Yazdır

ING’den dikkat çeken enflasyon analizi

Tarih: 05 Mayıs 2025 - 14:54

Nisan ayı TÜFE, aylık %3 ve yıllık %37,86 olarak açıklandı. ING, liradaki zayıflığa rağmen enflasyonun beklentilerin altında kaldığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı.

Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) değişim 2025 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,86 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 48,73 artış olarak gerçekleşti.

ING Global, Türkiye'nin nisan ayı enflasyonu aylık bazda %3 olarak gerçekleştiğini ve işlenmemiş gıda fiyatlarının nispeten ılımlı seyretmesi sayesinde %3,1 olan konsensüsün ve %3,2 olan kendi tahminlerinin altında kaldığını bilirdi.

ÜFE, ağırlıklı olarak gıda ürünleri, tekstil ve metallerin etkisiyle aylık bazda %2,8 artarken, yıllık değişim %22,5'e geriledi.

ING raporunda,  "Döviz sepetinde mart ve nisan aylarında sırasıyla aylık %6,5 ve %3,9'luk artışlar, önceki aylara kıyasla hızlanma göstermiş ve döviz kurlarından fiyatlara geçişkenliğin son zamanlarda daha belirgin olduğuna işaret etmişt, ancak, yıllık bazda TL artışı %23'ün altında kalarak nispeten düşük seyretmiş ve maliyet baskılarının sınırlandığını ima etmiştir" diyen ING, "Bu durum, Türk lirası (TL) cinsinden ithalat fiyatlarının daha olumlu seyretmesine ve nisan ayındaki büyük düşüş göz önüne alındığında emtia fiyatlarının ılımlı seyretmesine katkıda bulunmuştur. Çekirdek enflasyon (TÜFE-C) aylık bazda %3,3 artarak yıllık oranı %37,1'e düşürmüştür" değerlendirmesini yaptı.

ING, "TÜİK tarafından yayınlanacak olan ve TCMB tarafından ana eğilimleri ölçmek amacıyla yakından takip edilen mevsimsellikten arındırılmış verilerin ön değerlendirmesine göre, mart ayında manşet ve çekirdek rakamlarda görülen ivmelenme nisan ayında da devam ederken, çekirdekteki artış hızı daha belirgin olmuştur." dedi.

ING raporunda şu değerlendirmeler yapıldı:

"TCMB, 19 Haziran'daki PPK toplantısı öncesinde 22 Mayıs'ta enflasyon raporunu açıklayacak. Rapor, TCMB'nin görünümüne ilişkin daha fazla bilgi sunacak ve gelecekteki politika yönelimleri hakkında ipucu verecek olsa da, ilk rapordan bu yana yaşanan son gelişmeler nedeniyle enflasyon tahminlerinde hafif bir yukarı yönlü revizyon görebiliriz. TCMB halihazırda bankaları ağırlıklı olarak üst banttan fonlarken ve ON faizini %49'a yakın tutarken, fonlama kompozisyonunun 1 haftalık repo ihalelerine doğru değişmesi ve bunun sonucunda efektif fonlama faizinin politika faizine doğru düşmesi, faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin kanıt sağlayacaktır.

Piyasa istikrarı ve rezerv birikiminin geri dönmesi koşuluyla, politika faizinin yaklaşık 8 puan (politika faizine kıyasla) ve 11 puan (mevcut fonlama maliyeti dikkate alınırsa) olduğu ve yıllık enflasyondaki düşüşle birlikte farkın daha da açılacağı göz önüne alındığında, Haziran ayında bir faiz indirimini göz ardı etmiyoruz"

Ünlü ekonomist Emre Alkin’den uyarı: Dezenflasyon reçetesi başa sarılacakÜnlü ekonomist Emre Alkin’den uyarı: Dezenflasyon reçetesi başa sarılacak

 

Bakan Şimşek enflasyonun rotasını çizdiBakan Şimşek enflasyonun rotasını çizdi

 

Yılmaz’dan dezenflasyon ve kararlılık mesajıYılmaz’dan dezenflasyon ve kararlılık mesajı

 

Nisan enflasyonu açıklandı: Kira artış sınırı belli olduNisan enflasyonu açıklandı: Kira artış sınırı belli oldu

 

Yıllık enflasyon nisanda yüzde 37.86 olduYıllık enflasyon nisanda yüzde 37.86 oldu

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ingden-dikkat-ceken-enflasyon-analizi/1851257