BANKALAR 'TRES TESTİ'Nİ GECEBİLECEK Mİ?
Tarih: 28 Nisan 2009 - 15:29
Haftaya domuz gribi salgını korkusuyla olumsuz bir havada başlayan borsalarda mali sektör kaygıları yeniden ön plana çıkmaya başladı.
Stres testleriyle ilgili Cuma gününden itibaren havayı yumuşatan açıklamalar gelmesinden sonra Wall Street Journal'in haberi genelde tahmin edilen bir durumu ortaya koydu. Stres testlerinin ortaya atılmasından bu yana tahmin edildiği gibi Citigroup ve Bank of America'nın sermaye artırma ihtiyacı olduğu Wall Street Journal tarafından haberleştirildi.
Bu iki bankanın CEO'ları Vikram Pandit ve Ken Lewis üzerindeki tartışmalarda uzun süredir devam ediyor. Hatta geçen hafta stres testlerinin sonuçlarıyla birlikte Pandit'in koltuğundan olabileceği ortaya atılmıştı.
Wall Street'in haberine göre Citigroup ve Bank of America'nın dışında da sermaye artırımı baskısı altında kalan bankalar bulunuyor.
Global piyasalardaki olumsuz havanın etkisiyle İMKB-100 Endeksi ikinci seansın başında 29 bin puana doğru geriledi.
Sabah 1.64'e doğru yükselen dolar-TL bu seviyesini koruyor. Bankalar ile ilgili olumsuz haber, güven arayışı nedeniyle yükselen doların gücünü kırdı. Euro-dolar 1.30'un üzerine çıkarken, dolar-yen 96'nın üzerinde.
Domuz gribinin ekonomik etkilerine dair korkular artarken, bankacılık sektöründe sermaye artırımlarının yeniden gündeme gelmesi Avrupa borsalarında düşüş getirdi. Endeksler yüzde 2 civarında değer kaybetmiş durumda.
En büyük düşüşü yaşayanlar arasında havayolu şirketleri yer aldı; British Airways yüzde 5.5, Ryanair yüzde 3.5 geriledi.
Grip salgını korkuları lüks grubu şirketlerinde de kayıplara sebep oldu. Bulgari, Burberry, Richemont ve LVMH hisseleri yüzde 3-7 düştü.
Grip ilaçları satışlarında beklenenden fazla artış ilaç sektörünü yukarı taşımaya devam ediyor. GlaxoSmithKline ve Roche yüzde 1 cviarında tırmandı.
Citi ve BofA'nın sermaye artırımına zorlanacakları haberleri bankalarda baskı getiridi. Bugün beklenenden iyi bilanço açıklayan Deutsche Bank yüzde 6, UBS yüzde 4, BNP Paribas yüzde 5 ve Barclays yüzde 4.5 değer kaybetti.
Citigroup yüzde 8 gerilerken, BofA yüzde 7 civarında düştü.
Grip salgını ve sermaye artırımı haberleri ABD borsalarında da etkili oluyor, borsaların güne düşüşle başlaması bekleniyor. Vadeli endeks kontratları yüzde 1.5-2 ekside.
Bugün ABD'de tüketici güveni verileri ve S&P CaseShiller endeksi açıklanacak. Ayrıca Pfizer, Sun Microsystems ve Dreamworks bilançolarını açıklayacak.
Petrole olan talebin daha da düşeceği beklentileri petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesine sebep oldu ve petrol 49 doların altına geriledi.
Altın değer kaybediyor ve 900 dolar civarında.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankalar-tres-testini-gecebilecek-mi/258007