ABD, 2008 mali krizinin ardından hayata geçirdiği sıkı bankacılık düzenlemelerinde önemli bir geri adım atmaya hazırlanıyor. Konuya yakın kaynakların İngiliz finans gazetesi Financial Times'a yaptığı açıklamalara göre, ABD'li düzenleyici kurumlar önümüzdeki aylarda ülkenin en büyük bankaları için geçerli olan ek kaldıraç oranı (supplementary leverage ratio - SLR) kuralını düşürmeyi planlıyor.
Bu potansiyel adım, mali krizin ardından bankacılık sisteminin kırılganlığını azaltmak amacıyla getirilen katı sermaye gereksinimlerinde bir gevşeme anlamına geliyor. Kaynaklar, düzenleyici kurumların bu kararı almasındaki temel gerekçenin, bankaların bilançolarındaki ABD Hazine tahvilleri ve merkez bankası rezervleri üzerindeki baskıyı azaltmak olduğunu belirtiyor.
Söz konusu düzenleme, büyük bankaların krediler ve türev ürünler gibi bilanço içi ve dışı varlıklarına karşı yeterli düzeyde yüksek kaliteli sermaye bulundurmalarını zorunlu kılıyor. Bu kural, 2008-2009 krizinin ardından finansal sistemi güçlendirmek amacıyla 2014 yılında yürürlüğe girmişti.
Lobiciler karşı çıkıyor
Bankacılık sektörü temsilcileri, söz konusu kuralların ABD Hazine tahvilleri gibi düşük riskli varlıkları tutan bankaları haksız yere cezalandırdığını savunuyor. Bank Policy Institute CEO’su Greg Baer, “Düşük riskli varlıklar nedeniyle bankaları cezalandırmak, kriz anlarında piyasa likiditesini sağlama kabiliyetlerini zayıflatıyor. Düzenleyiciler şimdi adım atmalı” dedi.
Lobi grupları, düzenleyicilerin yaz aylarına kadar sermaye kurallarında reform önerilerini sunmasını bekliyor. Bu adım, Trump yönetiminin birçok alanda yürüttüğü deregülasyon politikalarının bankacılık sektörüne yansıması olarak değerlendiriliyor.
ABD’de bankalarla düzenleyiciler arasında kaldıraç pazarlığı