Türkiye’nin en önemli denizcilik şirketlerinden Arkas, son dönemde filosunu güçlendirmek için rotasını Asya’ya kaydırdı. Geçtiğimiz yıl eylül ayında için Çinli devler China Shipbuilding Trading Co ve CSSC Huangpu Wenchong Tersanesi yöneticileri ile CIMC Financial Leasing yetkilileri arasında İzmir’de anlaşma imzalayan Arkas, 360 milyon dolar yatırımla filosuna 6 yeni nesil eko-dizayn konteyner gemisi daha ekledi.
Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre, gemi sayısını 55’e çıkaran, TEU kapasitesini ise 112 bin 230’a yükseltme kararı alan Arkas, bu yatırımlarıyla birlikte, Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip olma unvanını güçlendirdi. Dünya Gemi Sahibi Armatörler sıralamasında ilk 33 içinde yer alan Arkas’ın eylül ayındaki anlaşmasıyla filosuna katılacak olan 6 gemi, 2028 yılının şubat, nisan, haziran, ağustos, ekim ve aralık aylarında teslim edilecek.
2028 yılında teslim edilecek
Arkas’ın Çinli ortaklarıyla 6 gemilik anlaşmasının imzası kurumadan, Türk devi dümenini tekrar Asya’ya çevirdi. İlk siparişi verdiği Çinli denizcilik devleri ile tekrar masaya oturan Arkas, devlet tersanesi CSSC Guangzhou Huangpu Wenchong Shipbuilding’den dört yeni konteyner gemisi daha sipariş etti.
Sub-Panamax tipi gemiler, her biri 3 bin 100 TEU kapasiteli olacak. Arkas’ın 4 gemiye ek olarak bu yıl içinde 2 adet daha eko-tasarımlı gemi için opsiyonunu kullanacağı ve toplamda yeni siparişlerin sayısının 6’ya çıkaracağı ifade ediliyor. Yapılacak 4 ve ilave 2 geminin her biri yaklaşık 50 milyon dolara mal olacak. Geçen yıl aynı tersanede her biri 60 milyon dolara sipariş edilen altı yeni inşa gemisinden oluşan 4.300 TEU serisine benzer şekilde 2028 yılında teslim edilmesi bekleniyor.
Yeni anlaşmalarla birlikte Arkas’ın filosundaki gemi sayısı 60’ı aşacak. Toplamda 12 gemilik yeni siparişin maliyeti de 650-660 milyon dolar arasında olacak. Gemilerin Akdeniz, Karadeniz, Kuzey Afrika ve Asya arasındaki rotalarda faaliyet gösterebilecek şekilde tasarlanmasıyla Arkas’ın stratejik bölgelerdeki konumu güçlendirilecek.
Hindistan ve Afrika yeni rotalar arasında
Arkas, geçtiğimiz ayın başında özellikle Afrika açılımı yaparak dikkatleri üzerine çekmişti. Batı Afrika hattındaki hizmetlerini tamamen kendi filosuyla sunmaya başlayacak Arkas Line, bölgedeki servis ağını genişletmeye ve operasyonel verimliliği artırmaya odaklandı. Yakın zamanda Hindistan’a uzanan “India Med Service” ile küresel ağını genişleten Arkas Line, Batı Afrika Servisi’nin “Tangier-Casablanca- Dakar-Lagos (Tincan / Apapa)-Tema-Abidjan- Nouakchott-Tangier” şeklinde güncellenen yeni rotasıyla yapmıştı.
Türklerin yurt dışı yatırımları zirvede
Türkiye'ye ilk çeyrekte 3 milyar dolarlık doğrudan yatırım
TUSAŞ ismiyle yatırım tuzağı: Vatandaşlar inanmasın