Almanya Başbakanı Friedrich Merz, pazartesi günü 61 şirketin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Bu şirketler, ülke ekonomisine duyulan güveni yeniden tesis etmek amacıyla 2028 yılına kadar toplam 631 milyar euroluk yatırım taahhüdünde bulundu.
Deutsche Bank ve Siemens gibi dev şirketlerin de yer aldığı bu buluşmada, yöneticiler Başbakan Merz ile Maliye Bakanı Lars Klingbeil’e "Made in Germany" (Almanya'da Üretilmiştir) girişimlerini sunacak.
Euronews'in haberine göre, söz konusu 631 milyar euro, sermaye yatırımları, araştırma-geliştirme harcamaları ve uluslararası yatırımlar kapsamında yapılacak katkıları içeriyor.
Bir zamanlar Avrupa’nın lokomotifi olarak görülen Alman ekonomisi, üst üste iki yıl resesyonda kaldı. 2025 yılı içinse büyüme beklentileri, gelişmiş ülkeler arasında en zayıf olanlar arasında gösteriliyor.
Siemens CEO’su Roland Busch, Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, şirketlerin duyurduğu bu paranın hem yeni sermaye hem de önceden taahhüt edilmiş kaynakları kapsadığını belirtti. Busch, “Siyasette yapısal değişimler için cesarete ihtiyacımız var. Büyük adımların atılması artık şart,” dedi.
Pazartesi günkü toplantıya katılan şirketlerin, altyapı projeleri için onay süreçlerinin hızlandırılması ve işgücü sıkıntısına karşı önlem alınması yönünde hükümeti ikna etmeye çalışması bekleniyor.
Alman hükümeti, görüşmenin odak noktasının ülkeyi bir yatırım merkezi olarak daha cazip hale getirmek ve yatırım ortamını iyileştirmek olduğunu açıkladı.
Başbakan Merz, göreve geldiğinden bu yana Alman ekonomisini yeniden canlandırmayı öncelikli hedeflerinden biri olarak görüyor. Geçen hafta yaptığı yaz basın toplantısında ise bürokrasiyi azaltma meselesini “çok ciddiye aldıklarını” vurgulamıştı.
Toplantının duyurusu, Alman hükümetinin yakın zamanda borç freni kurallarında yaptığı değişiklikle harcamalarını artırmaya hazırlanmasının hemen ardından geldi. Yeni düzenlemeyle birlikte altyapı yatırımları için özel bir fon oluşturulmuştu.
Almanya’nın Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, bu girişimin inovasyonu ve yeni iş kurmayı teşvik etmesi açısından olumlu bir adım olduğunu, altyapı fonunun da benzer şekilde umut verici olduğunu söyledi.
Ancak Fuest, Alman hükümetinin 'ne harcamaları sınırlayan ne de büyüme potansiyelini artıran' bir dizi önlem aldığını da belirtti. Bunlar arasında “erken emeklilik planı” ve konaklama sektöründe katma değer vergisinin kalıcı şekilde düşürülmesi gibi bürokratik yükler de yer alıyor.
Fuest, “Genel olarak bakıldığında, Alman hükümetinin ekonomi politikası artılar ve eksiler barındırıyor,” ifadelerini kullandı.
Bundesbank'ta 'tarife' endişesi: Almanya'da büyüme durabilir
Almanya karşı çıkı! AB'de bütçe krizi
Almanya Başbakanı Merz: Tarifeler ekonomimizi yıkabilir
Almanya’da 768 bin kalifiye eleman açığı öngörülüyor
Almanya'da şirketler kan ağlıyor: İflaslarda 20 yıllık rekor