Dolar neden düşüyor? Uzmanlar ne öneriyor?
Tarih: 16 Ekim 2009 - 13:22
Küresel yatırımcılar bugünlerde faizi düşük olduğu için dolar borçlanıyor. Uluslararası fonlar düşük faizden aldıkları bu dolarları yüksek faizli para birimlerine yatırmak için satınca dolardaki düşüş hızlanıyor.
Dolar kurunun 1.45in de altına gelmesi yeniden 1.40 - 1.30 bandına dönülür mü? endişesi yaratıyor. Doların uluslararası alanda hızla gerilemesindeki en büyük neden ise faizinin sıfıra yaklaşması. Bir zamanlar Japon Yeni carry trade parası, yani düşük faizli parayla borçlanarak daha yüksek faizli para birimlerine yatırım yapılma aracı idi. Bugünlerde doların böyle kullanılmaya başlandığını söylemek mümkün.
Diğer bir ifadeyle doların faizi çok düşük (0.25) bir seviyede olduğu için yatırımcılar dolar borçlanıyor ama sonrasında dolarlarını satarak faizi görece yüksek para birimlerine yatırım yapıyor.
Doların piyasalarda bu şekilde satılması da değerini düşürüyor. Amerikan dolarını açık kalp ameliyatına ihtiyacı olan hasta olarak tanımlayan analistler, doların belli bir süre daha aynı seviyesini devam ettireceğini söylüyor.
Bir miktar alınabilir
IMF anlaşması imzalanırsa kurun biraz daha gerilemesi bekleniyor, ekonomistler, IMF ile anlaşırsak 1.40 seviyeleri görülebilir. Ancak risk almak istemeyenler buralardan yatırımlarının üçte biri kadar döviz alabilir diyor.
Paritede de euro lehine hareketin devam etmesi doların daha bir süre 1.4000 - 1.5000 bandında kalacağını gösteriyor.
Avrupanın kendisi rahatsız
Dolar euro paritesi 1.49a yaklaşırken, buranın üstüne çıkılması durumunda 1.52nin görülmesi bekleniyor. Bu seviye Avrupayı bile rahatsız ettiği görülüyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet dün yaptığı açıklamada, Euro global rezerv para birimi olmak için yaratılmadı dedi.
Doların TL karşısında zayıf düşmesinin nedenleri
- Türk Lirası faizi hala yüksek.
- Cari açık baskının kalkması dolara talebi azalttı.
- Yabancı yatırımcının dolar satıp bono alması doları düşürüyor.
- Paritedeki euro lehine seyir.
- FEDin faizi sıfıra çekmesi.
- Yatırımcılar düşük faizli dolar yerine faizi yüksek olan gelişmekte olan ülke para birimlerine yöneliyor.
- Portföylerinde çeşitledirme yapacağını ilan eden merkez bankalarının etkisiyle faizi yüzde 1 olan euro cazip hale geldi.
GÖKTEN DOLAR YAĞIYOR
MURAT GÜLKAN Bender Portföy Yönetimi / Stratejist: Bugünkü konjonktürde faizler aşağı inerken cari açık baskısı olmadığı için kur üzerinde bir baskının olmadığını görüyoruz. Yani büyüme yok, dolayısıyla cari açık yok, dolayısıyla kur üzerinde bir baskı da yok. ABDnin kendisi bir muz cumhuriyetine benzemeye başladığı için ABDnin parası da çok büyük baskı altında. TLnin güçlenmesi doların zaafiyetinin bir sonucu. Gökten bedava dolar yağıyor. ABD Merkez Bankası finans sektörüne sıfır faizle 10 trilyon dolara yakın bir kaynak aktarmış durumda. Dolarda yıl sonuna kadar ciddi bir hareket görmeyiz. Dolar orta vadede zayıf kalacaktır.
Küresel risk iştahı arttı
FATİH KERESTECİ HSBC / Stratejist: Dolar kurundaki düşüşün ardında yatan temel neden euro - dolar paritesindeki yükseliş. ABD Doları tüm para birimleri karşısında değer yitiriyor.
Yüzde 50 dolar, yüzde 50 eurodan oluşan döviz sepetine göre baktığımız zaman TLde kayda değer bir değerlenme göremiyoruz. Bu nedenle de dolar/TL kuruna yönelik tahminlerde öncelikle euro/dolar paritesini analiz etmemiz gerekiyor. ABD Merkez Bankasının sıfır faiz politikasını uzunca bir süre koruyacağına ilişkin açıklamaları, krizden çıkış sürecine girildiğine yönelik kuvvetli inanışlar ve bunun paralelinde küresel risk iştahındaki artış euro / dolar paritesini yukarı yönde itiyor. Bu sabah test edilen 1.50 seviyesinden bir miktar kar satışı gelmesi normal çünkü hiçbir hareket sonsuz olarak aynı yönde devam etmez. Ancak, mevcut politikaların ışığı altında euro dolar paritesindeki ana trendin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz.
SONGÜL HATISARU/ Milliyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolar-neden-dusuyor-uzmanlar-ne-oneriyor/263065