Moody’s, geçen hafta ABD’nin uzun vadeli kredi notunu Aaa’dan Aa1’e indirirken, görünümünü negatiften durağana çevirdi. Böylece ABD, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan da en yüksek notu kaybetmiş oldu.
Çin’e uygulanacak tarifelerin karşılıklı olarak 90 gün askıya alınmasıyla ekonominin rahatlaması uzun sürmedi çünkü not indirimi karamsar senaryoları da beraberinde getirdi.
Kuruluşun not indirimi gerekçesi ülkenin kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının önemli ölçüde yüksek çıkması.
Emel Yiğit’in Nefes’teki haberine göre analistler artık ABD ekonomisi için resesyon senaryolarını daha fazla konuşuyor. Bu da dolar açısından zayıflama endişelerini beraberinde getiriyor. ABD varlıklarından kaçışın devam ettiğini söyleyen analistlere göre ekonominin resesyona girmesi durumunda doların diğer para birimlerine karşı değer kaybetme olasılığı güçlü. Moody’s’in not düşürmesinin ardından doların değer kaybetmesiyle, gelişmekte olan ülke para birimlerini izleyen MSCI endeksi dün yükselmiş durumda. Yatırımcıların ABD varlıklarından nakit çıkarmaya yönelmesiyle Euro güçlenirken, Doğu ve Orta Avrupa para birimlerinin yükselişe öncülük ettiğine dikkat çekiliyor.
Deutsche Bank’ın küresel döviz stratejisi başkanı George Saravelos’a göre de, ABD hükümeti mali kriz veya resesyona girerse dolar değer kaybetme riskiyle karşı karşıya.