Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yeni haftadaki gündemi, enerji alanındaki kritik reformlar ve emekli maaşlarına yapılacak düzenlemeler etrafında şekilleniyor. Enerji üretiminde yerli kaynakların kullanımını artırmayı amaçlayan yasa teklifi, Genel Kurul'da görüşülmeye başlandı.
Hazırlanan düzenleme ile enerji, ulaştırma ve madencilik gibi stratejik alanlarda yatırımların süreci hızlandırılacak. Enerji üretiminde yerli kaynakların payı artırılarak, Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor. Aynı zamanda yer altı kaynaklarının daha verimli şekilde değerlendirilmesi de amaçlanıyor.
Düzenlemeler arasında madencilik sektörüyle ilgili önemli maddeler öne çıkıyor. Uzun süredir üretim yapmayan maden ocaklarının faaliyet dışı bırakılması planlanırken, kullanılmayan sahaların yeniden üretime kazandırılması gündemde. Yeni sistemle birlikte yatırımcıların teminat sunma zorunluluğu getirilecek, yalnızca bu şartı sağlayan firmalar üretim yapabilecek. Denetimlerin de daha sıkı hale getirilmesi öngörülüyor.
Temiz enerji projelerine özel olarak yer verilen teklifte, rüzgar enerjisi yatırımları için başvuru süreçlerinin 60 gün içinde sonuçlandırılması hedefleniyor. Bu maddeyle birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımın teşvik edilmesi amaçlanıyor. Enerjiyle ilgili bu düzenlemenin kısa sürede kabul edilerek yasalaşması bekleniyor.
Enerji yasasının ardından, emekli aylıklarına dair düzenleme de Meclis gündemine gelecek. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen teklifle en düşük emekli maaşının 16 bin 881 liraya yükseltilmesi öngörülüyor. Bu düzenlemenin 15 Temmuz’dan önce Genel Kurul’da kabul edilmesi planlanıyor.
Dışişleri Komisyonu’nda bu hafta, uluslararası sözleşmeler değerlendirilecek. Salı ve çarşamba günü yapılacak grup toplantılarında ise siyasi partilerin genel başkanları, milletvekillerine hitap edecek.