankalar, aracı kurumlar, borsa yani işimiz İstanbulda zaten.
Anladığım kadarıyla sizin taşınmanız İstanbul Finans Merkezi projesi çerçevesinde bir taşında değil...
Evet doğru. Ve planlamayı iyi yaparsak, inşaat işinde sıkıntı çıkmazsa en geç 1.5 yıl içinde taşınmış olmamız lazım. Geçiş sürecini kimsenin canını acıtmadan yapmamız, İstanbulun şartlarında kendi personelimizi düşünerek yapmamız lazım.
Bu nasıl olacak?
Özlük haklarını iyileştirerek İstanbula getirmek mesela. Bunu düşünüyoruz. Ankarada lojman veriliyor personele. Burada kira yardımı yapılabilir, belki TOKİ ile anlaşabilirsek mantıklı bir yöntemle çalışanlara konut yapabiliriz. Bunları yapmak lazım, SPK biraz ihmal edilmiş yıllardır.
Borsa bir yıl içinde özelleştirmeye hazır olacak
Borsayı özelleştirme çalışmaları ne aşamada?
İMKBnin yapısı dünyada olmayan bir yapı. Kamu ama değil, özel ama kamu. Yani ne o ne bu. Hukuki statüsünü belirginleştirmemiz, bir AŞ haline getirmemiz lazım. Borsanın devletin malı olması uzun vadede akla uygun değil.
Ortaklar kim olacak?
Aracı kurumların, bankaların tabii ki önceliği var. Devletin de önceliği vardır. Çünkü kamunun verdiği imtiyazla yapıyor yaptıklarını. Yaratılacak AŞnin kendisi İMKBde kote edilebilir, yani halka açılabilir. İstediğimiz değere ulaştığında da tam özelleştirme yapalım. Modellere bakıyoruz... Bakın İMKB var, VOB var, Altın Borsası var, yarın öbür gün başka borsa olabilir. Hepsinin ayrı üyelik masrafı, teminat ve takas sistemi var. Holding gibi bütün borsalara hizmet veren bir platform olsa çok daha düşük maliyetle aynı işler olur. İşlem maliyetlerinin düşmesi yatırımcı için, bir bakışta her şeyi aynı anda görmek, denetlemek de bizim için iyi olur.
Buradaki takvim ne?
Ajandanın üstüne koyduk. 2010da borsayı özelleştirilebilir hale getirmiş olmamız lazım. AŞ olmuş, yönetimi, genel kurulu tanımlanmış, hisselerinin bir kısmı üyelere satılmış bir yapı... Elimizde çok milyar dolarlık bir İMKB varsa satarız. Bugünden satışa çıkarsak yazık olur, çok ucuza gider.
Tek hisseye dayalı vadeli işlem spekülatif olurdu
Tek hisseye dayalı vadeli işlemlerden vazgeçtiniz. İzmir - İMKB kavgası mıydı neden?
25 yıldır finans piyasasındayım dünyanın çeşitli yerlerinde finans, türev dersleri verdim, ama benim notlarımda tek hisseye dayalı vadeli kontratlar hiç örnek olmamış. Gereksiz bir varlık esasında. Düşündüm ki ben bunu pat diye söylersem, Hoca akademik düşünüyor, hayatın gerçeklerini bilmiyor diyecekler. Bir de benim bilmediğim bir şey mi var, niye herkes istiyor, anlayayım istedim.
Tek gerekçe borsada işlem hacmi artacak. Para kazanılacak. Para kazanmanın 50 yolu var. Üstelik bugünkü Türkiye koşullarında zaten çok spekülatif, hızla para kazanma güdüsü var. Buna çok uygun bir enstrümandı. Yani yüzde 10 marj olsa, 10 lira yatırıp, 100 liralık pozisyon alacaksınız. Çok riskli olacaktı. İMKB - İzmir çekişmesiyle hiç ilgisi yok.
İstinyedeki arazi borsa olamayacak kadar değerli
İMKBnin arsası ne olacak, borsa taşınabilir mi?
İMKByi taşıyabilmek zor mu, kolay mı bilmiyorum. Ama SPK başkanı olarak değil, vatandaş olarak söylemem gerekirse ve ticari gözle bakarsam, İMKBnin üstünde oturduğu arsa, borsa olamayacak kadar değerli. İstinyede, imara hazır çok güzel bir yer. Orası değerlendirilse ticari mantıkla oradan gelecek gelirle 10 tane borsa kurulur. Belki arazi çıkarılıp içinden öyle özelleştirilir, belki arazi ektsra satılır.
Boş vaktim olsa spor yaparım!
Alışkın olmadığımız bir bürokrat portresi çiziyorsunuz. Hiperaktif bir yapınız var. Protokol konuşmalarında klişe söylemlere pek girmemeniz dikkati çekiyor. Toplantılarda konuşmaları dinlerken sıkılıyor musunuz?
Çok. Hele aynı şeyler tekrarlanıyorsa iyice sıkılıyorum, boş vaktim olsa spor yaparım, uyurum, niye boş laf dinleyeyim. Yıllardır aynı şeylerin söylenip durduğu platformlar biliyorum. Biraz yeni bir şey söylenmesi lazım veya o konferansı yapmayın, masrafa yazık.
Milliyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/spk-degisim-icin-dugmeye-basti/263787