FİNANSİNGUNDEMİ.COM
Suudi Arabistan'da tarihi bir karar alınarak, Ocak 2026 itibarıyla yabancılara ve gurbetçilere ilk kez ülkede gayrimenkul satın alma hakkı tanınacak. Krallık Kabinesi’nden geçen yasa, Suudi Arabistan’ın küresel yatırımı çekme ve ekonomide petrol dışı alanlarda çeşitliliği artırma hedefinin önemli bir parçası olarak görülüyor.
Getirilen yeni düzenlemeyle Suudi vatandaşlığına sahip olmayan bireyler, yabancı şirketler, gurbetçiler ve yatırımcılar çeşitli şartlar altında konut ve ticari mülk sahibi olabilecek. Uygulama, özellikle tamamlanmamış projelerle sınırlı olacak. Mekke ve Medine gibi İslam dünyası için kutsal kabul edilen şehirlerde ise mülkiyet edinimi özel izinlere ve bazı ek sınırlamalara tabi tutulacak.
İKİ ŞEHİR PİLOT BÖLGE SEÇİLDİ
İlk etapta mülk satışına açılacak şehirlerin başında başkent Riyad ve liman kenti Cidde geliyor. İlerleyen dönemde, diğer şehirlerin de uygulamaya dahil edilmesi gündemde. Düzenlemenin tüm ayrıntıları ve izin verilen bölgeler, 2026 Ocak’tan önce Suudi danışma platformu "Istitlaa" üzerinden kamuoyuna sunulacak. Buradan gelen öneri ve geri bildirimler üzerine yasa uygulama alanında güncellemeler yapılabilecek.
Son olarak, Suudi yönetimi bu adımla uluslararası yatırımcılara kapılarını açmayı, gayrimenkul piyasasındaki çeşitliliği artırmayı ve ülkenin ekonomik büyümesini yeni bir seviyeye taşımayı amaçlıyor. Uzmanlar, atılan bu adımın Krallık’ı Ortadoğu gayrimenkul pazarında daha rekabetçi bir konuma getireceği görüşünde.
Meksika bankalarının 'kara para' direnişi
Madeni paralar neden tırtıklı kenarlara sahip?
İngiltere ile Fransa'dan nükleer işbirliği adımı