5 GENEL MÜDÜR DE 'SAT' DİYOR
Tarih: 12 Mayıs 2009 - 00:37
Son günlerde herkes borsadaki yükselişin sürüp sürmeyeceğini merak ediyor. Ekonomist Dergisi son sayısında bu soruyu 5 aracı kurumun genel müdürüne yöneltmiş. İşte o genel müdürlerin yanıtları.
Aracı kurumların İMKBde 12 aylık hedef olarak verdiği 35.000 seviyeleri, geçen hafta içinde beklenenden önce test edildi. Ardından da haftanın son iki gününde kar satışları yaşandı. İMKBde yüzde 15 civarında pazar payı olan beş aracı kurumun genel müdürü, borsada düşüşün devamını bekliyor ve yatırımcılara sat tavsiyesi veriyor. Genel müdürler, 30.000 altından ise kademeli alım yapılmasını öneriyor.
Son iki haftadır yaptığımız haberlerde analistlerin borsanın riskli seviyelere geldiği görüşlerine yer veriyoruz. Tüm bu risk arttı açıklamalarına rağmen İMKB-100 Endeksi perşembe günü seans içinde 34.836 seviyesine kadar yükseldi. 5 Mart tarihindeki 23.036 seviyesine göre İMKBnin yaklaşık iki aydaki kazancı yüzde 51.2 oldu. Bu süreçte, İMKBnin de üzerinde iyi performans sergileyen endeksler de oldu. Bunun başında da tabii ki yüzde 69 getiriyle Banka Endeksi geliyor.
BDDKnın da açıkladığı gibi bankaların ilk çeyrekte yüzde 33 kar artırdığı haberleri, bu süreçte ciddi şekilde satın alındı. Bünyesinde banka olan holdingler de bu yükselişten yüzde 65lik getiriyle payını aldı. Beyaz eşyaya, leasing ve factoring şirketlerine getirilen vergi teşvikleri ise bu endeksleri de İMKB-100ün üzerine taşıdı.
Yurt dışı ana parametre
İMKBnin yükselişinin temelinde ana parametre, tabii ki yurt dışı piyasalar. Burada ise en önemli beklenti, perşembe günü açıklanan stres testi sonuçlarıydı. Stres testi sonuçlarına göre 19 bankadan 10'unda sermaye ihtiyacı ortaya çıktı. Ancak açıklanan sermaye miktarlarına bakıldığında özellikle son günlerde medyaya sızan haberlerle paralel olarak sonuçlandığı görülüyor. İçeride ise seçim sürecinin ardından IMF ve ilk çeyrekte bankacılık sektörüne yönelik yüksek kar beklentileriyle İMKB, diğer piyasalara göre iskontolu olmasının da etkisiyle 35.000leri test etti.
Ancak perşembe günü ikinci seansta analistlerin özellikle üzerinde durduğu riskli durumun sinyalleri alınmaya başladı. Global piyasalarda son haftalarda oluşan ralli, yerini teknoloji ve
enerji hisseleri öncülüğünde kar satışlarına bıraktı. ABDde seans kapandıktan sonra açıklanan stres testi sonuçları, küçük yatırımcıların hisse kaybına uğramaları yönündeki endişeleri arttırdı.
Hisse satın
Bundan sonra merak edilen konu, endekste yükselişin devam edip etmeyeceği? Ya da cuma günü yavaşlayan satışların, yerini tekrar alıma bırakıp bırakmayacağı? Tabii ki bunlara bağlı olarak hisse senedi piyasasında nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği? İşte bu hafta hazırladığımız haberde bu soruları beş büyük aracı kurumunun genel müdürüne sorduk.
Bu aracı kurumların ilk çeyrek işlem hacmindeki payı, toplamda yüzde 15 civarında. Yine bu aracı kurumlar arasında yerli ağırlıklı çalışan da var yabancı ağırlıklı çalışan da. Bu genel müdürlerden İMKBde kısa vadede yatırım stratejisiyle ilgili aldığımız yanıt ise çok net: Sat. Genel müdürlerden kimileri sektöre şirketin durumuna çok bakmadan satış tavsiyesi verirken, kimileri de Portföylerde hisse oranını yarı yarıya azaltın ama tamamen çıkmayın diyor. Bunun nedeni ise diğer yatırım araçlarının getirisinin düşük bulunması.
