ALTINDA KISA VADELİ KAZANÇ FIRSATLARI
Tarih: 12 Haziran 2009 - 12:33
2009 başından bu yana iki önemli yükseliş yapan ve ilkinde yüzde 26, ikincisinde ise yüzde 14 getiri sağlayan altında beklenti yine yukarı yönlü. Kısa vadeli düşünenlere 950 doların altında alım, 990ın üstünde ise satış öneriliyor...
ALPER TURGUT / [email protected] PARA DERGİSİ
KRİZ dönemlerinin güvenli yatırım aracı altın, 2008 yılında yatırımcısının yüzünü güldürmüştü. 2009da da bu alışkanlığın kısmen devam ettiği görülüyor. Hatırlanacağı gibi altının onsu, 2008 yılında bir ara bin 30 dolarları görerek tarihi zirvesine ulaşmıştı. Daha sonra gelen kar satışları, bu yılın ocak ayında altının ortalama 800 dolar civarında işlem görmesine neden oldu. Şubat ayında ise yeni bir çıkış dalgasıyla 1 ons altının fiyatı bin 6 dolara kadar yükseldi. Ancak bu seviyeden de kar satışları geldi ve fiyatlar tekrar 870 dolara geriledi...
Altın, petrol fiyatlarında artışa bağlı olarak bugünlerde tekrar yükselmeye başladı. Geçen hafta altının onsu 990 doları gördü. Sonrasında gelen kısa vadeli kar satışlarıyla tekrar 960-970 dolar aralığına geriledi. Peki bundan sonra altın fiyatları yükselir mi? Yoksa kar satışlarıyla gerileme sürecek mi?
Global ekonomik krizin en sert devresi olan 2008 yılı sonları ve 2009un ilk çeyreğinde altın fiyatlarının diğer ekonomik parametrelerden bağımsız hareket ettiği bir gerçek. Bundan sonra ise çıkışın süreceğine yönelik beklentiler ağırlık kazanmış durumda. Çünkü uzmanlar, altında 2009 yılı dip seviyesi olan 802 ons/doların görülmesinden sonra kademeli çıkış hareketinin başladığı görüşünde.
Evet, altın fiyatlarının orta ve uzun vadede yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Kar realizasyonları görülse dahi altının orta ve uzun vadede bin doların üzerine çıkacağına yönelik beklentiler ağırlıkta.
ENFLASYON KORKUSU BAŞROLDE
Altın fiyatlarının yükselmesinde enflasyon korkusu oldukça önemli. Malum, son dönemlerde emtia fiyatlarında yükselişler başladı. Bununla birlikte ABD Merkez Bankası FEDin karşılıksız para basması, tüm dünyada gelecek döneme dair enflasyon beklentilerini artırıyor.
Goldaş Kuyumculuk Finansman Müdürü Gökhan Aksu, Enflasyonda artış beklentisi altın fiyatlarını yukarı taşıyor. Tüketici ve yatırımcı eğilimlerinin de altın fiyatları üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum. Çin Merkez Bankasının altın stoklarını ciddi boyutlarda artıracağını açıklaması da altında yukarı yönlü bir baskı oluşturuyor diyor.
Gökhan Aksunun önümüzdeki döneme yönelik beklentileri ise şöyle: 880 ons/dolar seviyesi ciddi destek, 950 da ilk destek olarak görünüyor. Yukarıda ise önce 990, ardından da psikolojik olarak bin seviyelerinde dirençler bulunuyor. Kar satışları sebebiyle düşüşlerin yaşanması normal ve yükseliş için daha sağlıklı bir ortam yaratılabilir. Geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesinin orta ve uzun vade için faydalı olduğunu düşünüyorum.
PARİTE VE PETROL ÖNEMLİ
Hatırlanacağı gibi piyasalar, 2009 yılına finansal krizin yarattığı endişelerle girdi. ABD ve Euro Bölgesi ülkelerinden gelen veriler toparlanmanın 2010 yılından önce olamayacağını gösteriyor. Özellikle 2009 yılı ilk çeyreğinde süren belirsizlikler yatırımcıları altına yönlendiriyor. Bu da fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. Bu dönemde altının onsu bin 6 doları gördü. İkinci çeyreğin ilk 2 ayında ise altını artan petrol fiyatları destekledi.
Petrol fiyatlarının artmasında ABD petrol stoklarının azalması en büyük faktör olarak göze çarpıyor. Diğer taraftan, dolardaki değer kaybı da devam ediyor. Yani bütün gelişmeler altın fiyatlarının yükseleceğine işaret ediyor.
Troy Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Taşdelen, dolarda değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Taşdelen, bu beklentisini finansal sorunların hala sürüyor olmasına ve dünyanın en büyük ekonomisi olan ABDnin artan borç yüküne dair endişelere bağlıyor.
HANGİ SEVİYELERDEN ALMALI?
