KİM HANGİ HİSSEYİ NEDEN ÖNERİYOR?
Tarih: 25 Haziran 2009 - 18:05
Borsadaki yaz bereketinden turizm, içecek ve havayolu şirketlerinin olumlu etkilenmesi bekleniyor. Uzmanlara göre, söz konusu hisselerde iyi bir analizle erken pozisyon alanlar karlı çıkacak...
İDİL TARAKLI / PARA DERGİSİ
MEVSİMSELLİK genelde tüketime yönelik sektörlerde etkili olan bir beklenti. Yaz aylarında artan turizmin etkisiyle havayolları, yine havaların ısınması ve turizmin etkisiyle içecek sektöründeki şirketlerin satışları en yüksek seviyelere ulaşıyor. Bu da dolaylı olarak hisse senetleri İMKBde işlem gören şirketlerin üçüncü ve dördüncü çeyrek bilançolarına olumlu yansıyor. Sonuçta da söz konusu hisselerde iyi bir analiz yaparak erken pozisyon alanlar karlı çıkıyor.
ERTELENMİŞ TALEP ETKİYİ AZALTABİLİR
Genelde otomotiv, beyaz eşya, gıda dışı perakende gibi sektörlerde dördüncü çeyrek sonuçlarının güçlü olduğu bir gerçek. Yılbaşı, bayram gibi etkenler de bunu destekler. Ancak 15 Marttan bu yana devrede olan vergi indirimleri, özellikle otomotiv ve elektronik eşyada ertelenmiş talebi öne çekti. Bu yüzden bu yıl aynı mevsimsellik trendinin görülmeyebileceğine dikkat çekiliyor. Ramazan ayının yaz aylarına doğru yaklaşmasının da içecek sektöründeki mevsimsellik trendini azaltabileceği düşünülüyor.
Öte yandan yaz ayları düğünler de yoğunlaşır. Yeni ev kuranların ihtiyaçları ise beyaz eşya talebini etkiler. Beyaz eşyada da 15 Mart-15 Haziran arasındaki ÖTV indirimi, talebi erkene çekti. Bu nedenle yaz aylarında satışlarda düşüş bekleniyor. Otomotiv sektöründe de talebin öne çekilmesi nedeniyle satışlarda gerilme yaşanabileceği belirtiliyor. Borsacılara göre, nisan ve mayıs aylarında Arçelik, Vestel, Tofaş, Ford Otosan, Karsan gibi şirketlerin hisselerindeki primler de ÖTV indirimlerinin fiyata yansıtıldığını gösteriyor...
Onur MUTLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
COCA-COLANIN MEVSİMİ BAŞLADI
* Coca-Cola İçecek: Coca-Colanın uluslararası operasyonları sayesinde şirketin büyüme oranları süreklilik arz ediyor. 2009un ilk çeyreğinde de satış miktarı Pakistan operasyonlarının da konsolidasyona dahil edilmesiyle yüzde 13e ulaştı. Böylelikle uluslararası faaliyetlerin toplam gelirlerdeki payı yüzde 78e yaklaştı. Şirket, mevsimsel olarak satışların yükseldiği bir döneme giriyor. Öte yandan girdi maliyetlerindeki yükseliş kar marjını olumsuz etkilemiş durumda. Bununla birlikte faaliyet giderlerinde sağlanan kısmi tasarruf karlılıktaki gerilemeyi yavaşlattı. Coca-Cola İçecek, 12.50 TL hedef fiyatla önerdiğimiz hisseler arasında yer alıyor.
* THY: Türk Hava Yolları, bu yıl ilk çeyrekte 155 milyon TL net kar ve 60 milyon TL FVAÖK ile beklentilerden daha olumlu sonuçlar elde etti. Birçok havayolu şirketinin sıkıntı yaşadığı bir dönemde THY, hem arz edilen koltuk ve km hem de uçuş sayısında artış kaydediyor. Bilet fiyatlamasında uyguladığı metotlar da toplam gelirlere oldukça olumlu yansıyor. İMKBde temettü ödeyen az sayıda şirket arasına giren THYnin yaz boyunca hava trafiğinin canlı olması tahmin ediliyor. Bu sayede hisseye ilginin devam edeceğini bekliyoruz. THY için 12 aylık hedef fiyatımız 12.60 TL. Endeksin üzerinde getiri sağlamasını bekliyoruz.
* TAV Havalimanları Holding: 2009 birinci çeyrekte 37.5 milyon dolarla, 21 milyon dolarlık beklentiden daha fazla zarar yazdı. Birinci çeyrekte inşaat gelirlerini çıkardığımızda, yıllık bazda ciroda yüzde 19 daralma (140 milyon dolar) oldu. Net satışlardaki düşüşte euronun dolar karşısında yıllık bazda yüzde 16 değer kaybetmesi etkili oldu. Yolcu sayılarına baktığımızda, yurtiçinde yüzde 4 artış, yurtdışında ise yüzde 4 düşüş görülüyor. 2009 birinci çeyrekte beklenmedik şekilde yüksek personel giderleri ve diğer giderler sebebiyle şirketin işletim performansı beklentilerin altında kaldı. Şirketin işletim performansının Enfidha Havalimanı'nın (Tunus) portföye katılmasıyla yılın ikinci yarısında iyileşmesi bekleniyor. TAVın en önemli yükü borçları. Şirketin net borcu, İstanbul Atatürk Havalimanı için ödenen kira ve Enfidha Havalimanı yatırımı için alınan finansman sonrası, 2008 sonundaki 785 milyon euro seviyesinden 2009 birince çeyrek sonunda 933 milyon euroya yükseldi. Borçlar da aynı dönemde 1 milyar 96 milyon eurodan 1 milyar 189
euroya çıktı. Vadesi bir yıl içinde gelecek borçlar 322 milyon euro seviyesinde sabit bir seyir izledi. Bedelli sermaye artışıyla yaklaşık 55 milyon euroluk kaynak sağlayan TAV Havalimanları Holding için 12 aylık hedef fiyatımız 4.70 TL. Hisse için yatırım tavsiyemizse endekse paralel getiri yönünde.