Ama tüm genel müdürlerin birleştiği konu, İMKBnin yüzde 5-10 daha yükselebileceği olasılığı. Ancak gelen satışın da yükselişteki kadar sert olacağı ifade ediliyor. Aracı kurum genel müdürlerine göre, bugünkü seviyelere göre 1-2 ay içinde yüzde 20nin üzerinde bir iskontoyla hisse almak mümkün olabilir.
Hedefe erken ulaşıldı
İMKB için ana parametrelere bakıldığında yurt dışı piyasaların birinci öncelik olduğunu söyleyen Marbaş Menkul Değerler Genel Müdürü Hamdullah Ceylan, İMKBnin hareketinin özellikle banka bilançolarındaki yüksek kar beklentisiyle yurt dışına oranla daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Ceylan, bu faktörlerle birlikte endeks 23.000-24.000deyken belirledikleri 12 aylık 35.000-36.000 endeks hedefine çok erken ulaşıldığını belirtiyor.
TEB Yatırım Genel Müdürü Ata Köseoğlu da Hamdullah Ceylan gibi 12 aylık hedefe piyasanın çok erken ulaştığı kanısında.
Bu hızlı yükselişte de banka hisseleri ağırlıklı işlemlerin öne çıktığı görülüyor. Ancak bankaların bu yüksek beklentisi, Ekonomist okurları için çok da şaşırtıcı olmadı. Çünkü 5-11 Nisan tarihlerinde piyasada olan dergimizde Bankalar ilk çeyrekte yüksek kar yazacak başlığıyla bu konuya iki sayfa yer verdik. Bu dönemde İMKB-100 Endeksi 26.631, Banka Endeksi, 56.345 seviyesindeydi. Bugün gelinen noktada İMKB-100 Endeksi söz konusu tarihe göre yüzde 22, Banka Endeksi de yüzde 26.5 primli durumda.
Yabancılar da aldı
Bu süreçte İMKBnin yükselişinde yabancı yatırımcıların alımlarının payını da unutmamak gerekiyor. Yerel seçimler öncesinde 5 Mart tarihinde yani borsanın ilk yükseliş sinyalinin olduğu gün İMKBde yabancı takas oranı yüzde 63.31 seviyesindeydi. Yerel seçimler öncesinde borsa küçük çaplı bir yükseliş yaşasa bile yabancı takas oranı 24 Martta 62.1 seviyesine kadar geriledi. Bugün gelinen noktada ise yabancı takas oranı, 63.99 seviyesinde. Oran olarak çok ciddi bir artış olmadı. Ancak burada Hamdullah Ceylanın Satıcısız yükseliş oldu ifadesini hatırlatmak gerekiyor. Kısacası, tahtalarda kademeler sığ olduğu için gelen alımlarda yükseliş hızlı oldu.
Bunun yanı sıra hisse bazında bakıldığında bazı hisselerde yabancı payının çok ciddi artışlar yakaladığı görülüyor. Sektörel bazda öncelikle bankacılık öne çıkıyor. En çok yabancı payı artan 15 hisse arasında başta Vakıfbank, Bank Asya ve Garanti Bankası olmak üzere altı banka bulunuyor. Yabancı payı en çok artan hisse ise Klimasan. Bu tahtada yabancı payı yüzde 52.38den yüzde 86.80e çıkmış durumda. Tekfen ve İş Leasing hisselerindeki yabancı takası da yüzde 10dan fazla artmış bulunuyor..
Beş genel müdürden piyasa analizi ve öneriler
Rallinin yüzde 90ı bitti
Haldun Alperat/Ekspres Yatırım Genel Müdürü
Satış baskısının kalkmasıyla yabancıların çok hızlı geri dönmesi sonucu yüzde 50 prim yapmış bir borsada alım yapmam. İMKB gelinen bu seviyelerde bile ucuz. Ancak bu hızlı yükselişin ardından bir düzeltme olması gerekir. Bunun sinyalleri de alındı. Olası düzeltme yurt dışından başlayarak bize gelir. Ancak İMKB diğer piyasalara göre değerleme olarak daha iskontolu ve yine Türkiyenin bir IMF beklentisi var. Özellikle bu iki faktör, geri dönüşte diğer borsalara göre İMKBdeki düşüş oranını sınırlı tutabilir. Genel olarak yaz aylarında bugünkü seviyelerin daha altında yerleri göreceğimizi düşünüyorum. Rallinin yüzde 80-90ı bence bitti.
