Bloomberg’in yaptığı güncel bir değerlendirmeye göre, Microsoft’un kurucularından Bill Gates’in kişisel serveti, yaptığı büyük çaplı bağışlar dikkate alınarak yeniden hesaplandı. Sonuçlara göre Gates’in serveti, 175 milyar dolardan 124 milyar dolara gerileyerek 52 milyar dolar azaldı.
Bu ciddi düşüş, Gates’in Bloomberg Milyarderler Endeksi’ndeki konumunu da etkiledi; daha önce 5. sırada yer alan Gates, 12. sıraya geriledi. Gates’in eski asistanı ve Microsoft’un eski CEO’su Steve Ballmer ise servetini 172 milyar dolara çıkararak 5. sıraya yükseldi.
Gates, Buffett ve Brin’in ardına düştü
Yeni hesaplamalarla birlikte Bill Gates, Alphabet’in kurucuları Larry Page ve Sergey Brin’in yanı sıra Nvidia CEO’su Jensen Huang ve uzun yıllardır yakın dostu olan Berkshire Hathaway CEO’su Warren Buffett’ın da gerisinde kaldı. Bloomberg, Gates’in Mayıs ayında yayımladığı blog yazısına atıfta bulunarak, servetinin 108 milyar dolar olduğunu beyan ettiğini ve bu miktarı önümüzdeki 20 yıl içinde Gates Vakfı aracılığıyla bağışlamayı hedeflediğini hatırlattı.
Gates Vakfı verilerine göre, Bill Gates ve eski eşi Melinda French Gates, bugüne kadar vakfa toplamda 60 milyar dolar aktardı. Warren Buffett’ın katkısı ise 43 milyar dolar seviyesinde.
Servetin büyük kısmı Cascade Investment’ta
Bill Gates’in gelirlerinin önemli bir bölümü, Microsoft’tan elde ettiği 60 milyar doların üzerindeki temettü ve hisse kazançlarından geliyor. Bunun dışında servetinin büyük kısmı, emlak, enerji ve özel yatırım şirketlerine yönelen Cascade Investment adlı yatırım şirketinde bulunuyor.
Sadık çalışan Ballmer’ın yükselişi
Öne çıkan bir diğer dikkat çekici gelişme ise, Gates’in yıllar önce asistanlığını yapan Steve Ballmer’ın, artık ondan daha zengin hale gelmesi. 1980 yılında Stanford Üniversitesi’nden ayrılarak Microsoft’a başkan asistanı olarak katılan Ballmer, başlangıçta yıllık 50 bin dolar maaş ve yüzde 10 kâr artışı primiyle işe başladı. Ancak primlerin yüksekliği nedeniyle kendisine önemli miktarda hisse verildi. 2000 yılında CEO koltuğuna oturan Ballmer, 2014’te şirketten ayrıldığında Microsoft’un yaklaşık yüzde 4’üne sahipti.
Microsoft hisseleri Ballmer’ı zenginleştirdi
Son 10 yılda Microsoft hisseleri büyük bir artış göstererek 10 kattan fazla değerlendi ve hisse başına 500 dolara yaklaştı. Şirket, günümüzde 3,7 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Nvidia’nın ardından dünyanın en değerli ikinci şirketi konumunda bulunuyor.
Business Insider’ın aktardığına göre, Ballmer katıldığı bir podcast’te Warren Buffett’ın ortağı Charlie Munger’ın kendisine neden Gates ve Paul Allen gibi hisseleri çeşitlendirmek yerine Microsoft hisselerini elinde tuttuğunu sorduğunu anlattı. Ballmer’ın yanıtı ise dikkat çekiciydi: “Charlie, o kadar zeki değilim ama o kadar sadığım.”