MANİPÜLASYONDAN ÖNCE 'MAĞDURUZ' ŞİKAYETİ
Tarih: 13 Temmuz 2009 - 05:17
Borsa tarihinin en büyük manipülasyon soruşturması kapsamında adı geçen bazı sanıklar, Pera GYO hisselerinden gerçekleştirdikleri işlem öncesinde BORYAD'a başvurarak, 'şirket yönetiminin kendilerini muğdur ettiği' şikayetinde bulundu.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarihindeki en büyük manipülasyon operasyonunda adı geçen bazı sanıklar, suçlanmalarına neden olan hisse operasyonu öncesinde Borsa Yatırımcıları Derneği'ne (BORYAD) "mağdur oluyoruz" başvurusu yaptı. Ancak başvuruda bulunanların iyi niyetinden şüphe duyan BORYAD yöneticilerinin o dönemde herhangi bir girişimde bulunmamayı tercih ettikleri bildirildi.
Aralarında ünlü sanatçı Orhan Gencebay ile Vanet'in sahibi Galip Öztürk'ün de bulunduğu 59 kişilik manipülasyon soruşturması ile ilgili olarak hazırlanan iddianamede, işlem yasaklı Bekir Sani Karayal'ın yönlendirdiği bildirilen grupta yer alan bazı sanıkların Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) sahipleri ile ilgili BORYAD'a şikayette bulundukları bildirildi. 2008 yılında Pera GYO'nun aldığı bedelli sermaye artırımı kararına karşı çıkan sanıklar, BORYAD'a başvuruda bulunarak mağdur olduklarını ve derneğin bu konuda girişimde bulunmasını istedi. Bugün haklarında 1 ila 6 yıla kadar hapis cezası istenen bu sanıklar, Pera GYO'nun kötü yönetildiğini ve şirketin yönetimini ele geçirmek istediklerini belirterek, BORYAD yönetiminden yardım istedi. Sanıklara Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurarak, gönüllü çağrıda bulunmalarını öneren BORYAD yönetimi ise Pera GYO'nun hisse senedinde yaşanan sert hareketleri görerek, herhangi bir girişimde bulunmaktan kaçındı.
6 yıla kadar hapis istemi
Türkiye'nin son yıllarda yapılan en büyük borsa operasyonu ile ilgili olarak yürütülen soruşturma tamamlandı ve Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından 59 kişi hakkında hazırlanan iddianame hafta sonunda gündeme bomba gibi düştü.
Telefon görüşmelerinden yola çıkılarak başlatılan soruşturma ile ilgili olarak hazırlanan iddianamede, biri şüpheli Bekir Sani Karayal'ın oluşturduğu ve yönlendirdiği, diğeri ise şüpheli Bahadır Karlıdağ'ın örgütlediği zaman zaman birbirleri ile birlikte aynı amaç için hareket eden 2 ayrı örgütlü oluşumun varlığına dikkat çekildi. "Manipülasyon yapmak amacıyla örgüt kurmak" suçundan 59 sanık hakkında 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi.
Karayal oluşumunun Pera GYO'da yapay hareketlerle hisse senedi fiyatlarını yükselterek, fonları etkilemek istedikleri ifade edilen iddianamede, Avrupa Borsa Yatırımcıları Birliği Genel Sekreteri Jean Pierre Paelinck'in de bu şirkete yatırım için ikna edilmek istendiği belirtildi. Pera GYO'nun Haziran 2008'deki genel kurul öncesinde yapılan bu operasyonun, Bekir Sami Karayal, Çetin Ganioğlu, Suat Olgun, Mehmet Çalışkan, Faruk Memiş, Bahadır Karlıdağ, Yaşar Şuşek, Uğur Tan, Güneş Karababa ve Şükrü Sanlı Yücel tarafından kullanılan ve yönlendirilen hesaplardan gerçekleştirildiği bildirildi.
'Çağrıda bulunun' önerisi
İşte bu operasyonda adı geçen bazı yatırımcıların 2008 yılında "mağdur oldukları" iddiası ile kendilerine başvurduğunu belirten BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, "Bizden avukat istediler, neler yapılabileceğini sordular. Yapılan bedelli sermaye artırımının şirkete katkı sağlamayacağını, hakim ortağın küçük yatırımcıyı zor duruma sokma amacı taşıdığını iddia ettiler. Yatırımcıların bir araya gelerek şirket yönetimini almak istediğini söylediler" bilgisini verdi. "Yabancı fonlar ve diğer küçük yatırımcılar nezdinde sermaye artırımı olmaması için ikna etmemizi istediler" diyen Bahçuvan, şunları söyledi: "Sermaye artırımının engellenmesi için dava açıp açamayacağımızı sordular. SPK'ya danışmalarını, şirket yönetimini ele geçirmek istiyorlarsa çağrı yapmaları gerektiğini, imtiyazlı hisse yoksa ve talep gelirse şirketin yönetimini alabilecekleri bilgisini verdik. Ama sanırım kendi aralarında anlaşarak, başka yollara saptılar. Belki de bizi tuzağa düşürmek istediler. Tahtada sert hareketleri görünce iyi niyetlerinden şüphe duyduk ve olayın üzerine gitmedik."
Çift taraflı darbe
Telefon görüşmelerinin suçlamak için yeterli delil oluşturacağı konusunda şüpheleri olduğunu, ancak küçük yatırımcının o dönemde hem şirket yönetimi, him de manipülatif hareketler nedeniyle çift taraflı mağdur edildiğini kaydeden Bahçuvan, şu bilgileri verdi: "Bir taraftan manipülatör, bir taraftan da manipülatörün önünü kesmek isteyen şirket sahibinin bedelli sermaye artırımı. Biz kötü niyet sezdiğimiz için girişimde bulunmadık. Çünkü bu grup doğru yolu seçip, çağrı yapsaydı SPK'ya başvursaydı bunlar yaşanmayacaktı. Şimdi Orhan Gencebay dahil birçok kişinin başına dert açıldı."
Gencebay'a 3 yıla kadar hapis isteniyor
"Suç suç işlemek amacı ile kurulan örgüte bilerek yardım ettiği" iddiasıyla hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istenen ünlü sanatçı Orhan Gencebay'ın da Pera GYO'da yapıldığı bildirilen manipülasyon operasyonunda hisse satın aldığı bildirildi. İddianamede, Gencebay'ın Altan Gencebay ve Sevim Elif Emre ile birlikte Pera GYO'nun Haziran 2008'deki genel kurulu öncesinde portföylerinde bulunan stoku artırdıkları kaydedildi. Gencebay'ın ismi iddianamede Olmuksa ve Okan Tekstil hisse senetlerindeki işlemler nedeniyle de geçiyor. Gencebay, daha önce de "çocukluk arkadaşım" dediği ve Tek-Art'ın patronu Mehmet Ali Yılmaz ile birlikte Tek-Art Turizm Zigana A.Ş.'deki işlemleri nedeniyle manipülasyon suçlaması ile karşı karşıya kalmıştı. Gencebay, 2007 sonunda yapılan duruşmada beraat etmişti.
EİLİ BATU YENER / REFERANS
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/manipulasyondan-once-magduruz-sikayeti/260120