BORSADA BEKLENEN DÜŞÜŞ NE ZAMAN OLACAK?
Tarih: 13 Temmuz 2009 - 07:20
Bugünlerde Türk sermaye piyasalarına şu veya bu şekilde kenarından köşesinden bulaşmış on kişiye sorsanız, dokuzu (ben de dahil bu arada) piyasalarda bir düzeltme/düşüş beklediğini söyleyecektir.
Ali Ağaoğlu / vatan
[email protected]
Piyasalarda beklenen düşüş ne zaman olacak?
Bugünlerde Türk sermaye piyasalarına şu veya bu şekilde kenarından köşesinden bulaşmış on kişiye sorsanız, dokuzu (ben de dahil bu arada) piyasalarda bir düzeltme/düşüş beklediğini söyleyecektir.
Herkesin ezberi bunu söylüyor: İMKB neredeyse soluksuz çıkmış, düzeltme ihtimali yüksek. Gelişmiş ülkelerde yaratılan dipten döndük havası verilerle desteklen(e)meyince son rallinin bir düzeltmesi başladı. Gelişmekte olan ülkeler de onları takip ediyor, biz de onları izlemeliyiz. Yılların ezberi böyle.
Peki hayat böyle mi gelişti özellikle son üç haftada? Tabii ki hayır! Değil diğer gelişmekte olanları izlemek, değil onlar düşerken yatay bir seyir izlemek; tam tersine İMKB yükseldi bile...
Bonolardaki durum da çok farklı değil. Bir yanda IMF anlaşmasında belirsizlik, diğer yandan bozulan kamu mali disiplini sebebiyle artan iç borçlanma. Bir yandan dış borçlanma zorlukları, diğer yandan yılbaşında itfasından az borçlanacağını açıklayan ancak son zamanlarda itfalarının da üstünde borçlanmaya başlayan T.C. Hazinesi...
Buradaki ezber ne diyor: Tüm bu olumsuzlukların neticesinde, Hazine borçlanmada zorlanır ve faizler yükselir. Öyle mi oluyor? Kısa süreli bir istisna hariç, hiç de öyle olmuyor. Tam tersine faizler düşüyor. Haa bunda T.C. Merkez Bankasının Faizleri daha da indireceğim mesajının payı yok değil. Ancak piyasa her zaman MBnin söylediklerine tam olarak inandı mı ki? Neyse bu ayrı bir tartışma...
Piyasadaki ezber sorunu nedeniyle özellikle yerli yatırımcıların (geçen hafta Londradaki toplantıdaki bazı yabancılar da) son gelişmeleri anlamakta zorlanıyorlar. Nasıl oluyor da Türkiye diğer piyasalardan pozitif olarak ayrışıyor? Onda dokuzun dışında kalan ve ezber dışında hareket edenlerin; yani onda birin -ki bunların önemli çoğunluğu yabancı olsa gerek- bunda önemli bir katkısı var.
Zira herkesin beklediği olmuyor. Nasıl olsun? Herkes pozisyonları bu yönde almışsa; ve piyasalar bunu hazmetmişse; aynı yöne yeni pozisyonu kim alacak ki piyasalar beklentiler yönünde hareket etsin? Bu hep zor olmuştur. Ne zaman ki herkes aynı yönde bir beklenti içinde, bu beklenti genellikle gerçekleşmez. Daha doğrusu gerçekleşse bile, beklendiği zamanda gerçekleşmez.
Wall Street kritik yerde
Benzer bir durum ABD piyasaları için de geçerli. Geçtiğimiz hafta ABD endekslerinde teknik anlamda kritik seviyelere gelindi. Dow Jonesta hem 50 hem de 200 günlük hareketli ortalamaların (HO) altına inilirken; S&P 500de 50 günlük HOnın altına geçilirken, haftanın son üç gününde 200 günlük HO önemli bir destek görevi gördü.
Teknik seviyelerin altına inilmesi, özellikle Dow Jones Endeksinin daha da aşağı gideceği yorumlarını da beraberinde getiriyor. Evet bence de aşağı gidecek. Önce 7.950 ardından da 7.660 test edilecek görünüyor. Ancak hemen değil! Yani yine herkesin beklediği zamanda olmayacak bu!
Bu hafta için Dow Jonesta 8.075 seviyesi; hem günlük, hem de haftalık kapanış bazında önemli. Altına inilmeyebilir, en azından haftanın ilk günlerinde.
Zira herkesin beklediği düşüşün tersine; 1995 yılından bu yana gelen, trend bu hafta destek olabilir. Düşüşü sınırlayıp, erteleyebilir. Bunun gerçekleşmesi durumunda kısa vadeli bir toparlanma ile 8.260-8.350 bandı bile test edilebilir. S&P 500 için yükselişte 895-910 bandı önemli. Düşüşte ise 878 seviyesi kritik. Dow Jonesta 8.075, S&P 500de de 870in altına inilmesi, çok daha önemli düşüşlerin önünü açacaktır!
***
İMKBde 36.250ye kadar sorun yok
Gelelim ayrışan İMKBye...
Geçtiğimiz Cuma günkü 36.780deki kapanış; son ralli boyunca oluşan trendin altında bir kapanış anlamına geliyor. 36.250ye kadar önemli bir sorun olmayacaktır.
Hatta haftanın ilk günlerinde, G-8 toplantıları sırasında başbakanın, IMF Başkanı ile; 15 dakikalığına bile olsa; görüşmüş olması piyasalara moral verecektir. Nasılsa, IMF anlaşması olacak diye... Bence de olacak olmasına da boşu boşuna ayak direniyor, vakit kaybediliyor.
IMF anlaşması umudu piyasaları ayakta tutuyor. Tutuyor tutmasına da (bu da aslında malûm bir ezber durumu) anlaşmanın resmiyet kazanması (imzalanması gerekmiyor); korkarım piyasalarda beklenen kar realizasyonunu başlatacaktır.
Zira haftalardır piyasada bu iyi habere yatırım yapanlar, sizce daha ne kadar beklerler? Dolar kurları için küçük bir not: Dolar/TLde 1.5650nin üzerine geçilmediği sürece 1.5350-1.5550 bandı korunacak gibi görünüyor.
Altın için de küçük bir not: 920 doların altına inen ons fiyatı, 905.10a kadar geriledi. 900 dolar oldukça kritik bir seviye.
Hem teknik, hem de psikolojik olarak. Bu seviyenin kırılması 878 doların görülebileceği anlamına gelecektir. Yukarıda ise 928 dolar aşılmayacak gibi...
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/borsada-beklenen-dusus-ne-zaman-olacak/260132