DİASPORA BONOSU ÖNERDİLER
Tarih: 15 Haziran 2009 - 08:17
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin kriz dönemlerinde finansman ihtiyacını çıkaracakları Diaspora Bonoları ile karşılayabilecekleri belirtildi.
IMFnin (Uluslararası Para Fonu) Finance & Development dergisinde bir makale kaleme alan Vanderbilt Üniversitesinden Prof. Suhas Ketkar ve Dünya Bankası Kalkınma Görünümü Grubu Başekonomisti Dilip Ratha, gelişmekte olan ülkelerin küresel kriz gibi finansmanın kıt olduğu dönemlerde sermayelerini artırmak için yenilikçi yaklaşımları deneyebileceklerine işaret ederek, Türkiye dahil dışarıda diasporası bulunan ülkelerin yurtseverliğin ispatı olarak görülen özel bonolar çıkarmaları önerisinde bulundular.
Fonlamada Yeni Yöntemler başlıklı makalede, gelişmekte olan ülkelerin kısa vadeli borçlarının 1 trilyon doları bulduğuna dikkat çekilerek, Dünya Bankasına göre söz konusu ülkelerin 370 milyar dolar ile 700 milyar dolar arasında bir finansman açığıyla karşı karşıya oldukları vurgulandı. Makalede, "Borç piyasasındaki şiddetli güven krizi karşısında ülkelerin geleneksel finansman araçlarından yararlanıp özel finansman temin etmeleri çok güçtür. Özellikle kamu sektörüne göre daha zorlu kredi rasyolarıyla karşı karşıya bulunan gelişmekte olan ülkeler için" denildi.
1989da ABDde başladı
1989 yılında ABD Hazine Bakanı Nicholas Bradynin uygulamasından sonra Brady Bonoları olarak adlandırılan menkul kıymetlerin, özellikle Latin Amerika ülkelerindeki banka borçlarını alınıp satılabilir bonolar haline getirdiği hatırlatılan makalede, şöyle denildi: "Gelişmekte olan ülkelerin yararlanabilecekleri bazı yenilikçi piyasa temelli finansman mekanizmaları; diasporadan borç alma, gelecekteki kazançların menkul kıymetleştirilmesi ve büyümeye-performansa endeksli bono ihracını içerebilir. Orta Afrika ülkeleri diaspora bonoları ihraç ederek 5 ila 10 milyar dolar toplayabilir."
İsrail ile Hindistan 40 milyar dolar topladı
IMFnin dergisinde yer alan makalede İsrail ve Hindistanın diaspora bonolarıyla toplamda 40 milyar dolar topladıkları belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: "İsrail İçin Kalkınma Şirketi tarafından ihraç edilen diaspora bonoları ülkenin yıllık dış fonlama programının yinelenen bir uygulaması olmuş, 1951den bu yana 25 milyar doların üzerinde para toplamıştı. Hindistan Devlet Bankası 1991deki ödemeler dengesi krizini izleyen dönemde, 1998de ülke nükleer denemeler dolayısıyla ve 2000 yılında olmak üzere üç kere para topladı. Hindistan Devlet Bankası bu yolla 11.3 milyar dolar toplamıştı."
Diaspora nedir
YUNANCADA tohumların dağılması, saçılması anlamına gelen diaspora terimi, kendi yurdundan ayrılmış ya da zorla uzaklaştırılmış başka yerde yaşayanlar anlamına gelir. Örneğin, ABDde yaşayan Ermenilerden bahsedilirken, Ermeni diasporası terimi kullanılır.
HÜRRİYET
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/diaspora-bonosu-onerdiler/259282