Kurdaki bahar sona eriyor
Tarih: 23 Ekim 2009 - 11:50
Nihayet euro/dolar paritesinde 1.50 psikolojik seviyesi son iki günde geçildi. Bir önceki kritik seviye 1.4925-1.4965 bandıydı.
Artık kimse nedenini niçini tartışmıyor bile. Sıfır faiz politikası ve parasal kolaylık politikaları doları bu hale getirdi. Mart başında 1.25 seviyelerindeydi parite. Eski tabiriyle bakıldığında dolar, 6 ay gibi bir süre içinde euro karşısında yüzde 20 devalüe oldu.
Hafta başında paritenin 1.50nin üzerine geçmemesi için adeta özel bir çaba gösterildi. Belli ki önemli opsiyonlar vardı bu seviyede. 1.50 ve 1.5050 seviyelerinde büyük miktarda opsiyonların olduğu konuşuluyordu. Kritik seviye geçilince hem opsiyonlar hayata geçti, hem de stop loss (zarar durdurma) emirleri çalışmaya başlanınca 1.5047ye kadar çıkıldı. Volatilite bir anda arttı.
1.50nin üzerinde kısa bir süre kalınması şimdilik boğa tuzağı (yükseliş meraklılarını heyacanlandırıp, yeni pozisyon alınması ya da var olan pozisyonlardaki kar realizasyonlarından vaz geçmelerinin sağlanması) izlenimini veriyor. Sırf opsiyonları ve stop lossları çalıştırmak için geçilmişcesine bir hareket gibi duruyor.
1.50nin kararlı bir şekilde geçildiği ancak bugünkü kapanışın da 1.50nin üzerinde olmasıyla kesinlik kazanacak. Bu nedenle bugünkü kapanış önemli. Bugünkü 1.4925in altındaki bir kapanış ise boğa tuzağı fikrini güçlendirecek.
Türk piyasalarını asıl ilgilendiren konu TLnin bu hareketlere karşı olan reaksiyonu. Dolar, euro karşısında değer kaybettiğinde, diğer gelişmekte olan ülke para birimleri gibi TL de sükunetini korudu. TL, dolar karşısında 1.4450-1.4650 bandının dışına çıkmamaya özen gösterdi. Dolar karşısında yatay seyir aslında tahterevallinin dengesini bozuyor. Zira dolar/TL sabit kalırken yükselen euro/TL kurları sepet bazında TLnin değer kaybetmesi anlamına geliyor.
Bu durum 1 dolar+1 eurodan oluşan sepette daha net görülebiliyor. Uzun vadeli ve temel bir dönüşümden çok, önümüzdeki birkaç ay için ipuçları veren bir durum bu. MBnin faiz indirimlerinde düşüşün sonuna yaklaşıyor olması, artan borçlanma ihtiyacı ve en nihayetinde yine bir başka bahara ertelenen IMF anlaşması TLnin daha fazla değer kazanmasının önündeki engeller.
Diğer yandan Brezilyanın faizleri sabit tutması ve sıcak paranın sermaye kazançlarına yüzde 2 vergi getiriyor olması real üzerinde bir baskı oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki bileşik kaplar bizi de etkiliyor. Oradaki bir tedirginlik bizi de etkiliyor.
Son olarak da borsalarda beklenen kar realizasyonun yaşanması durumunda kapanacak pozisyonlar carry trade - ucuz fonlama parası haline gelen dolara talep getirebilir. Bu düşünceler her ne kadar kurları arttırmıyor olsa da en azından düşüşleri sınırlamış durumda.
Dolar/TL kurlarında şimdilik 1.4650 ortalama seviyesi korunuyor. Ancak bu seviye paritenin sepetteki karşılığı (pariteden dolayı) yükseliyor. 15 Ekim günü dolar/TL 1.4450 seviyesindeyken sepet 3.60 seviyelerindeydi. Dün dolar 1.4675e yükselmesine karşın sepet 3.6760a yükseldi. Dolar kurları yüzde 1.55 yükselmişken, sepet 2.11 yükselmiş.
Eğer terazi doğru çalışıyor olsaydı, sepetteki artış da dolardakine benzer olacaktı. Ama olmadı. Bu da kurlardaki baharın; yıl sonuna yaklaştıkça; yavaş yavaş sona erdiğini söylüyor.
ALİ AĞAOĞLU-VATAN
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kurdaki-bahar-sona-eriyor/263387