Cumhur Taşdelen, dolardaki düşüşe karşılık petrol ve altın fiyatlarının bu yıl içinde yükselişini sürdüreceğini tahmin ediyor. Bu doğrultuda da yatırımcılara şu ipuçlarını veriyor: Üretim amaçlı fiziki altın talebinin, yüksek fiyatlar nedeniyle 2009 yılında da düşük kalacağını düşünüyorum. Ancak yatırım amaçlı alımlar, hisse senetleri ve altın arasında paylaştırılacaktır. Bin ons/dolara dayanan altın fiyatlarının alım için yüksek maliyetli olduğunu söyleyebilirim. Sabırla bekleyip daha düşük fiyatlardan altın alarak maliyet düşürülebilir.
Taşdelenin alım-satım için belirlediği seviyelerse şöyle: Kısa vadeli yatırımı düşünenler için 950 ons/doların altı alım, 990ın üstü ise satım için uygun.
Cumhur Taşdelen, yıl sonuna kadar altının bin 32 ons/dolar rekorunu kırabileceğini düşünüyor. Ancak bunun euro/dolar paritesinin 1.50ye yükselmesine, petrol fiyatlarının da varil başına 70 doların üzerinde kalmasına bağlı olduğunu hemen ekliyor.
HAZİRAN AYI ÖNEMLİ
DenizBank Para Piyasaları ve Altın Piyasası Uzman Yardımcısı Murat Dosay, altında 2008 yılı ekim ayından başlayan yükseliş trendinin halen sürdüğünü belirtiyor. Dosay, altın fiyatlarının psikolojik sınır olan bin ons/dolar seviyesinin üzerinde tutunabilmesinin ve yükseliş trendinin sürdürülebilmesinin, haziran ayının bin 30 doların üzerinde tamamlanması halinde mümkün olacağını düşünüyor. Altın fiyatları için 997 ve bin 6 dolar/ons seviyelerinde dirençler olduğunu hatırlatan Dosay, Bu dirençlerin kırılamaması durumunda altın 960 ve 950 ons/dolarda tutunacaktır diyor.
UZUN VADE İÇİN ACELEYE GEREK YOK
Altın piyasasında ibre uzun vade için yukarıyı gösteriyor. Ancak kısa vadede piyasa dalgalanmaları ve belirsizliklerden dolayı dalgalı seyir devam edebilir. Kapital Menkul Değerler Analisti Üzeyir Doğan, 990-1000 dolar aralığının önemli bir direnç noktası olduğu görüşünde.
Tarihi zirve olan bin 30 doların geçilmesi durumunda yeni bir yükselen trende girileceğini öngören Doğan, uzun vade için yapılacak alımlarda aceleci olunmaması gerektiğini düşünüyor.
990 dolardan gelen düzeltme hareketinin 960-940 dolar aralığına kadar süreceğini tahmin eden Doğan, 940 doların da kırılması durumunda ise 910-900 doların gündeme geleceği görüşünde. Ancak şu an için 900 doların altına bir düşüş beklemiyor. Düşük ihtimal de olsa bu seviyenin altına sarkılması durumunda ise alım için 800 dolarların beklenmesini öneriyor. Üzeyir Doğan, Beklentimiz 1-2 yıllık dönemde fiyatların bin 250-bin 350 dolar aralığına çıkacağı yönünde diyor.
KUTU
Altına nasıl yatırım yapılır?
* Artık altını alıp evde saklamaya gerek yok. Bazı bankalarda altın hesabı açılabiliyor. Örneğin İş Bankası, gramla altın alma ve satma olanağı sunuyor. Bankada altın hesabı açtırarak, 1 gram ve üstü miktarda altın alım satımı yapabiliyorsunuz. Bu işlemlerden herhangi bir vergi kesintisi veya alım satım komisyonu alınmıyor.
* Kuveyt Türk de müşterilerine altın alım satım imkanı veriyor. İster TL ister dolar karşılığında gramla altın alıp satabiliyorsunuz. Bunun için Kuveyt Türkte hesabınız olması yeterli. 10 gram altın ya da karşılığı TL veya dolar yatırılarak hesap açılabiliyor. Şubeler ve internet şubesinden Altına altın hesabı açılarak altın alım satım işlemleri yapılabiliyor. 24 ayar saf altını, istediğiniz zaman yine TL ya da dolara çevirebiliyorsunuz. Bu hesap en az 3 ay en fazla 1 yıl vadeli açılabiliyor.
* Fon alarak da altına yatırım yapabilirsiniz. Örneğin, Gold İstanbul BYFde her bir pay (lot) ile 1 gram altın, dünya altın fiyatı üzerinden satın alınabiliyor. Sonra bu altınlar İstanbul Altın Borsasında fiziki olarak saklanıyor. Goldist aracılığıyla altına yatırım yapabilmek için herhangi bir aracı kurumda veya İMKB'de işlem yapma yetkisine sahip bir bankadan yatırım hesabı açtırmanız yeterli. Halen beş banka yatırımcılarına B tipi altın fonu sunuyor. Finansbank, Akbank, TEB, Şekerbank ve Garanti Bankası müşterileri altın fonlarına yatırım yapabiliyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altinda-kisa-vadeli-kazanc-firsatlari/259234