Eski Hazine Müsteşarı ve iktisat uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez, CNBC-e kanalında Türkiye’nin döviz rezervlerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Eğilmez, swap hariç tutulduğunda rezervlerin artıda olmasının olumlu bir gösterge gibi görünse de, bunun yanıltıcı olabileceğini vurguladı. “Rezervlerde sürekli bir azalma yaşanıyor. Bu da, kalıcı bir toparlanmadan ziyade geçici bir rahatlama izlenimi veriyor,” diyerek ekonomik görünümdeki kırılganlığı gözler önüne serdi.
Rasyonel politikalar sorgulanıyor
Eğilmez, rezervlerde yaşanan toparlanmaya rağmen uygulanan politikaların rasyonellikten uzaklaştığını savundu. “-60 milyar dolarlık negatif rezervden bu noktaya geldik ancak bu süreçte rasyonel politikalardan uzaklaşıldığını unutmamak gerekir” sözleriyle, son bir yıldaki ekonomik uygulamaların sonuçlarının yetersizliğine dikkat çekti. Uzman isim, yalnızca rezerv artışının bir başarı göstergesi olmadığını belirterek, yapısal sorunlara da işaret etti.
“Türkiye ekonomisi çoklu organ yetmezliği yaşıyor”
Türkiye ekonomisinin sadece tek bir sorunla değil, birçok yapısal problemle karşı karşıya olduğunu belirten Eğilmez, durumu “çoklu organ yetmezliği” olarak tanımladı. Diğer ülkelerde genellikle enflasyon ya da büyüme gibi tekil ekonomik sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Eğilmez, Türkiye’de ise enflasyon, büyüme ve cari açık gibi birçok sorunun aynı anda çözüm beklediğini söyledi. Ayrıca bütçe açığı, yavaşlayan büyüme ve belirsiz işsizlik oranlarının ekonomik istikrarı tehdit ettiğini ifade eden Eğilmez, önceliğin enflasyonla mücadeleye verilmesi gerektiğini vurguladı.
Mahfi Eğilmez: MB aslında faiz indirdi!
Mahfi Eğilmez’den TCMB’ye 'faiz' tavsiyesi
Mahfi Eğilmez'den 'TCMB fonlama maliyeti' açıklaması