Yatırım sepetinde doların adı geçmiyor
Tarih: 26 Ekim 2009 - 07:32
Dışarıda risk iştahının artışı piyasalara yaradı. İMKB yükselişe uydu. Ancak dövizde, faizde, borsada bir yön arayışı hakim. İçeride IMFyle bir anlaşma, yön belirlemede etkili olacak. Uzmanların piyasa öngürüleri şöyle:
Faiz aşağı gitmez cazip hisselere dikkat
Ergun Özen / Garanti Bankası Genel Müdürü
Cuma günü Hazine bonosu faizlerinde yaşanan yükselişin nedeninin Hazinenin borçluluk oranı olduğunu düşünmüyorum. Hazinenin borç planı, borçluluk oranı yeni bir haber değil. Piyasalar bu yeni haberi satın alarak hareket etti diye düşünemeyiz.
Türk Lirası faizler uzun bir süre bu seviyelerde kalır. Daha aşağı gitmez. TL faizlerin bu seviyesinin çok aşağısı limitli, buralarda kalır. Diğer taraftan yatırımcı açısından genel trendlerin sonuna geldik. Şu günlerde sepet mantığının çok doğru olduğuna inanıyorum. Borsa da yatırım için uygun bir yatırım aracı, ihracata dayalı hisse fiyatları çok düşük kalmış şirketlere yatırım yapılabilir. Yatırımcı sepet mantığıyla hareket ettiğinde yüzde 20 - 25 borsa, yüzde 40 - 40 da TL ve döviz yatırımını tercih edebilir.
TLye yatıranlar uzun vadede karlı çıkar
Sinan Şahinbaş / Finansbank Genel Müdürü
Hazine faizinde yaşanan yükseliş normal. Fakat ben ne dövizde ne de faizde bu gördüğümüz sevilerin çok üstünde veya altında hareket beklemiyorum. 2010nun ortalarına kadar TL faizler ve döviz piyasası bu seviyelerden gidecektir.
Eğer Merkez Bankası (MB) faizleri daha fazla aşağı doğru düşürmezse Hazine bonosu faizleri aşağı düşmez.
Yatırımcı her zaman, döviz mi, TL mi? diye düşündüğünde ne kadar devalüasyon riski olsa da TL enstrümanlardan zarar etmeyeceğini göz önünde tutmalı. 20 yıldır Türkiyede yaşayan bir insan her halükarda TLye yatırım yaptığında zarar etmemiştir.
Bu yüzden döviz borcu olmayan yatırımcıların enflasyonun üstünde para kazandırdığı sürece TLye güvenmesini öneririm.
TL ve gayrimenkule yatırımı öneririm
Hakan Ateş / Denizbank Genel Müdürü
Faizler Türkiyede tarihinin en düşük seviyesinde. Gerek kredi faizleri gerek Hazine faizi. Biraz kar realizasyonu doğal. MB faizleri düşüreceğini belirtiyor. Buna rağmen faizler çok fazla düşmeyecek.
TL kuvvetli kalmaya devam edecek. Türkiye ekonomisi için IMF çıpa olarak görünüyor. Şayet IMF ile anlaşma olur, 40 milyar dolar gibi bir rakamda da anlaşılırsa TL daha da güçlenebilir ama buna da MB mühadale edecektir. Uzun vadede TL enstrümanlar yatırım için daha karlı gözüküyor.
Bunun yanı sıra mevduat ve gayrimenkul piyasalarında da canlanma bekliyorum. Önümüzdeki 6 - 9 ay daha düşük faiz ortamının devam edeceğini düşünüyorum. Haziran 2010 sonuna kadar bu durum böyle devam edecektir. TL yatırım araçları şu anda daha karlı.
Borsada yükseliş potansİyelİ azaldı
Murat Salar / A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
Borsadaki genel yükseliş potansiyelinin artık azaldığını düşünüyorum. Çünkü, bankacılık sektörünün karlılığı ilk 9 ayda olduğu ivmeyle devam etmeyecek. Borsanın seyrini, mali sektörden çıkacak likiditenin ne oranda sanayi ve hizmet sektörüne yöneleceği belirleyecek. Ancak, sektör ve hisse bazında yatırım yapılabilir. 50 binin üzerinde yapılacak yatırımların maliyetlerinde risk var.
Faiz tarafında yüzde 8lerin altını telaffuz etmek zor görünüyor. 2010un ilk yarısında Hazinenin yüklü itfaları var. Bunların etkisiyle bono faizinin bu seviyelerden aşağı gelmesi zor. Bunu tek şey değiştirir: Anayasa Mahkemesinin stopaj kararı. Yerli yatırımcıya stopaj sıfırlanırsa bonoya talep olur.
Döviz kurlarına bakıldığında ise şu andaki konjonktörde doların kalıcı olarak 1.45lerin altına inmesi zor görünüyor. Çünkü, yerli yatırımcıdan da dövize talep var. Ayrıca, TL faizleri çok düştü. Buna bağlı olarak yerli yatırımcılar dövize yöneliyor.
Faiz ORANI biraz daha yükselebilir
Ömer Dilber / Hak Menkul Genel Müdür Yard.
Önümüzdeki hafta ABDde açıklanan halka açık şirketlerin üçüncü çeyrek mali sonuçları ve İMKB de açıklanacak olan dönem bilançoları piyasadaki hareketliliği sürdürecektir. IMFyle hükümet arasında anlaşma yapılması gerekliliği ve olasılığı azaldı. Yapılması durumunda olumlu etkilenim olsa bile küresel toparlanmanın sürmesi önemli.
Borsada 51 bin 900 direnç seviyesi aşılırsa 52 bin 300 direnç hedeflenecektir, kar realizasyonu durumda ise 49 bin 700 kısa vadeli destek seviyesi olarak gözüküyor. Tahvil ve bono piyasasinda ise perşembe ve cuma gunleri bir miktar satış baskısı gerçekleşti. Yüzde 8 seviyesinin üstünde bulunan gösterge bono bileşiklerinin de kar realizasyonları ve yabancı çıkışları gözleniyor.
Haftaya bileşik faiz oranlarında biraz daha yükselme beklemekteyim. Dolar kurunda 1.45 hala destek konumunda, parite 1.50 seviyesinin üstünde hareketine devam ederse bizde de 1.45 tekrar görülebilir.
Milliyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yatirim-sepetinde-dolarin-adi-gecmiyor/263490