HİSSE DEĞİŞİM ZAMANI GELDİ Mİ?
Tarih: 29 Nisan 2009 - 00:22
İMKBnin 1.5 ayda yüzde 30u bulan yükselişinin ardından piyasada trend değişimi olup olmadığı sorgulandığı belirtilen Ekonomist Dergisi haberinde hisse değişiminin gelip gelmediği sorgulanıyor.
Hisse değişim zamanı geldi
İMKBnin 1.5 ayda yüzde 30u bulan yükselişinin ardından piyasada trend değişimi olup olmadığı sorgulanıyor. Analistler, risklerin arttığına dikkat çekerek, trend değişimi için henüz erken olduğunu ve primli hisselerden primsiz hisselere dönüş zamanının geldiğini söylüyor. Son iki endeks düşüşünde öne çıkan 20 hisse var. Bunun yanı sıra analistler, telekom, enerji, gıda, turizm gibi defansif ve mevsimsel hisseleri de tavsiye ediyor.
Gözde Yeniova/ Ekonomist
İMKB, mart ayı başından bu yana TL bazında yüzde 30 dolar bazında yüzde 50le varan bir yükseliş yaşadı. Bu yükselişte, yurt dışı piyasaların yanı sıra ABD Başkanı Obamanın Türkiye ziyareti, IMFten sağlanacak kredi miktarının 40-45 milyar dolara çıkabileceği ve not artımının gelebileceği söylentileri etkili oldu. Yükseliş, endeksin lokomotifi konumundaki banka hisseleri ağırlıklı oldu.
Gelinen fiyat seviyelerinde ise artık yükselişin devam edip etmeyeceği sorusunun yanıtı aranıyor. Biz de bu soruyu piyasa analistlerine yönelttik ve alınan yanıtlara göre yatırım stratejilerini araştırdık. Analistlere göre endeksi yukarı taşıyabilecek faktörler iyice sınırlı hale geldi. Yurt dışında özellikle ABDde finans sektörüne yönelik kaygılar artmaya başladı. İç piyasalarda ise dışarıya paralel seyir devam etmekle beraber, IMF anlaşmasına ilişkin haberler önemini koruyor. Bu arada olumlu beklentinin büyük ölçüde fiyatlara yansıtıldığını da belirtelim.
Bu şartlar altında analistler, önümüzdeki süreçte mart ayından itibaren başlayan yükseliş trendinin mayıs ayı ortalarında düzeltmesinin görüleceğini düşünüyor. O nedenle bu süreçte hisse değişimi yapılabileceğini ifade eden analistler, primsiz kalmış, F/Ksı düşük ve defansif hisselerden alım yapılabileceğine dikkat çekiyor. Bu anlamda gıda, telekom, enerji, turizm ve içecek hisseleri öneriliyor. Analistlere göre düzeltme hareketi 30.000-30.500 seviyelerinden olacak ve 28.000-27.500 seviyelerine kadar sürecek.
Düşüşe direndiler
Biz de buradan yola çıkarak, son iki düşüşte endeksten daha iyi performans sergileyen İMKB-100 hisse senetlerini araştırdık. Satışların yoğun olarak yaşandığı 4-11 Kasım 2008 tarihinde İMKB-100 Endeksi yüzde 27.7 oranında değer yitirdi. 6 Ocak-5 Mart 2009 tarihleri arasında ise endeksin kaybı yüzde 23.7 oldu. Her iki dönemde de endeksten daha iyi performans sergileyen İMKB-100 Endeksine dahil hisse senetlerinin sayısı 44.
Bu şirketler arasında İMKB-30 Endeksine dahil olan Türk Telekom, THY, Turkcell, Anadolu Sigorta, Anadolu Efes ve Kardemir D hisse senetleri de var. İMKB-50 Endeksine dahil Selçuk Ecza Deposu, İş GYO, Turcas Petrol, Albaraka Türk, Coca-Coca İçecek, Aygaz, Net Holding, Trakya Cam ve Vestel de endeksten daha iyi performans sergiledi.
Bu çalışmanın dışında, son iki dönemdeki düşüş trendinde endeksin ortalamasını alarak da bir inceleme yaptık. İki düşüşün ortalamasında, endeksin yüzde 23.7 değer kaybettiği gözleniyor. Bu dönemlerde İMKB-100 hisse senetlerinin performans ortalamasına bakıldığında ise adı kriz silkeleme operasyonuna karışan Van Etin ilk sırada olduğu görülüyor. Bu iki dönemin ortalamasına göre artı performans sergileyen diğer hisseler ise Bossa, Selçuk Ecza Deposu ve İş GYO.
