BEKLENTİSİ OLAN 7 TURİZM HİSSESİ
Tarih: 08 Temmuz 2009 - 23:32
Ekonomist Dergisi son sayısında yaz döneminde yükseliş beklentisi olan turizm hisselerindeki beklentileri ve aracı kurumların önerilerini derledi. İşte o haber...
Beklentisi olan 7 turizm hissesi
Piyasalarda yaşanan yükseliş eğiliminin düzeltmesi görülse de İMKBde hisse bazında hareketlilik sürüyor. Bu dönemde hisse seçimleri ise daha çok önem kazanıyor. Özellikle yaz döneminde yükseliş beklentisi olan turizm hisselerindeki beklentileri inceledik ve aracı kurumların önerilerini derledik.
Gözde Yeniova / Ekonomist Dergisi
Yaz aylarının 2000 yılına kadar süren yatay hareketi, yüresel likitide bolluğunun yaşandığı 2000li yıllarla birlikte değişti. 2003e kadar yatay hareket, 2004, 2005 yıllarında yükseliş, 2006da yatay band, 2007de yükseliş ve 2008de yatay band hareketleri olduğu görülüyor. Bunun piyasaların globalleşmesinin etkisinden kaynaklandığı belirtiliyor.
2009 yazı ise piyasalar açısından oldukça sıcak geçiyor. Yaz aylarında genelde beklenen yatay hareketin aksine İMKB, yurt dışından ayrışıp son haftalarda yukarı bir hareket trendi içine girdi. Ancak bunun ardından düzeltmesi de görüldü. Yaz aylarındaki bu inişli çıkışlı grafik, yatırımcıların da hisse seçimi konusunda belli alanlara yönelmesine neden oluyor. Biz de bu dönemde hareketli bir grafik yakalayabilecek turizm hisselerini mercek altına aldık. Yaz aylarında yatırımcıların gözdesi olan turizm hisselerinin son durumlarını, hisse performanslarını, yatırımlarını ve tavsiyeleri mercek altına aldık. Buna göre yedi tane turizm hissesi bulunuyor, bunlardan Marmaris Altınyunus ve Net Turizmde yükseliş potansiyeli öngörülüyor. Ancak bu hisselerin piyasa değeri düşük ve işleam hacmi sığ olduğundan spekülatif hareketlere açık olduğunu da belirtelim.
Altınyunus Çeşme: Altınyunus Çeşme, bin 80 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. Altınyunus Çeşme Turistik Tesisleri AŞ'nin cirosunun yaklaşık yüzde 90'ı iç pazara ait. Şirketin bilanço performansı pek iyi değil. Şirket, geçen yıl 2 milyon 822 bin TL zarar açıklarken 2009 yılının ilk çeyreğinde 2 milyon 200 bin TL zarar açıkladı.
Favori Dinlenme Yerleri: Şirket geçen yılın ilk çeyreğinde 277 bin TL zarar açıklarken 2009 yılı ilk çeyrekte 1 milyon 404 bin TL zarar açıkladı. Dokap Grubu bünyesinde faaliyet gösteren ve Antalyanın Çamyuva/Kemer beldesinde faaliyet gösteren Favori Dinlenme Yerleri, yaklaşık 200 dönümlük bir alanda kurulu ekoloji parkı Naturlandın da sahibi. Şirket için öneri verilmiyor.
Tek-Art Turizm: İMKB yönetiminin Eylül 2006'da şirketin finansman yapısının faaliyetlerini sağlıklı bir biçimde yürütebilecek düzeyde olmadığı için Ulusal Pazar'ın kapılarını kapattığı Tek-Art İnşaat, halka açık olan Tek-Art Turizm'in bünyesine girecek ve iki şirket birleştirilecek. Bu kararla, Tek-Art İnşaat'ın tüzel kişiliği tamamen sona erecek. Şirket, geçen yıl ilk çeyrekte açıkladığı 1 milyon 250 bin TL zarar gibi 2009un ilk çeyreğinde de 1 milyon 307 bin TL zarar açıkladı.
Marmaris Altınyunus: Koç Grubu şirketlerinden olan Marmaris Altınyunus, hizmet gösterdiği Antalya bölgesinde yaşanan arz artışından ve dolayısıyla fiyat rekabetinden olumsuz etkileniyor. Ancak şirketin marka gücünün ve kalite standardlarının yüksek olması dolayısıyla özel bir müşteri kitlesi mevcut. Öyle ki bölgede birçok tesis her şey dahil konseptine geçerken, şirket böyle bir tercihte bulunmadı. İlk çeyrekte satışlarda düşüş görsek de zararın da azaldığını gözlemleniyor. Yani kar marjlarında ve kaynakların etkin kullanımında iyi gidişat sözkonusu. Şirket için yüzde 25lik yukarı potansiyel öngörülüyor.
Martı Otel: Bağlı ortaklığı Martı Gayrimenkul YOnun halka arzı konusunda beklenti bulunuyor. Şirket paylarının halka arzı için ek süre SPKya başvurdu ve 22.05.2009 tarihinden itibaren 1 yıl ek süre verildi. Şirketin Sarıgerme turizm alanında tatil köyü yapmak üzere bir projesi bulunuyor. Şirket bu projesini yapmak üzere de Martı GYOya devretti. Projenin 2011 yılında bitirilmesi yönünde plan var.
Net Turizm: İlk çeyrekte satışlarını geçen yılın aynı döneme göre yüzde 100ün üzerinde arttırmayı başaran şirket, karlılıkta da 2.5 milyon TL açıklayarak zarardan kara geçmeyi başardı. Ağaoğlu ile yapılan ortaklığın şirkete yaradığı belirtiliyor ancak Muğla projesinde, arazi sınırında yaşanan pürüz nedeniyle şimdilik çalışmalar durmuş durumda. Kısa sürede davanın neticelenmesini ve çalışmalara devam edilmesi bekleniyor. Projeye yabancı yatırımcılardan da ciddi talep gelmesi bekleniyor. Gerek gayrimenkul satışı gerekse satış sonrası oluşacak ekonominin ülkeye yabancı sermaye katkısı yapacak olması önemli. Ayrıca Kıbrısta muhtemel bir çözüm senaryosunda, burada yatırımları olan Net Grubunun olumlu etkilenmesi bekleniyor. Şirket hisseleri için yüzde 30 yükseliş potansiyeli öngörülüyor.
Metemtur Otelcilik: Şirket geçen yıl ilk çeyrek döneminde 1 milyon 306 bin TL zarar açıklarken, 2009 yılı ilk çeyrekte 2 milyon 772 bin TL zarar açıkladı. Grubun inşaat şirketi krizden olumsuz etkilendi. Gündoğan da yapımı biten Fuga yaz evleri satışları henüz istenen performansta değil. Şirketin uzun vadeli hedefi arasında; öncelikle Fuga Otel'in yenilenerek rezidans konseptiyle birleşmesi ve Büyükhanlı Grubu ile bu projenin ardından elde edilecek olan özkaynak ile butik şehir oteli yatırımlarına yönelmeyi düşünüyor. Bu, şirket açısından olumlu olmasına rağmen şirket karlılığına 2010-2011 döneminde yansıması bekleniyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/beklentisi-olan-7-turizm-hissesi/260019