Depresyondan, resesyona geçildi
Erhan Topaç/Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı
Ani olan düşüş ve çıkışlarda destekler ve dirençlere çok kolay kırılır. Endeks 32.000li seviyelerden 22.000li seviyelere gerilerken desteklere bakılmaksızın satış oldu. Şimdi de dirençlere bakılmaksızın yükseliş oldu. Satışta depresyon ortamı vardı. Büyük likidite sıkıntısı vardı. Bankaların batıklarından korkuluyordu. Şimdi depresyon ortamından resesyon ortamına geçildi ve sert düşüşün boşluğu alınmış oldu. 24.000 altındayken alım tavsiyesi veriyorduk. Bugün gelinen seviyelerde 24.000 altından alanlar, portföylerinin en az yarısını satmalı. Ancak portföylerde temeli sağlam, bilançosu bozulmamış hisseler de tutulmalı. Çünkü İMKB, TLye göre daha cazip.
Kesin sat
Hamdullah Ceylan/Marbaş Menkul Değerler Genel Müdürü
Endeks 12 aylık hedefe çok erken ulaştı. Gelinen seviyeler artık kar satışlarına çok açık. Yükseliş hızlandı çünkü likidite azaldı. Alan var, ancak satan sınırlı. Yukarı kademeler çok çabuk satın alınıyor. Bu da riskin arttığının en önemli işareti. Biz yerli büyük yatırımcıya çalışan bir kurum olarak, kesin sat tavsiyesinde buluyoruz. Çünkü 1-2 ay sonra bugünkü seviyelere göre en az yüzde 20 aşağı seviyelerden yeniden alım fırsatı olacak. Endeks yüzde 5-10 daha çıkabilir, ama riskin çok arttığını tekrar hatırlatım. Bu tarz abartıların düzeltmesi çok sert olur. Hisse ayrımı yapmaksızın dikey satış olacağı tahminiyle satış öneriyoruz. Sektör ve hisse ayrımı yapmıyoruz.
Hisse pozisyonundan çıkılmalı
Ata Köseoğlu/TEB Yatırım Genel Müdürü
Bu kadar hızlı bir çıkışın açıklaması çok zor. ABDde işler o kadar da parlak değil. İMKBde üç aylık bilançolar geldikçe özellikle bankalarda beklentiler realize edildikçe satışların gelmesini bekliyorum. Bundan önce endeksin 22.000 değil ama geri çekilmelerde 25.000 seviyelerine kadar geri çekileceğini düşünüyorduk. Şimdi gelinen seviyelere bakıldığında 30.000, sonrasında 29.000 seviyeleri güçlü direnç konumuna geldi. Yabancı işlemlerinde aktif bir kurum olarak yurt dışı alış emirlerinin de hızlı şekilde gelmeye devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle satışlarda endeksin bu desteklerini aşağı kırmasını beklemiyorum. Yine bu seviyelerde hisse pozisyonundan çıkılmasını tavsiye ediyorum.
Kademeli satış zamanı
Berra Kılıç/Turkish Yatırım Genel Müdürü
Piyasaya krizle mücadelenin bir yöntemi olarak çok fazla likidite verildi. Bu likidite önce elde tutuldu. Sonra düşük menkul kıymetlere yatırım yapıldı. ABDde stres testi de iyi sinyaller verdi. Yani çok düşük gelen seviyelere gelen borsalardaki yükseliş temelsiz değil. 35.000 bekliyorduk ama bu kadar hızlı olacağını düşünmemiştik. Bu noktan itibaren kademeli satış yapılabilir. Geri çekilmeler ise kademeli alım için fırsat. Bu işlem hisse portföylerini çok küçültmeden yapılmalı. Çünkü alternatif piyasalardaki getiriler de yatırımcıları tatmin edecek düzeyde değil. Piyasalardaki bu riski iyi yönetemeyeceğini düşünen yatırımcılar içinse alternatif, A tipi yatırım fonları.
Talip Yılmaz/Ekonomist
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/5-genel-mudur-de-sat-diyor/258354