Bütün bunların yanı sıra analistlerin önerdiği hisseler de var. Galata Menkul Araştırma Müdürü Gökçe Demir, hisse değişiminin primsiz ve beklentisi olan hisselerde alım yapılarak gerçekleştirilmesini öneriyor. Demir, genel olarak bakıldığında teknoloji, gıda-içecek, holding hisselerinin prim yapma potansiyeli bulunduğuna dikkat çekiyor. Demire göre enerji sektörü ile ilgili olumlu beklentiler de hala devam ediyor. Demirin hisse değişimi için önerdiği hisseler arasında Ayen Enerji, Akenerji, Anadolu Efes, Ülker, Turkcell bulunuyor. Turizm sektörü gibi mevsimsel beklentileri olan hisseler de ayrıca değerlendirilmeli.
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, şu anda hisse değişiminin çok ciddi şekilde görülmediğini hala bankalar ve holdinglerde pozisyonlar olduğunu söylüyor. Yukarı çıkış trendinin devam etiğini ancak mayıs ayı ortaları gibi çıkış trendinin sona ereceğini düşünen Balcı, 30.000-30.500 seviyelerinden düşüş olacağını düşünüyorum. 28.000-27.500 seviyelerine düşebilir. Bu düşüş trendine geçildiğinde ise eğer çok sert düşüş olmazsa defansif hisselere pozisyon açılabilir diyor. Balcıya göre F/Ksı düşük, primsiz ucuz hisseler tercih edilebilir. Ayrıca gıda ve telekom gibi sektörlerden de hisse seçimi yapılabilir.
Nakte geçilmeli
Metro Menkul YO Portföy Yöneticisi Şenol Korkmaz da şu anda piyasalarda 22.000lerden başlayan çıkışın, teknik bir düzeltme hazırlığı olduğuna işaret ediyor. Hisse değişiminin bu düzeltme olduktan sonra gerçekleşebileceğini söyleyen Korkmaz, Genel endeks yorumuma paralel olarak hisse senetlerinde başta bankalar olmak üzere satış bekliyorum. Bu seviyelerden nakite çıkmak, önümüzdeki günlerde daha avantajlı olabilir. Bu dönemde hisse önerisinden çok genel teknik trendine uygun hareket etmek gerekiyor diyor.
Dış piyasaların yanında IMF ve üç aylık bilançoların endeks üzerinde etkili olacağını söyleyen Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, 28.200 kırılmadığı sürece alım yapılabileceğini düşünüyor. Bankacılık hisselerinden, temettü dağıtan şirketlere yöneliş olduğunu anlatan Atılal, sözlerine şöyle devam ediyor:
2009 yılı için iki grup hisse tavsiyesinde bulunuyoruz. Birinci grup, elinizde bulunması gereken hisseler; Garanti, İş Bankası, Halkbank, Aksigorta, Mardin Çimento, Sabancı Holding, Enka İnşaat, TAV, Tofaş, Doğaş Otomotiv, Bagfaş, Tüpraş, Aygaz, THY, Turkcell ve Selçuk Ecza. İkinci grup hisseler ise geri çekilmelerde alınması gerekenler; Koç Holding, Ford, Akenerji, BİM, Arçelik, Trakya Cam, Tekfen, Çimsa, Akçansa, Anadolu Sigorta ve Şekerbank.
Riskler çok arttı
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, risklerin çok yüksek olması nedeniyle İMKBde düşüş olacağını söylüyor. Mutlu, riskleri ise şöyle sıralıyor:
* IMF ile anlaşma sürecinin uzamaya devam etmesi ve müzakerelerin sancılı geçmesi,
* Kamu mali dengesinde son yıllardaki kazanımların hızla terse dönmesi,
* TLnin zayıflaması, düşen enerji ve emtia fiyatlarına rağmen enflasyonun hedefe yaklaşamaması
* MBnin faiz indirim alanının sınırlı kalması
* İlk çeyrek banka bilançolarının beklenenden zayıf gelmesi ya da ikinci çeyrek bankacılık performansına ilişkin kaygıların oluşması,
* Türkiyenin kredi notunda yeni bir düzeltme yapılması,
* ABD'nin büyük bankaları ile ilgili olumsuz haberlerin tekrar yükselişe geçmesi,
* ABDde stres testi sonuçlarının piyasaları tatmin etmemesi sonrasında tüm dünyada banka endekslerinin yeniden dip seviyelerine doğru gitmesi
* Global likidite koşullarının daha sıkılaşması ve risk iştahının daha da azalması,
* Bu duruma bağlı olarak dış kaynak imkanlarının daralması, kurlar üzerinde baskı oluşturması,
* Avrupa ve Doğu Avrupa bankacılık sektöründen kaynaklanabilecek yeni riskler,
* Global piyasaları etkileyebilecek yeni bir şokun oluşması ve dolayısıyla 2010 sonlarında öngörülen toparlanma beklentilerinin daha da ileriye ertelenmesi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/hisse-degisim-zamani-geldi-mi/258015