FİNANSİNGUNDEMİ.COM/DIŞ HABERLER SERVİSİ
UniCredit SpA, İtalya'nın en büyük kredi kuruluşunu oluşturma hedefine yönelik, rakibi Banco BPM SpA'ya yaptığı teklifi geri çekti. Bu adım, hem iki banka arasındaki aylardır süren gerginliği sonlandırdı hem de Avrupa finansında konsolidasyonun önündeki siyasi ve yasal engelleri yeniden gözler önüne serdi. Salı gecesi yapılan açıklamada, UniCredit yönetim kurulu, teklifin hükümet onayına bağlı kalmasının belirsizlik yarattığını ve teklifin geri çekildiğini ilan etti. Banka CEO’su Andrea Orcel, altın güç düzenlemelerinin devam eden belirsizliği nedeniyle bu kararın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
KAÇIRILAN FIRSATLAR
UniCredit, bir birleşmenin hem taraflara hem de ülke ekonomisine değer katacağı görüşünde ısrar ederken, hükümetin stratejik varlıklar üzerindeki hassasiyeti girişime set çekti. Roma'nın "altın güç" sistemi, stratejik sektörlerdeki şirketlerdeki kontrolü elinde tutmasına izin veriyor ve gerekli onaylar şart koşuluyor.
HÜKÜMETLER MÜDAHİL OLUYOR
UniCredit’in BPM hamlesi, bankanın İtalya’daki büyüme planının temel taşıydı. Ancak benzer çekişmeler BBVA ve Banco Sabadell’de, Commerzbank’ta ve çoğu büyük AB ülkesinde finansal birleşmelerde görülüyor. Hükümetler, ulusal çıkar kaygısıyla sık sık sürece müdahil oluyor.
UniCredit, geçen yıl Kasım ayında Banco BPM için neredeyse sıfır primle tüm hisseleri kapsayan bir teklif sunmuştu. Son piyasa değeriyle aradaki fark azalsa da yatırımcılar daha cazip bir teklif bekliyordu. İtalya’da ve Avrupa genelinde düzenleyiciler süreci incelemeye devam ederken, belirsizlik önümüzdeki günlerde de sürecek gibi görünüyor.
Lazio İdare Mahkemesi, hükümetin bazı koşullarını iptal ederken, AB ise İtalya’yı birleşme sürecine müdahaleye karşı uyardı. Sonuç olarak Consob, BPM teklifinin 30 günlüğüne durdurulduğunu belirterek hissedarlara değerlendirme için daha fazla süre tanıdı.
İtalyan devi 2 Türk şirketi kaptı
UniCredit’in, Banco BPM’i satın alması askıya alındı