DOLARDA SONBAHAR SÜRPRİZİNE HAZIR OLUN
Tarih: 19 Haziran 2009 - 12:46
Yaz rehavetine giren döviz piyasaları şimdilik sakin. Ancak yaz sonrası için yükseliş senaryoları şimdiden dillendirilmeye başladı. Uzmanlara göre, piyasalarda IMF anlaşmasının yapılmayacağı beklentisi fiyatlanıyor...
ALPER TURGUT / [email protected] PARA DERGİSİ
DÖVİZ piyasalarında uzunca bir süredir sakin seyir dikkat çekiyor. Bir yanda ekonomiye ilişkin beklentiler ve olumsuz veriler, bir yanda son 45 yılın en düşük seviyelerine gerileyen enflasyon verileri, diğer yanda da Merkez Bankasının faiz politikaları dolar kurunun dar bir alana sıkışmasına neden oldu.
Dolar kuru 1.50-1.55 lira aralığında gidip geliyor. Bu da doların yön aradığı yorumlarını beraberinde getiriyor. 1.50 lirayı aşağı kırarsa düşüş, 1.55yi yukarı yönlü kırarsa yükseliş beklentisi var.
Peki bu beklentilerden hangisinin gerçekleşme ihtimali daha yüksek? Yani dolar kuru gerileyecek mi yoksa yükselecek mi? Yaz döneminde TL mi daha güçlü olacak yoksa dolar mı? Bu soruları bu hafta uzmanlara sorduk.
IMF BEKLENTİLERİ ZAYIFLADI
Piyasalarda bir yandan bu sorulara cevap aranırken, bir yandan da hükümetin IMFyle anlaşma yapıp yapmayacağı tartışılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen haftanın sonlarına doğru yaptığı açıklamada IMF olmazsa ölecek miyiz diyerek, anlaşma olmayabilir mesajını verdi...
IMFyle hükümetin yeni bir stand-by imzalayıp imzalamayacağı tartışıla dursun, Türk halkı sessiz sedasız dolar toplamaya başladı. Son 2 aylık dönemde banka dolar hesaplarında 3.6 milyar liralık artış oldu. Doların mevcut seviyelerini fırsat bilen yatırımcılar, maliyeti düşük biçimde dolar satın almaya başladılar.
Neredeyse bir yıldır IMFyle anlaşmayı bekleyen döviz piyasalarında beklenti son aylarda tersine döndü. IMFyle anlaşmanın geçen yılki yerel seçimlerden sonra yapılacağına dair büyük bir beklenti oluşmuştu. Ancak şimdi piyasalar IMFyle anlaşma yapılmayacağını satın alıyor.
Çünkü son zamanlarda hükümet üyeleri tarafından yapılan açıklamalar, Türkiyenin IMFsiz yola devam edilebileceği yönünde beklentileri güçlendirdi. Bu beklentinin de dolar kurunu yaz ayları sonrasında yukarı doğru sürükleyeceği konuşuluyor.
Kısacası uzunca bir süredir dolar kurunu baskı altına alan IMF beklentisi son gelişmelerle beklentileri değiştirebilir. Bono faizlerinin son bir ayda yüzde 11den 13e kadar yükselmesi de dolara talebin artmasına neden oldu. Çünkü bono ve tahvil satışı yapanlar dolara yatırım yapıyor.
Son dönemlerde dolar mevduatları artmaya başlasa da yaz aylarında özellikle turizm gelirlerinin artması yani ülkeye dolar girişinin hızlanması kısa vadeli olarak kuru bir miktar aşağıya çekebilir. Ama genel beklenti, Türkiyenin yola IMFsiz devam etmesi halinde kurların yükseleceği yönünde.
1.75 TL BEKLENTİSİ
Nisan ayı başında 1 dolar 1.55 -1.60 lira arasında işlem görüyordu.
Daha sonra artan döviz talebi doları 1.66 liraya kadar taşıdı. Yaz aylarıyla birlikte ise dolar kuru 1.50-1.55 lira aralığından işlem görmeye başladı.
IMFyle Türkiye arasında yapılacak stand-by anlaşması ve 50 milyar dolar kredi geleceği söylentileri dolar üzerinde baskı oluşturuyordu. Bu beklenti doları son haftalarda 1.50 seviyelerine kadar gevşetmişti. Kurların düşeceği beklentisiyle işlem hacimleri ve dalgalanma da giderek azaldı.
Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, doların son 1.5 aylık dönemde farklı para birimlerine karşı ortalama yüzde 13 değer kaybettiğini hatırlatıyor. Doların TL karşısında güçlü duruşunu koruduğunu düşünen Reçber, Piyasalar IMFsiz bir senaryoya hazırlık yapıyor. Yukarı yönlü hareketin başlamak üzere olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki 2 haftalık süreçte dolar kuru 1.58 lirayı geçebilir diyor.
Halil Reçberin yaz aylarında dolar kurunun nasıl şekilleneceği konusundaki yorumu ise şöyle: Orta vadede kur 1.58 lirayı geçerse 1.61-1.68 bandına doğru bir hareket yaşanabilir. Eğer 1.68 lira geçilirse 1.75e doğru yükseliş görebiliriz. Bu seviyelere ağustos başında geleceğimizi düşünüyorum.
GÖRÜŞLER
Murat SAĞMAN / Finansbank Özel Bankacılık Müdürü
Yönü belirleyecek iki senaryo var
Normal dönemlerde yaz mevsimi boyunca döviz girişi çok olduğundan kur üzerinde baskı olmaz. Piyasalar yaz dönemini rahat geçirir. Ancak bu kez durum farklı. Doların orta vadedeki yönünü belirleyebilmemiz için 2 ayrı senaryomuz var.
Birincisi senaryoya göre, yaz nedeniyle yurtdışından döviz girişi oluyor ve bu devam edecek. Bu durum belki dolarda bir miktar gevşemeye yol açar. Fakat bunun ötesinde doları yukarı götürebilecek 2 farklı faktör var. Bu faktörleri de IMF ve yurtdışı piyasalar olarak sıralayabiliriz. Yurtdışı piyasalar kötüleşir ve IMF anlaşması imzalanmazsa dolarda yukarı hareket başlar. Ancak doların tam olarak nereye gidebileceğini söyleyebilmemiz için belirsizliklerin azalması gerekiyor.
İkinci senaryoya göre ise paritenin etkileri de oldukça önemli, ABD ciddi biçimde para bastı. Bu da doların değerini düşürürken euroyu yükseltiyor. Parite 1.43-1.45 aralığına gelebilir. Parite yükselmeye devam ederse iç piyasada da dolarda aşağı hareket başlayabilir. Hatırlanacağı gibi İngilterenin notu düşürüldü. Aynı şey ABDnin de başına gelirse, tahminime göre 1 dolar 1.50 liraya gerileyebilir.
Bence şimdilik birinci senaryo daha baskın görünüyor. Piyasaların IMF anlaşmasına inancı devam etseydi, kur şimdiye kadar 1.50 liranın altına inebilirdi. Ancak bu inanç giderek azaldı. Dolar yaz sonuna kadar yüksek seviyelere ulaşabilir.
Üzeyir DOĞAN / Kapital Menkul Değerler Analisti
Paritedeki düşüş doları 1.60ın üzerine çıkarır
Dolar/TL kuru üzerinde euro/dolar paritesi de önemli rol oynuyor. Geçen yıl 1.60 doları gören euro/dolar paritesi daha sonra yeniden 1.20li seviyelere geriledi. Son 6 aylık dönemde ise bu dip seviyelerle 1.45 dolar aralığındaki hareketler dikkat çekiyor. İçinde bulunduğumuz haziran ayına yine 1.40 seviyesinin üzerini test ederek başlayan paritede, özellikle 1.45in üzerindeki hareketlerin bugünkü şartlar altında çok fazla kabul görmediği görülüyor.
Paritede yeni bir yükseliş hareketinin başlayabilmesi için bahsettiğimiz bu 1.45 direncinin aşılması gerekecek. Ki şimdilik bu olasılığı düşük görüyoruz. Paritede önümüzdeki günlerde 1.38-1.45 dolar aralığındaki seyir bir süre daha devam edecek. Bu banttan çıkış yeni yön konusunda belirleyici olacaktır. Paritenin 1.38in altına yeniden sarkması ise yeni bir düşüş trendinin habercisi olacaktır. Bu nedenle bu seviye iyi izlenmeli. Paritedeki bu yönde bir gerilemenin başlaması dolar/TL kurunda da önemli bir sıçramanın başlamasına neden olabilir. Bu durumda kurun yeniden 1.60ın üzerine hareket ettiğini görebiliriz.
Her ne kadar düşük bir ihtimal olarak görsek de paritenin 1.45in üzerine hareketlenmesi, kurda 1.50 liranın altındaki seviyeleri gündeme getirebilir. Paritede yaz aylarını da içine alacak orta vadeli beklentimizse genel olarak hareketin bahsettiğimiz 1.45 seviyesinin altında, zayıf bir görünüm sergilemesi yönünde.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolarda-sonbahar-surprizine-hazir-olun/259459