Faizlerdeki düşüş kredilere de yansıdı
Tarih: 17 Eylül 2009 - 08:00
Genel faizlerdeki düşüş eğilimi ticari kredilere de yansıdı. 2-3 ay öncesinde yüzde 20lerde seyreden ticari kredi faizleri yüzde 10.5-13 bandına geriledi.
Faizlerdeki düşüş kredilere de yansıdı
Merkez Bankasının faiz indirimleriyle birlikte tahvil-bono ile başlayan, mevduat, bireysel krediler, özellikle de konut kredileriyle devam eden faizlerdeki düşüş trendi ticari kredilerle devam ediyor. Global krizin en sıcak olduğu 6-7 ay önce yüzde 30larda olan, 2-3 ay öncesinde yüzde 20lerde seyreden ticari kredi faizleri yüzde 10.5-13 bandına geriledi. Kurumsal kredilerde ise yüzde 9lara kadar oranlar görülebiliyor.
Kayhan Öztürk / Ekonomist
Merkez Bankasının faiz indiriminden sonra, genel faiz düzeyinde yaşanan düşüş trendi dalga dalga yayılıyor. 19 Ağustosta faizleri 50 baz puan indirip 8.25ten, 7.75e düşüren Merkez Bankasının tetiklediği bu süreç, ticari ve kurumsal kredi faizlerindeki düşüşle devam ediyor.
Merkez Bankasının son faiz indiriminin ardından tahvil-bono faizleri yüzde 10un altına inerek tarihinde ilk kez tek haneli rakamları gördü. Tahvil-bono faizlerindeki düşüş mevduat faizlerine yansıdı.
Tahvil-bononun getirisinin düşmesiyle, mevduat faizlerini aşağı çekerek maliyetlerini düşüren bankalar, getirilerini artırmak için tekrar kredilere yöneldi. Bunun için en cazip alan olarak ise öncelikle bireysel krediler görüldü.
Özellikle krediyi kullananın yüzde 25 katkı yaptığı ve karşılığında teminat olması nedeniyle konut kredileri en cazip alan olarak öne çıktı. Dolayısıyla önceki hafta bankalar konut kredi faizlerini yüzde 1in altına çektiler. Konut kredilerini, Ramazan ayı ve Şeker Bayramı ile okulların açılışının aynı döneme gelmesi gerekçesiyle tüketici kredileri kampanyaları izledi. Bu durum son günlerde sıfır faizli kampanyalara kadar ulaşmış durumda. Yani komisyonu peşin ve yüksek ödenmesini içeren bu kampanyalarda faiz alınmıyor.
Ticari ve kurumsala da yansıdı
Bankaların bireysel kredilerle başladığı kredi faizlerini aşağı çekme politikaları, son günlerde ticari, kurumsal ve KOBİ kredilerine de yansımış durumda. Merkez Bankasının faiz indiriminin aynı oranda kredi faizlerine yansımadığını ve bunun beklenmemesi gerektiğini söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Balinin belirttiği gibi genel faiz düzeyindeki düşüş eğilimi kredi faizlerine de yansıdı.
Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır faizlerdeki düşüşün ticari, KOBİ ve kurumsal segmentlere de yansıdığını söylüyor. Taksitli ticari kredi faizlerinin 12-24 ay vadede yüzde 1.10 â 1.20 bandına gerilediğini söyleyen Çakır, spot kredilerde ise müşterinin segmentine ve kredibilitesine göre yüzde 10.5-13 arasında değiştiğini söylüyor.
Nereden geldi?
Global krizin en ağır şekilde hissedildiği 2008 sonu, 2009 başlarında ticari kredi faizlerinin yüzde 30ların üzerine çıktığını hatırlatmakta fayda var. Kredibilitesi çok iyi firmalar bile bu seviyelerin altında kredi bulmakta zorlanıyordu.
Çünkü bankalar o dönemde global krizin ne zaman biteceğini, biterken geride nasıl bir hasar bırakacağını ve en önemlisi Türkiyeyi nasıl etkileyeceğini kestiremedikleri için kredi vermek istemiyordu. Dolayısıyla yüzde 30 ve üzerindeki oranlar aslında kredi vermiyorum anlamına geliyordu.
BCHlarda yüzde 10.5a düştü
Genel ifadeler böyle ama sahada neler yaşanıyor. Bu amaçla bankaların şube ve Hazine yöneticilerinin de görüşlerini aldık. Orta ölçekli bir bankanın şube müdürü krizin başında yüzde 30lar düzeyinde olan ticari kredilerin son günlerde yüzde 10.5lara kadar gerilediğini, müşterinin kredibilitesi ve riskini göre yüzde 10.5 ile 13 arasında değiştiğini söylüyor. Bir başka bankanın şube müdürü ise 3-4 ay öncesine kadar yüzde 20lerde olan ticari krediler şimdi 11lerde diyor.
