Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politik ve küresel belirsizliklerin etkisine karşı Türk lirasını desteklemek amacıyla fonlama maliyetini yüzde 48,8 seviyesine çıkardı. Bu oran, 2025 yılı içinde kaydedilen en yüksek fonlama düzeyi olarak öne çıktı.
Mevcut durumda politika faizi yüzde 46 seviyesinde bulunurken, fonlama maliyetinin bu oranın üzerinde seyretmesi dikkat çekti.
Merkez Bankası, haftalık repo işlemlerini sınırlandırarak bankaları daha yüksek faizli gecelik borçlanmaya yönlendirdi.
Döviz talebine karşı önlemler
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Koşullar kurun yönetilmesini gerektiriyor, Merkez Bankası doğru adımları attı" diyerek uygulamayı destekledi.
Sıkı para politikası dövize olan talebi sınırlasa da dolar talebi canlılığını koruyor. MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen ise hedge işlemleri ve vadeli kontrat maliyetlerindeki artışın kurumsal döviz talebini baskıladığını belirtti.
Rezervlerde 3,7 milyar dolarlık gerileme
19 Mart’tan bu yana yaşanan kur dalgalanmalarına karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaklaşık 53 milyar dolarlık döviz müdahalesi yaptığı belirtildi. Bu süreçte net rezervler bir haftada 3,7 milyar dolar geriledi.
Nisan başında Morgan Stanley, TL varlıklara “temkinli” dönüş sinyali verse de, yabancı yatırımcı ilgisinin halen sınırlı olduğu ifade ediliyor.
Yüksek faizlere rağmen döviz talebi hız kesmiyor
Yerliden döviz atağı: 4.33 milyar dolarlık hamle
TCMB döviz rezervlerinde 6 haftalık düşüş 30 milyar doları aştı