ENFLASYONU ÖTV İNDİRİMİ KIPIRDATTI
Tarih: 04 Temmuz 2009 - 09:39
Ekonomiye canlandırmak için alınan ÖTV indirimi, Haziran'da enflasyonu yerinden kıpırdattı.
Krizin yarattığı talep azalışı ile sekiz aydır kesintisiz düşen yıllık enflasyon haziranda yükseldi. Tüketici fiyatları yıllık yüzde 5,73 artarken aylık artış yüzde 0,11 olarak gerçekleşti. Bu yükselişe en büyük etkiyi İstanbul'da toplu taşımaya haziran başında yapılan zam, tur ücretlerinin tatil sezonu olması nedeniyle yükselmesi ve otomobilde yaşanan fiyat artışları yaptı. Üretici fiyatları haziranda yüzde 0,94 arttı. Üretici fiyatlarında yıllık bazda ise yüzde 1,86 düşüş gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı fiyat gelişmelerini cuma günü açıkladı. Haziran itibariyle yıllık enflasyon yüzde 5,73'e çıkarken, sekiz ay sonra ilk kez yıllık bazda artışa yaşandı. Enflasyon son sekiz aydır krizin yarattığı talep azalması nedeniyle sürekli düşüyordu. Altı aylık enflasyon da TÜFE'de yüzde 1,83 olarak gerçekleşti.
Giyimde erken başlayan indirim sezonu ve gıda fiyatlarındaki gerilemeler enflasyonun daha yüksek çıkmasını engelledi. Giyimde fiyatlar mayısa göre yüzde 0,79, gıdada ise yüzde 1,59 düştü. Ancak ulaştırma ana harcama grubunda fiyatlar yüzde 2,28 yükseldi. İstanbul'da toplu taşımaya yapılan zam, otomobil fiyatlarındaki yükseliş ile tatil sezonuyla turların zam yapması ulaştırma grubuyla birlikte enflasyonun da nedeni oldu.
Çekirdek enflasyon düştü
Merkez Bankası'nın faiz indirimleri için takip ettiği çekirdek enflasyonda ise aylık bazda genel enflasyondan yüksek oranda artış olsa da yıllıkda düşüş sürdü. Çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,59 artarken yıllıkta yüzde 2,98'e geriledi. Bu Merkez Bankası'nın bir süre daha ölçülü faiz indirimlerini sürdürmesi beklentilerini artırdı.
Üretici fiyatlarında ise sanayide yüzde 0,77 tarımda fiyatlar yüzde 1,69 arttı. İmalat sanayiinde fiyatlardaki yüzde 1,49 artış üretimde az da olsa hareketin başladığının göstergesi oldu.
MEMURA ENFLASYON ZAMMI YOK
Haziranda yakalanan yüzde 5,74'lük enflasyon memurlara kötü haber oldu. Enflasyon Merkez Bankası'nın yılbaşında belirlediği enflasyon hedefi ve haziran ayı için koyduğu yüzde 8,8'lik oranın altında kaldığı için Merkez Bankası hükümete mektup yazarak hesap verecek ama hükümet memurlara enflasyon farkı vermekten de kurtulacak.
ZAM ŞAMPİYONU YURTİÇİ TURLAR
Tüketici fiyatlarında haziranda en yüksek artış yüzde 30,32 ile bir haftalık ve daha uzun süreli yurtiçi turlarda yaşanırken, en fazla düşüş yüzde 52,85'le kirazda yaşandı. Yurtiçi turları yüzde 24,04 ile elma, yüzde 6,62 sivri biber, yüzde 6,16 ile metro ücreti, yüzde 6,01 ile belediye otobüs ücreti izledi. ÜFE'de ise en çok artış yüzde 42,86 ile sivri biberde görüldü.
âºAkbank Hazine Ekonomisti Seltem İyigün:
EKİME KADAR BİRAZ YÜKSELİR
Verilerde sürpriz yok. Çünkü iç talep çok düşük ve fiyatlar üzerinde bir baskı görünmüyordu. En büyük düşüş gıda kaleminde görülüyor. Bu trendin sürmesini bekliyoruz. Tütün ürünlerine yapılan zammın negatif bir etkisi yansıyacaktır. Ancak TÜFE ekime kadar bir miktar yükselse de, sonra yine düşecektir. Biz yılı yüzde 5,5 civarında kapamasını bekliyoruz.
âºING Bank Başekonomisti Şengül Dağdeviren:
FAİZ İNDİRİMLERİ SÜRER:
Çok fazla enflasyonist bir baskıdan söz edilemez. Daha çok gıda ve giyimle ilgili yanlış sinyaller oldu. Çekirdek göstergelerde düşüş eğilimi korunuyor ama biraz yavaşlamış. Genel trendi değiştirici olacağını düşünmüyorum. Merkez Bankası'nın duruşunu da etkileyeceğini düşünmüyorum. Biz 50 baz puan faiz indirimi beklentimizi koruyoruz.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/enflasyonu-otv-indirimi-kipirdatti/259875