Faizlerdeki bu düşüş sektörde borçlu cari hesap (BCH) kredileri olarak adlandırılan kredilere anında yansıdığını söyleyen bankacı, vadesi ve faizi önceden belirlenen ve vade bitimine kadar faizlerin değişmediği spot kredilerde durum biraz farklı. Eskiden kullanılan spot kredilerde vade bitimine kadar faizler sabit olduğu için değişmiyor. Ama yeni kullanılan spot kredilerdeki faiz oranları ise BCHlarla aynı seviyede.
Kurumsalda yüzde 9
Kredi türüne göre sınıflandırma genel olarak bu durumda. Ancak müşteri segmentine göre yapılan değerlendirmede durum biraz KOBİlerin aleyhine gözüküyor. Bir bankanın ticari krediler grup müdürüne göre kurumsal kredilerde faizlerin yüzde 9a kadar inebildiğini belirtiyor. Çünkü kurumsal krediler kredibilitesi yüksek, kurumsallaşmış, teminat vermekte sıkıntısı olmayan büyük firmaların kullandığı büyük miktarlı veya proje kredilerini içeren bir segment. Dolayısıyla batma riski daha düşük olan bu kredilerde bankalar faizleri daha da aşağı çekebiliyor.
Buna karşılık iyi bilançoları olmayan, borçluluk oranları yüksek, sermayeleri yetersiz, teminat vermekte güçlük çeken ve en önemlisi de olası bir yeni bir kriz dalgasında ilk etkilenecek kesim olarak görülen KOBİ kredilerinde oranlar biraz daha yüksek. Kurumsalda yüzde 9a kadar gerileyen faiz oranları, KOBİler sözkonusu olunca yüzde 11den başlıyor. Yüzde 18, hatta 20ye kadar çıkabiliyor.
KOBİlerde talep fazla
Ancak talep noktasında ise manzara çok daha farklı⦠Büyük bir bankanın şube müdürünün ifadesiyle bankaların daha sıcak baktığı kurumsal kredi talebinde bundan 5-6 ay öncesine göre artış var ama yetersiz. Hele kriz öncesine kıyasla çok düşük. Sözkonusu bankacıya göre talep ağırlıklı olarak KOBİlerden geliyor. Ancak bankalar ise konut ve kurumsal kredi kullandırmayı tercih ediyor.
Dövizde likidite bolluğu var
TL kredi faizlerindeki bu düşüş döviz kredilerinde de gözleniyor. Bu ise döviz likiditesinde artışa bağlanıyor. Bu Türkiyedeki döviz likiditesindeki artışın yanı sıra kriz döneminde yabancı bankaların kapattıkları lineları açmaları da etkili oldu. Yabancı parada inanılmaz bir likidite olduğunu söyleyen Vakıflar bankası Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır, dışarısı da rahatladı, likidite var, linelar açıldı, müşterisine ve vadesine göre değişmekle birlikte döviz kredilerinde faizler yüzde 3.5-4lere geriledi diyor.
Genel faizlerdeki düşüş kredilere de yansıyor
Adnan Bali (İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı):
Merkez Bankasının borç verme faiz oranı kredi faizlerinin doğrudan karşılığı değil. Farklılığı yaratan birkaç unsur var. Bunların başında da operasyonel maliyetler, risk pirimi, kar marjını sayabiliriz. Ayrıca mevduat pazarındaki yoğun rekabeti de unutmamak lazım. Bu rekabet nedeniyle çok farklı fiyatlamalar olabiliyor. Yani Merkez Bankasının faiz indiriminin aynı oranda kredilere yansımasını beklememek lazım⦠Ama genel faizlerdeki düşüş eğilimi tabiî ki kredilere de yansıdı. Çünkü mevduat faizleri gevşedi. Mevduat faizleri gerileyince fonlama maliyetleri geriliyor. Ancak kredi faizlerindeki düşüş oranı mevduattaki düşüş oranı kadar olmaz.
Pasiflerdeki maliyet düşüşü aktiflere de yansıyor
İhsan Çakır (Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı):
Merkez Bankasının faizleri düşürmesi yatırım getirisini azalttı. Bono ve mevduatın getirisi düştü. Bu kredilere de yansıdı. Yani bilançonun pasifindeki faiz oranlarının düşmesi, aktiflere de yansıyor. Enflasyon düştükçe, Merkez Bankası faizleri aşağı çekiyor. Merkez Bankasının faizleri 50 baz puan daha indirip, yüzde 6.75e çekmesini bekliyoruz. 2010 yılında ise yatay bir seyredeceğini tahmin ediyoruz. Belki 2010un son çeyreğinde artış olabilir. Son günlerde kredi talebinde kısmı bir artış var. Ertelenmiş yatırımlar, özellikle enerjide, yeniden gündeme geliyor. Bu talep artışı altı ay öncesine göre yüksek ama, kriz öncesine göre çok düşük.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/faizlerdeki-dusus-kredilere-de-yansidi/262104