Avrupa ekonomisi, doğrudan yabancı yatırım (FDI) cephesinde endişe verici bir tablo çiziyor. Bölge, son üç yıldır art arda FDI girişlerinde düşüş kaydederek ekonomik tarihinde önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Bu sürekli gerileme, kıtanın küresel yatırım arenasında rekabet gücüne dair soru işaretleri yaratıyor.
2024 yılında açıklanan projelerin sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 16 azalarak 270 bine geriledi. Bu rakam, pandemi yılı olan 2020 hariç tutulduğunda son 9 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.
EY tarafından yayımlanan Avrupa Çekicilik Anketi’ne göre Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya, yatırım çeken ülkeler arasında üst sıralarda yer aldı. Ancak bu üç ülke de çift haneli düşüşler yaşadı. Özellikle Almanya, en sert gerilemeyi kaydetti.
"jeopolitik gerilimler dikkati Avrupa’dan uzaklaştırıyor”
Amerikan yatırımları da son 10 yılın en düşük seviyesine gerileyerek dikkat çekti. EY Avrupa yöneticisi Julie Teigland, “Avrupa uzun süredir büyüklüğü, istikrarı ve yetkin iş gücüyle yatırımcıların gözdesiydi. Ancak son dönemdeki jeopolitik gerilimler, güveni sarsıyor ve dikkati Avrupa’dan uzaklaştırıyor” değerlendirmesinde bulundu.
EY’nin verileri, dünya genelinden üst düzey yöneticilerin görüşlerini yansıtan bir anket ve 45 ülkeyi kapsayan yatırım verilerine dayanıyor. Rapor, Donald Trump’ın geçtiğimiz ay duyurduğu yeni tarifelerden önceki iş dünyası algısını da yansıtıyor.
Kıtada yatırım düşerken, Kuzey Amerika yüzde 20’lik artışla ters bir yön izledi. Şirketler, yeni tarifelere karşı üretimlerini ABD’ye kaydırarak önlem almayı tercih etti.
Yatırımlar neden düşüyor?
Avrupa’daki doğrudan yabancı yatırım düşüşünün ardında yavaş ekonomik büyüme, sanayi rekabetindeki zayıflık, yüksek enerji maliyetleri ve artan ticaret engelleri bulunuyor. Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık'taki iç sorunlar da cazibeyi azaltıyor. EY raporu, Trump yönetiminin yeni politikalarının Avrupa’yı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Yine de yapay zekâ ve yenilenebilir enerji gibi alanlar umut vadediyor. Danimarka ve İspanya’da yatırımlar artış gösterirken, Avrupa içi projeler de dikkat çekiyor. Uzmanlar, toparlanmanın önümüzdeki yıllarda mümkün olduğunu belirtiyor.
BAE ABD'ye on yılda 1,4 trilyon dolar yatırım yapacak
Yatırımcı güveni arttı, CDS’ler dip seviyeye geriledi
Türkiye'ye ilk çeyrekte 3 milyar dolarlık doğrudan yatırım