"Nitelikli fikri tapu" olarak bilinen NFT'lere milyonlarca dolar harcayan ve birileri "Bedava görsellere para veriyorsunuz" şeklinde eleştiri yaptığında küplere binenleri hatırladınız mı? Bir zamanlar bu NFT'lerin değerleneceği umudunu taşıyanlar geçen hafta cuma günü bambaşka bir gerçekle karşı karşıya kaldı...
Dijital varlıkların eşsizliğini ve sahipliğini blockchain teknolojisiyle garanti eden bir sistem olan NFT’ler sanat, koleksiyon ürünleri ve dijital içerikler için kullanılıyor.
Ne var ki geçen hafta cuma günü binlerce NFT internette kayboldu. Söz konusu dijital eserleri bulmak isteyenler "Bu içerik kısıtlanmıştır" yazısıyla karşı karşıya kaldı.
NFT'ler nihayetinde geri dönse de bu eserlerin dijital dünyada "sonsuza kadar kalacağı" iddiasının o kadar da gerçekçi olmadığı gözler önüne serilmiş oldu.
Ortadan kaybolan eserler, Nike'ın Japon sanatçı Takaşi Murakami ile işbirliği içinde yaptığı NFT projesi "CloneX RTFKT" koleksiyonunun bir parçasıydı. 24 Nisan sabahı bu koleksiyondaki yaklaşık 19 bin NFT internetten kayboldu.
Duruma sebep olan şey NFT'lerin tutulduğu Cloudflare servisinin ücretsiz plana geçirilmesiydi. Bunun sonucunda NFT içeriklere erişim otomatik olarak engellendi.
NFT’lerin “blokzincirde sonsuza kadar saklanacağı” iddiası vardı ama aslında çoğu NFT’nin görsel içeriği blokzincirde değil, üçüncü taraf sunucularda barındırılıyor. Bu olay da bu gerçeği gözler önüne serdi: NFT'nin kendisi blokzincirde olsa bile, bağlantılı görsel ortadan kaybolabilir.
NFT'lerin blockhain'de sonsuza kadar saklanacağı iddia ediliyordu ancak çoğu NFT, blockchain'de değil, üçüncü taraf sunucularda tutuluyor. Bu olay ise NFT blockchain'de olsa bile bağlantılı görselin ortadan kaybolabileceğini gösterdi.
ABD'de NFT'ye dair ilk yasa dışı finans risk değerlendirmesini yayımladı
Ünlü sanatçıya 'NFT' darbesi: 1.24 milyon dolarlık kayıp