Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılması yönündeki beklenti, tatil planlarını erkene çekti. Henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, otellerdeki doluluk oranları yüksek seyrediyor.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, kıyı bölgelerde doluluk oranlarının turizmcileri memnun edecek seviyelere ulaşacağını, İstanbul gibi büyük şehirlerde ise daha sakin bir dönem öngörüldüğünü, ağırlıklı olarak da yabancı turistlerin konaklamasını beklediklerini ifade etti.
Limak Otelleri Genel Koordinatörü ve Limak Holding Turizm Grubu Başkanı Kaan Kaşif Kavakoğlu da bu beklentinin sektöre hareket getirdiğini belirterek, “Tatilin 9 güne uzaması henüz netleşmedi ama biz sektör olarak hazırlığımızı bu ihtimale göre yaptık” dedi.
Turizmci Kamil Berk ise “Net bir şey söylemek zor, ancak olursa turizm açısından olumlu bir gelişme olur” yorumunu yaptı.
Fiyatlar bölgeye göre değişiyor
Kaan Kavakoğlu, Antalya ve çevresinde kişi başı günlük konaklama maliyetinin 5 bin TL’den başladığını, bazı lüks tesislerde bu rakamın 100 bin TL’yi bulabildiğini belirtti. Tatil fiyatlarının bölgeden bölgeye değiştiğini söyleyen Kamil Berk ise, ortalama fiyatlarda geçen yıla kıyasla yüzde 5’lik bir artış yaşandığını kaydetti.
Doluluk oranı yüzde 70'lerde
Kamil Berk, otellerin doluluk oranlarının şimdilik yüzde 70 seviyelerinde olduğunu belirtirken, Kavakoğlu geçtiğimiz yılla benzer düzeyde bir ilgi olduğunu ifade etti.
Antalya, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Çeşme bu bayram da en çok tercih edilen tatil rotaları arasında yer alıyor.
Yerli ziyaretçilerin dışında özellikle Almanya, Rusya ve Polonya gibi ülkelerden de yabancı turist sayıları dikkat çekiyor.
Öte yandan Kamil Berk, dolar kuru nedeniyle Türkiye’nin yabancılar için daha pahalı hale geldiğini, bunun da tercihlerde etkili olabileceğini belirtti.
Ulaşımda araç kiralama talebi arttı
Tatilcilerin konaklama dışında en çok harcama yaptığı kalemlerden biri ulaşım. Uçak ve otobüs biletlerinde bayram öncesi fiyat artışı yaşanırken, araç kiralama ve elektrikli araç talepleri de tercih ediliyor.
Airbnb düzenlemesinin etkisi
Turizm konutu yasasıyla birlikte kayıt dışı kiralamaların önüne geçilmesi sektörde olumlu yankı buldu. Kaan Kavakoğlu, düzenlemenin adil rekabeti sağladığını ve kayıt dışı ekonomiye karşı etkili olduğunu belirtti.
TÜROB'tan sahte sitelere dikkat uyarısı
TÜROB Başkanı Müberra Eresin, özellikle online rezervasyonlarda dolandırıcılık vakalarının arttığını belirterek, “Tüketiciler yasal ve güvenilir sitelerden rezervasyon yapmalı, ardından otelle doğrudan iletişime geçerek rezervasyonlarını teyit etmeli,” dedi. Ayrıca olağan dışı ucuz fiyatlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Bir haftalık tatil 170 bin lira
Bayram tatilinde en asgari düzeydeki konaklamalar 4 kişilik bir aile için 140 bin lirayı buluyor. Bunun içine yaklaşık 30 bin lira tutarında ulaşımı da dahil edersek, bayram tatilinin en düşük maliyeti 170 bin liraya ulaşıyor. (NTV)
Yaz sezonu Bodrum’da ateş gibi başladı: Fiyatlar el yakıyor!
Bu sahillere gece girişin cezası 557 bin 212 TL
"Türk Maldivleri" dünya turizminin yeni gözdesi