Murat TUNCER / Pozitif Menkul Değerler Araştırma Müdürü
PINAR SU ATAK TAZELEYECEK
* Pınar Su: Yaşar Holdingin yanı sıra Koç Holding, Sabancı Holding, Yimpaş Holding, Kombassan Holding, Coca-Cola İçecek, Pepsi Cola, Nestle gibi dev grupların rekabet ettiği su pazarı hızlı büyüme oranları ve düşük yatırım ihtiyacıyla dikkat çekiyor. 2008 yılında ekonomilerdeki daralmaya rağmen damacana su pazarının yüzde 4, pet şişe su pazarının ise yüzde 21 büyüdüğü tahmin ediliyor. Pınar Su, İMKBde ana faaliyet alanı su olan tek şirket. Pınar Su, 2008 yılında satışlarını yüzde 1 artırabildi. Buna karşılık esas faaliyet karı ve net karı, brüt karlılık ve giderlerdeki negatif seyir nedeniyle geriledi. 2009un ilk çeyreğine bakıldığında ise hem satışların hem de karlılığın gerilediği gözleniyor. Satışlarda yüzde 10, net karda yüzde 67 düşüş var. Azalan satışlar ve artan maliyetler nedeniyle faaliyet karının düşmesi, net kar azalmasında en büyük etken olarak görülüyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte satış ve karlılıkta daha iyi bir trend izlenebilir. Şirketin iş hacminde ve finansal performansında yaşanan gerileme nedeniyle hisse 5 TLden daha fazla güçlenemedi. Formasyon direncinden geri dönmüş görünüyor. Şu anda 5-4.5 arasında sıkışan üçgen formasyonu, satışların ve karlılığın artmakta olduğunu ve hisse senedinin bir sonraki atağında 5 direncini kırmaya yöneleceğini gösteriyor olabilir. Bu durumda yaz sonuna yönelik yeni formasyon hedefi 6 TL olabilir.
Sinan GÖKŞEN / Ekspres Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
RAMAZAN, İÇECEĞİ ETKİLEYECEK
* Anadolu Efes: Mevsimsellik etkisi içecek sektöründe oldukça belirgindir. Örneğin Anadolu Efes, bira satışlarının ortalama yüzde 60ını yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde yapar. Yine grup şirketlerinden Coca-Cola İçecek de benzer bir şekilde alkolsüz içecek satış hacminin yüzde 65ini yılın bu döneminde elde eder. Buna bağlı olarak kapasite kullanım oranlarında mevsimsel olarak gerçekleşen yükselişler de Anadolu Efesin çeyrek bazındaki faaliyet karlılığında belirgin bir etki yaratır. Diğer bir deyişle, şirketin ikinci ve üçüncü çeyrekteki performansı yıl sonu mali tablolarındaki rakamlar açısından belirleyici faktör. Ancak 2008 yılından başlayarak özellikle bira satışlarıyla ilgili bir baskı söz konusu. Ramazan ayının yılın üçüncü çeyreğine girmiş olması nedeniyle, Anadolu Efesin satış hacimlerinde geçmiş yıllara göre bir miktar azalma hissedilecektir. Alkolsüz içecekler açısından ise ramazan ayı tüketimi tetikleyici bir etki yapıyor. Yani Coca-Cola İçecek için tersi bir durum söz konusu olacaktır. Anadolu Efes için hedef değerimiz hisse başına 15.00 TL, önerimiz ise piyasaya paralel getiri yönünde.
* Çelebi Hava Servisi: Yaz aylarında hava trafiğinin yoğunlaşmasıyla Çelebinin hizmet verdiği uçuş sayısında, dolayısıyla cirosunda artış yaşanıyor. Şirket, toplam cirosunun ortalama yüzde 35ini, FAVÖKün ise yaklaşık yarısını üçüncü çeyrekte sağlıyor. Geçmiş verilere baktığımızda, iş hacminde ve finansal rakamlardaki bu gelişmenin, 2007 yılı dışında ilkbahar ve yaz aylarında hisse performansına olumlu yansıdığını gözlemliyoruz. Bu yıl ise hisse performansında şirketle ilgili haber akışının, özellikle de Acciona anlaşmasının ağırlık kazanacağını düşünüyoruz. Bizim Çelebi için hedef değerimiz 10 TL, tavsiyemiz ise piyasaya paralel getiri yönünde.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kim-hangi-hisseyi-neden-oneriyor/259637