İstanbul'u dünya borsalarına bağlayacak!
Tarih: 07 Eylül 2009 - 11:05
İstanbulu dünya borsalarına bağlayıp, finans merkezi yapacak
İMKB Başkanı Erkan Fortune'a konuştu
Fortune Dergisine konuşan İMKB Başkanı Erkan, ortak işlem platformu kurarak dünya borsalarına bağlanmayı hedeflediklerini açıkladı. Erkan, Bir yatırımcının Türkiye üzerinden verdiği emir Rus Borsasına iletilerek, işlem yapılacak. Böyleçe İstanbul finans merkezi olacak dedi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İstanbulu global finans merkezi haline getirecek projeler için düğmeye bastı. Yabancı yatırımcıları İMKB başta olmak üzere, bölge ülkelerinin borsalarına getirmek için hummalı bir çalışma içinde olan Erkan, bu hedefe ulaşmak için teknolojinin geldiği seviyenin yardımcı olacağını, internet tabanlı alım-satım sistemlerin bir benzerinin ortak platform olarak kurulacağını söyledi. Fortune Dergisinin Eylül sayısının kapak konusunu oluşturan Hüseyin Erkan, yeni sistem aracılığıyla, dünyanın her tarafındaki yatırımcıların, gerek İMKB gerek VOB hatta Suriye, Azerbaycan gibi ülkelerin piyasalarına anında erişim imkanı olacağını açıkladı. İşte Fortuneda yayınlanan röportajda Erkanın yeni projesinin ayrıntıları:
Yabancı şirketlerin İMKBye çekilmesi için çalışmalarınız var mı?
Yabancı hisse senetlerini çevremizdeki ülkelerin borsalarından Türkiyeye getirmek bugün artık ideal değil. Teknolojinin de elvermesi nedeniyle ortak işlem platformları içerisine dahil olup emirlerin kendi borsasında gerçekleşmesini sağlamamız lazım. Yani Türkiyeden bir yatırımcının bizim bir aracı kurumumuz üzerinden verdiği emri ortak işlem platformu üzerinden örneğin Rus Borsasına iletmesi sağlanmalı, orada işlem gerçekleşmeli. Her bir menkul kıymet için emir defterinin kendi ülkesinde bulunması en idealidir. En büyük işlem hacmi de oradadır. Bunlar şu anda yapılıyor ve sağlanabilir. Bizim de önümüzdeki dönem için düşüncemiz bu. Türkiyede tüm borsalara hizmet verecek bir ortak işlem platformu oluşturmak, bunu da dışarıdaki büyük borsalara bağlamak ve çevremizdeki ülkeleri de bizim üzerimizden büyük borsalara bağlamak gibi bir niyetimiz var.
İstanbulun finans merkezi olmasına katkısı ne olacak?
Bir aracı kurum tek bir yerden bağlanacak bu ortak işlem platformuna, her türlü menkul kıymeti alıp satabilecek imkana ulaşabilecek. Tek bir bağlantı ile tek bir teminat verecek. Tek bir yerden risk yönetimi, piyasalar arası netleştirme yapılacak. Böyle bir imkanı siz eğer sağlarsanız buranın yapacağı şey bütün emirleri ilgili borsalara iletecek, ilgili borsalarda işlemler gerçekleşecek.
Avrasya Borsalar Federasyonuna bağlı 32 borsanın başkanlığını yapıyoruz. Federerasyon içerisindeki en az 10 tane borsayı İstanbul üzerinden tüm dünyaya bağlama imkanına sahibiz. Asıl İstanbul Finans Merkezi projesi budur. Biz bir an evvel bununla başlayarak büyük bir adım atalım. O adımla birlikte dünya üzerinde adımızı duyuralım ve Türkiyeyi gerçek anlamda bir finans merkezi haline getirelim.
Saxo Bankın yerine bir platform kurmaktan bahsediyorsunuz...
Türkiyeyi, çevre ülkeleri tüm dünyayı bağlıyorsunuz. New York Borsası ile konuşuyorum. Adamların ağzının suyu akıyor. Biz çevredeki borsalarla tek tek çalışacağımıza sizin gibi bölgenin lideri olmuş bir kurumla çalışmayı tercih ederiz. Siz aracı olun biz diğerlerine sizin üzerinizden ulaşalım diyorlar. Ben de bunu sadece sizinle yapmam. Diğerleri ile de yapacağım. Size de onlara da eşit uzaklıkta olacak. Razıyız diyorlar.
Bütün bunların hepsini tek bir platforma taşıma imkanınız olacak mı?
Atina Borsasıyla ortak bir endeks düzenlendi. Anlaşması birkaç gün içerisinde imzalanacak. Bu endeks üzerine oluşturulacak borsa yatırım fonları olursa bunları da İMKBye ve Atina Borsasına kote edeceğiz. Bunlar işlem görecek. Endeksin içerisinde iki ülkeden 15er tane şirket olacak. İki ülkede de bankacılığın ağırlığı çok fazla ancak bu endekste bankacılık ağırlığı olmayacak. Mümkün olduğunca fazla sektörü içerisine alarak bir endeks oluşturduk. Endeks hazır, yılbaşından beri hesaplanıyor.
Ülkelerle ortak endeks geliştirecek
Yönetim kimde olacak?
Dow Jonesun Stoxx diye bir yan kuruluşu var. O bunu hesaplayıp bütün dünyaya duyuracak. Buna benzer çevre ülkelerle ortak endeksler düşünüyoruz. Rusya ile ortak bir endeks geliştirme konusunda girişimimiz oldu. Onların da bu konuya sıcak baktığını biliyorum. Önümüzdeki ay içerisinde Rus Borsası ile de bir işbirliği anlaşması yapacağız. Atina ile yaptığımıza benzer bir endeks oluşturabiliriz.
Hatta isteğe bağlı olarak endeks yaratma imkanları üzerinde de şu anda çalışıyoruz. Gruplar bizden kendi şirketlerine ilişkin bir endeks hesaplamamızı isterlerse onlara açığız, onlar adına endeks hesaplarız. Endeks konusu bizim için yeni bir iş kolu haline geldi.
İMKB yeni şirketin büyük ortağı oluyor
Sistemi kim kuracak?
İMKB, kuracağımız bu teknoloji şirketinin büyük ortağı olacak. Bu şirkette diğer ortaklar da olacak. Bu şirket bağlantıları sağlayacak, önderlik edecek. Diğer borsaların (VOB, İAB gibi), TOBBun ortak olacağı bir teknoloji şirketi kuralım. Bu şirket bütün piyasalara da teknolojik altyapı hizmeti versin. Hem bunları çalıştıracak derecede emir toplamı, emir iletimi gibi hizmetleri versin hem de bu borsalarımıza yurtdışı bağlantılar sağlasın. Yurtdışındaki diğer borsalardan gelecek emirlere, buradan oraya gidecek emirlere de aracılık etsin diye planlıyoruz. Takasbank da ortak olacak. Merkezi takas şirketi onlar olacak.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/istanbulu-dunya-borsalarina-baglayacak/261807