FİNANSİNGUNDEMİ.COM/DIŞ HABERLER SERVİSİ
Arjantin pesosundaki bir günlük repo faiz oranları, geçen hafta gün içi işlemlerin son bölümünde üç haneleri gördükten sonra bu hafta %65'e çıktı. Bu oran, Mayıs 2024'ten bu yana görülen en yüksek seviye oldu. Ayrıca, Hazine'nin kısa vadeli borçlanma aracı Lecap'taki getiri %59,5'e ulaşarak Ekim 2024'ten bu yana zirveye çıktı. Enflasyonun %193 olduğu ülkede, mevcut oran eskiye kıyasla neredeyse beş kat fazla.
Pharos Capital CEO'su Emiliano Merenda'ya göre, Hazine piyasada çok az peso bırakırken, özellikle küçük bankalar ciddi likidite dar boğazı yaşadı. Piyasa katılımcıları nakit bulabilmek için faizli hesaplara yüksek teklifler sunmak, Lecap satmak veya repo/banka çağrılarıyla borçlanmak zorunda kaldı.
HÜKÜMETİN MÜDAHALESİ
Merkez bankası para politikasını sıkılaştırırken, hükümet pesoyu desteklemek amacıyla rezerv gereksinimlerini artırdı ve Lecap satışlarına hız verdi. Ancak bu politikalar bankalardaki likiditeyi kurumaya yaklaştırdı; çoğu banka yüksek faizli repo piyasasına mahkum durumda. True Grit Capital'den Belisario Álvarez de Toledo, "Likidite son çare olarak devreye girecek bir kurum yok, sistemde ciddi bir kuruma tehlikesi var" diyor.
Pesodaki daralmaya ay sonunda bankaların karşılamak zorunda kaldığı rezerv gereksinimleri ve azalan nakit esnekliği de eklenince, küçük bankaların ödeme gücü daha fazla zorlanıyor. Merenda, özellikle küçük ölçekli kurumların geçtiğimiz haftalarda yüzde 30'un altında borçlanırken bugün yüzde 55'e varan oranlarla finansmana erişebildiğini vurguluyor.
IMF KRİTERLERİ
Analistler, bu sıkılaşan politikanın IMF anlaşması gereği döviz rezervlerinin artırılmasını da zorlaştırdığını söylüyor. Hazine, pesoyu koruma odaklı adımlar atsa da, dolar alımında isteksiz ve rezerv hedeflerinin gerisinde kalıyor. Bu da TL'den kaçışı hızlandırırken yatırımcıları yüksek getirili peso varlıklarından uzaklaştırıyor.
Seçimlere yaklaşılan bu dönemde para piyasalarındaki baskı arttıkça, yatırımcıların ve bankaların peso varlıklarından uzak durduğu dikkat çekiyor. Álvarez de Toledo, artan fonlama maliyetlerinin bankaların ödeme gücünü ciddi şekilde tehdit ettiğini, kısa vadeli finansmana bağımlılığın ise sistemi kırılganlaştırdığını vurguluyor: "Likidite sağlanmadan bu sistemin devamı mümkün değil."
Dünya Bankası’ndan Arjantin’e destek
Arjantin, IMF ile kredi için anlaştı